Her şeye maydanoz olma!

Güncelleme Tarihi:

Her şeye maydanoz olma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 00:00

Her işe burnunu sokan insanlara, "Her şeye maydanoz" deriz. Belki bu tür insanlara birazcık kızarız ama bir taraftan da yaptığımız her yemeğe maydanoz eklemeyi ihmal etmeyiz.Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi maydanozda da bol miktarda C vitamini vardır. Eski çağlarda maydanozun çok kuvvetli bir bitki olduğu düşünülür, ölüleri bile dirilteceğine inanılırmış. Hatta eski Roma’da gladyötörlere kuvvet vermesi amacıyla arenaya çıkmadan önce maydanoz verilirmiş. Buzdolabında saklandığında bile uzun süre canlılığını koruyamayan maydanozun tazeliğini koruyabilmeniz için bir öneride bulunmak istiyorum... İyice yıkadığınız maydanoz yapraklarını buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya yerleştirin. Kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkarıp, elinizle ovalayarak çıtır çıtır sesini duyduktan sonra yemeklerinize katın. O sesleri duyduğunuzda beni anımsayın!Keten tohumlu peynirli kruvasan8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 60 dakikaMalzeme listesi250 gr orta yağlı peynir (veya 250 gr lor peyniri)2 adet yumurtanın sarısı 250 gr bitkisel margarin 4-4,5 su bardağı un1 çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 1 demet maydanoz1 adet yumurtanın akı 2 yemek kaşığı keten tohumuÇatalla ezdiğiniz beyaz peyniri yoğurma kabına aktarın. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarısını ve eritip soğuttuğunuz margarini ekleyin. Un, tuz ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırın. Önce 4 su bardağı unu katıp, yoğurmaya başlayınca un miktarını artırabilirsiniz. Unlu karışımı tel bir süzgeçten geçirerek peynirli harca ilave edin. Yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlamanız gerekir. Hamurun üzerini mutfak peçetesiyle örterek 15-20 dakika oda sıcaklığında bekletin. Maydanozu ayıklayıp incecik doğrayın. Yumurta akını çatalla çırpın. Keten tohumlarını da bir tabağa koyun. Dinlenen hamuru dörde bölüp bütün hamur parçalarını hafif unlu tezgahta, merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yufkalara maydanoz serpiştirip 4 eşit parçaya böldükten sonra, sigara böreği sarar gibi geniş kenarlarından başlayarak rulo yapın. İki ucunu içe doğru bükerek ay şekli verin. Üzerlerine yumurta akı sürüp keten tohumu serpiştirin. Kruvasanları, yağlanmış tepsiye dizip 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, 30-35 dak. pişirdikten sonra fırından alın. Ananaslı sütlaç10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi1 litre süt250 gr toz şeker (1,5 su bardağı kadar)1 su bardağı pirinç2 su bardağı ılık su1/2 su bardağı mısır nişastası 1 paket vanilya1/2 su bardağı soğuk su7-8 dilim konserve ananasSüt ve toz şekeri tencereye aktarıp kaynamaya bırakın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci bir tencereye koyup, 2 su bardağı ılık su aktardıktan sonra, pirinci haşlayın. Mısır nişastası, vanilya ve yarım bardak soğuk suyu derin bir kapta, çırpın. Haşladığınız pirinci, kaynamaya başlayan şekerli süte suyuyla birlikte aktarıp karıştırın. Ocağın altını kısıp 15 dak. pişirin. Ara sıra karıştırın. Kaynayan sütten bir kepçe kadar alarak sulu nişastaya ekleyip, nişastayı ılık hale getirin. Bir taraftan sütlacı karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da bu ılık nişastalı harcı azar azar kaynamakta olan sütlacın içine aktarın. Yaklaşık 15 dak. pişirin. Sütlacı kaselere paylaştırıp ılık olunca üzerlerine ince ananas dilimleri serpiştirin. Buzdolabında soğutun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!