Hepimiz Doğançayız

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz Doğançayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2010 00:00

Doğançay kendisine ait bir tablonun kullanılmasına karşı sessiz ama sevenleri, 25 Kasım’da Galeri Baraz’ın önünde yüzlerine Burhan Doğançay’ın maskesini takarak ‘Hepimiz Burhan Doğançayız’ eylemi yapacakmış.

Haberin Devamı

Sanatçı Halil Altındere’nin bir Burhan Doğançay tablosunu ünlü galerici Yahşi Baraz’ın kafasında parçalayarak gerçekleştirdiği ‘Portrait of a Dealer’ adlı video ve fotoğraf çalışmasının yankıları devam ediyor.
Mehveş Evin önce Milliyet’te bu işin daha önce yapıldığını yani bir taklit olduğunu yazdı: “Uluslararası şöhrete sahip fotoğraf sanatçısı Erwin Wurm, Avusturya’daki Dorotheum Müzayede Evi’nin yıldönümü için özel bir performans hazırlamıştı. Ve Dorotheum’un klasik eser eksperi Dr. Peter Wolf’un kafasına bir Rönesans tablosu geçirerek ‘sanat ve para’ ilişkisine dikkat çekmişti.”
Ne Halil Altındere, ne Yahşi Baraz, ne de katalog yazısını yazan Ali Akay, Avusturya’da yapılan bu işi görmüş.
İş bununla sınırlı kalmıyor tabii.
Burhan Doğançay bakalım kendine ait bir tablonun kopya da olsa böyle bir işte kullanılmasına ne diyecek?
Şimdiye kadar bu konuda bir açıklama yapmadı.
60 KİŞİ EYLEM YAPACAK
Ama duyduğuma göre onun adına 60 kişilik bir grup Contemporary İstanbul’da tepkilerini oldukça farklı bir şekilde dile getireceklermiş.
25 Kasım’da Galeri Baraz’ın önünde gerçekleştirilecek eylemde yüzlerine Burhan Doğançay’ın maskesini takan eylemciler, “Hepimiz Burhan Doğançayız” diyerek slogan atacakmış. 10 dakika kadar sürecek eylem polis marifetiyle dağıtılır mı, yoksa videoya alınıp bir başka performans olarak ‘Portrait of a Dealer’ tablosunun yanında gösterilir mi orasını bilemem.
Ama görünen şu ki, parayla sanat ilişkisini eleştiren bir işin bunu tam da sanatın parasal değerini artırmak için düzenlenen bir fuarda sergilenmesi oldukça manidar.
Güncel sanat bu, hem şenlikli hem de çok şaşırtıcı olabiliyor.
Bu fuar çok şenlikli geçecek çok...

Haberin Devamı

Say’ın bayram hediyesi: İstanbul Senfonisi

Dokuz günlük bayram tatilinin rehaveti sanat dünyamızın da üzerine çökmüş durumda. Yazılabilecek en güncel mevzu, herhalde kimin tatilini nerede geçirdiği olur. Ama yok, ben de İstanbul’da kalıp terk edilmiş şehrin nimetlerinden yararlananlar kervanındandım. Böyle bir bilgiyi ne yazık ki paylaşamayacağım sizinle.
Bayram mesajlarından ilginç bir şey çıkar mı diye düşünürken Fazıl Say’ın yazdığını gördüm Yahoo’nun klasik müzik grubunda.
Sayduygularını dile getirdikten sonra bir de hoşluk yapmış ve bayram armağanı niteliğinde, son bestelerinden ‘İstanbul Senfonisi’nin YouTube’a konulmuş linklerini vermiş. Hayranlarının hazırladığı bir klip eşliğinde dinleyebilirsiniz ‘İstanbul Senfonisi’nin tamamını. Tatilinize güzel bir final olacağına eminim. Bu arada YouTube bir açılıp bir kapanıyor ama siz bilirsiniz nasıl gireceğinizi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!