Hep yükselen değer: Zeytinyağı

Güncelleme Tarihi:

Hep yükselen değer: Zeytinyağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2005 00:38

Komili’nin hazırlattığı Ege Lezzetleri kitabını inceliyorum. Dünyanın bilinen en eski zeytinyağı işliği Klazomenai’nin, kazılarda elde edilen bulgular sonucu çizilmiş bir planı var.

Klazomenai, İyonların MÖ 10’uncu yüzyılda kurdukları bir kent. O dönemin tekniği bugün hala pek çok işlikte kullanılıyor. Zeytinyağı, kültürü fazla gelişmemiş bölgelerimizde bile baş tacı edilmiş durumda.

Oysa Osmanlılar bu yağa yüz vermemişler. Zeytinyağı genelde ne amaçla saraya alınmış biliyor musunuz? Aydınlatma için, yani kandil yağı olarak. Helvahanede yapılan tatlılarda genelde susam yağı kullanılmış. İnsanlık için en büyük hediye sayılan zeytin ağacının, bizlere verdiği en büyük hediye zeytinyağı. Değerini bilelim.

Artan pilavınıı değerlendiröek için, miktarına bağlı olarak bir ya da iki yumurtayı çırpıp pilavla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip fırına verin.

Armutlu kuzu eti

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 85 dakika

Malzeme listesi

500 gr kuşbaşı kuzu eti

4 adet orta boy kuru soğan

6 adet küçük boy sert armut veya 3 adet iri doğranmış sert armut

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet kesme şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

Öncelikle, kuşbaşı kuzu etlerini bir tencereye aktarıp üzerine 6 su bardağı ılık su ekleyerek 30 dakika kadar başlayın. Öte yandan, tereyağını geniş bir tencereye koyup erittikten sonra üzerine ince halkalar şeklinde doğradığınız soğanı aktarın. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak soğanlar sararıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun. Kesme şekeri, tuzu ve karabiberi ilave edip soğanların rengi hafif kahverengileşinceye kadar kavurun. Armutların da kabuklarını soyup dörde bölün. Kullanacağınız armutlar küçük boysa çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yoktur. Armutları rengi kahverengiye dönmüş, yani karamelize olmuş soğanların üzerine aktarın. Karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Haşladığınız etleri de suyuyla birlikte ilave edin. Kısık ateşte 30 dakika kadar pişirip ocaktan alın. İsterseniz ince kıyılmış taze naneyle süsleyip pilavın yanında servise sunabilirsiniz.

Pasta senli benli

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı margarin (eritilip ılıtılmış)

1 çay bardağı süt (sıcağa yakın)

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı kakao

4 su bardağı un

Kreması için

1 poşet toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

1 kahve fincanı çilek marmeladı

Öncelikle, krema için, derin bir kasede krem şanti ve sütü beyazlaşıp katılaşana kadar, 5 dakika çırpın. Çilek marmeladını krem şantinin üzerine aktarıp mikserle birkaç dakika daha çırparak buzdolabında bekletin. Kek için, derin bir karıştırma kabında, yumurta ve toz şekeri mikserle, köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Ilıttığınız margarini ve ılık sütü de ekleyip karıştırın. Kakao, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek 5 dakika daha çırptıktan sonra karışımı yağlanmış orta boy bir kek kalıbına aktarın. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp ortadan ikiye bölün. Buzdolabında bekleyen krem şantiyi spatula yardımıyla kesilmiş parçanın üzerine sürün. İkinci parçayı üzerine kapatın. Kalan krem şantiyi de spatula yardımıyla kekin üzerine ve yanlarına sürüp üzerini renkli şekerlerle süsleyin. Yaklaşık 2 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!