Hiçbir kadının yeni ayakkabıya ihtiyacı yok

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir kadının yeni ayakkabıya ihtiyacı yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 01:32

Alberta Ferretti, moda dünyasında sözü en çok geçen kadınlardan biri. 18 yaşında butik açtı, kendi adını taşıyan markasını 1974’te yarattı. Hafta içinde Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği yararına defile yapan Ferretti başarısının sırlarını anlattı

Haberin Devamı

Kariyerimde herkesten çok ailemin katkısı var. Her şeyi annemin atölyesinde öğrendim. Atölyesinde kumaşların üzerinde uyuduğumu hatırlarım. Kumaşların kokusu ve seslerini duyuyordum. Bir işe tutkun ve âşık olmak ne demekmiş ve nasıl olunurmuş annemden öğrendim.
Bir tasarımcının başarılı olabilmesi için güçlü bir kimliğe sahip olması şart. Müşterilerinin beklentilerini dikkate almalı. 18 yaşımda Jolly Shop adlı bir butik açarak ticarete başladım. Butikte de kendi zevkime ve stilime uygun olan kıyafetler satıyordum. Çünkü moda değişse bile stil aynı kalmalı.
Seksenli yılların sonlarında kadınlar kendilerini güçlü hissetmek, erkek egemen iş dünyasında söz sahibi olabilmek için ceket giyerken ben onlara işyerinde giyebilecekleri şifon elbiseler yaptım. Bir kadın güçlü olmak için öncelikle gerçek olmalı. Gerçek olmak için de naifliğini ve romantikliğini saklamamalı. Beni diğer tasarımcılardan farklı kılanın da bu olduğunu düşünüyorum. Yani kadının otoriter, güçlü yanının değil romantik ve nazik yanını gösteriyorum.
Yıldızım bir anda parlamadı. 1980 yılında erkek kardeşimle birlikte bir üretim tesisi kurduk. Sadece Alberta Ferretti markasını değil, Philosophy by Natalie Ratabesi , Moschino, Pollini, Emanuel Ungaro gibi markaların kıyafetlerini biz dikiyorduk. Bugün farklı markalar üreten gruplar olması normal ama 34 yıl önce için önemli bir adımdı. Şu anda bu markaların üretimlerine hâlâ devam ediyoruz. Hatta Moschino’nun %70’ine, Alberta Ferretti ve Pollini’nin %100’üne, Ungaro’nun da üretim lisansına sahibiz.
Başlıca ilham kaynaklarım beni çevreleyen, gördüğüm her şey... Bir fotoğraf, bir sanat eseri, duyduğum bir müzik, izlediğim bir film... Kariyerim boyunca denizden ve gizeminden çok etkilendim. Ama beni en çok heyecanlandıran şey bugünün kadını... Kadınların nasıl davrandıklarını, nasıl hareket ettiklerini görmek hoşuma gidiyor. Ne okuduklarını, seyrettiklerini yakından takip ediyorum.
Aksesuarlar, çantalar, ayakkabılar günümüz kadınlarının arzu nesneleri. Ben özellikle ayakkabı ve çanta üzerine yoğunlaşıyorum. Her sezon onları tekrar tavlayacak, gece rüyalarına girecek modeller tasarlıyorum. Yoksa biliyorsunuz günümüzde hiçbir kadının yeni bir ayakkabıya ihtiyacı yok.
Ünlüler benim tasarımlarımı giymek istiyor. Çok sayıda var ama ilk benim aklıma gelen Uma Thurman, Meryl Streep, Diane Kruger, Reese Whitespoon, Scarlet Johnson, Sandra Bullock diyebilirim. Bu isimler markamın sadık müşterileri. Kırmızı Halı’da defalarca benim tasarımlarımı giydiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!