Hiberbarik ile hastalıklara tedavi

Güncelleme Tarihi:

Hiberbarik ile hastalıklara tedavi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 14:40

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin ise 4'üncü Hiperbarik Oksijen Merkezi Gaziantep'te açılacak.

Haberin Devamı

Bir süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma ile Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Hiperbarik Oksijen Merkezi'nin yapımı tamamlandı. Merkezde ihtiyaç duyulan teknolojik donanım ve cihazların montaj işlemleri sona ererken, Ankara'da görev yapan hiperbarik oksijen tedavisi uzmanı Dr. Sevi Tekindoğan, Sağlık Bakanlığı tarafından 3 yıllık bir çalışma için Gaziantep'te görevlendirdi.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Güven Fincan, yaptığı açıklamada, Hiperbarik Oksijen Merkezi'nin, karbonmonoksit zehirlenmesi, yanık ve diyabete bağlı yaralar ile kemik iltihapları, damar tıkanıklığından kaynaklanan yaralar, dekompresyon hastalığı (vurgun), ani işitme ve görme kaybı gibi hastalıkların tedavisinde etkin bir rol oynayacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı İstanbul, Ankara ve Trabzon'dan sonra Gaziantep'e de Hiperbarik Oksijen Merkezi açılmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Opr. Dr. Fincan, “Buranın açılmasında Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ile diğer yerel yöneticilerin ciddi katkısı oldu. Artık bu konuyla ilgili hastaları başka illere sevk edemeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Hiberbarik oksijen tedavisi (HBOT) nedir?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi tamamen kapalı bir basınç odasına alınan hastaya, 1 atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tıbbi bir tedavi şeklidir.

HBOT uygulamalarında hastaların büyük çoğunluğu normalde içinde bulunduğu atmosferik basıncın 2-2,5 katı basınç altında oksijen solur. Basınç odasında “lumboz” olarak adlandırılan dışarıdan içerinin içeriden de dışarının gözlenmesine yarayan pencereler yer alır. Odada hastaların rahat bir biçimde oturmaları için koltuklar yer alırken, sedye üzerindeki hastalar da yatar vaziyette tedaviye alınır.

Tedavinin “dalış” olarak adlandırılan ilk dakikalarında hastalar içerideki basınç artışını, tıpkı bir uçak yolculuğundaki iniş sırasında ya da yüksek dağlardan aşağıya inerken hissettikleri gibi kulaklarında hisseder. Hastalara artan basınç esnasında kulaklarındaki basıncı nasıl eşitleyecekleri anlatılır. Bu genellikle basitçe yutkunarak, ya da burnu kapatıp hava üfleyerek gerçekleştirilir. Bu işlem sadece dalış esnasında, tedavi basıncına gelene kadar yapılır. HBOT her yaştaki hastaya uygulanabilir. Hastalar basınç odasına kendilerine verilen özel pamuklu kıyafetlerle girerler.

Bir HBOT seansı hastalığın türüne göre değişmekle birlikte genellikle 1,5-2 saat sürer. Hastaların büyük bir bölümü günde bir seans tedavi görürler. Ancak bazı acil durumlarda günlük seans sayısı 4'e kadar çıkabilir. Toplam seans sayısı hastalığa göre değişir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!