Hep genç kalacaksınız

Güncelleme Tarihi:

Hep genç kalacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hem gençleşmek isteyen, hem de ameliyatlardan çekinen kadınlar tıpta cerrahiye karşı geliştirilen tedavilerin çeşitlenmesini sağladı. Yaşlanmanın izlerini silecek tedaviye karar vermeden önce cildi iyi tanımak gerekiyor. Cilt, yüzeyden derine doğru epidermis ve dermis olmak üzere herbiri birkaç sıradan oluşan hücre tabakalarından meydana geliyor. Hücreler yüzeye doğru ilerlerken, yavaş yavaş ölüyor ve yüzeye en yakın sırada ölü keratin hücrelerine dönüşüyorlar. Dermis tabakasının en önemli hücresi ise doğrudan yaşlanma mekanizmasıyla ilgili olan, fibroblast.

Cilt yaşlanmasının başlıca üç nedeni bulunuyor, genetik, güneş ışınları ve menopoz. Bu üç sebep genellikle birarada. Güneşten korunan ciltlerde derinliği daha az kırışıklıklara rastlanıyor. Bugün cildi her tür yaşlanmaya neden olabilecek etkenlerden korumak mümkün. Düzgün bir cilt temizliği, güneş ışınlarından sakınma, cilde vitamin ve protein takviyesi bu tedbirlerden en önemlileri.

BÖLGESEL TEDAVİLER

Gençleştirme yöntemleri dört ana grupta inceleniyor. Krem, mezoterapi, peeling ve dolgu maddeleri. Kremler de üç gruba ayrılıyor: Özellikle menopoz sonrası için hormon içeren kremler, A vitamini içeren kremler ve glikolik asit. Mezoterapide esas, cilt içine veya hemen altına bazı ilaçlar vermek suretiyle, bir yandan hücre yenilenmesini, diğer taraftan da cildin nem tutmasını sağlamak ve cildi belli bir süre için gerginleştirmek. Cilde verilen ilaçlar çok geniş yelpazede bulunuyor. Örneğin plasenta proteinleri, fibroblast hücreleri uyarıyor ve hücre bölünmesini artırıyor. Kolajen salgılanmasını sağlıyor. Kırk yaşından sonra bu hücreler azaldığı için kolajen salgılamayan cilt, gerginliğini kaybediyor ve kırışıyor.

Bir başka ilaç, ağır moleküllü proteinler ise su tutma özelliğine sahip ve cilt altını nemlendiriyorlar. Cildi ve kırışıklıkları gerginleştiriyor. Bu proteinler elbette ciltte mevcut ancak yaşla birlikte azalıyorlar. Mezoterapi takviyede bulunuyor. Bu tedaviler kişinin cildine uygun bir şekilde programlanıyor ve genellikle 10 seans devam ediyor. İlk seanslar 4-5 günde bir daha sonra haftada bir, iki haftada bir, ayda bir tekrarlanıyor. Cilt parlaklık kazanıyor. Derin kırışıklıklarda, diğer yöntemler, mezoterapiyle birlikte kullanılıyor. Bir ay sonra netice görülmeye başlanıyor. Bu tedaviye 35 yaşından sonra başlamak gerekiyor.

YÜZE ZIMPARA

Bir başka gençleştirme yöntemi ise peeling. Tedavide cilt katları soyuluyor. Çok yüzeysel de yapılabiliyor, çok derin de. Değişik araçlarla yapılabilir. Zımparalama şeklinde veya elektrik akımıyla peeling gerçekleştiriliyor. Ayrıca kimyevi maddelerde bu işlem için kullanılıyor. Özellikle glikolik asit, son yıllarda en fazla kullanılan kimyasal peeling malzemesi. Glikolik asit üzerindeki çalışmalar tamamlanıncaya kadar yıllarca kullanılmış olan peeling malzemesi cildi yakıyorlardı, kabuk oluyordu ve kabuk bir haftada dökülüyordu. Cilt bir kerede yenilenmiş oluyor. Glikolik asitte ise cildi yakmaz, ani nemlendirir, haftada bir, 10-15 seans yapılıyor.

Peelingde kullanılan iki yöntem daha var. Likit azotla dondurma ve lazer. Lazerin yüz gençleştirme tedavisinde kullanılması giderek yaygınlaşıyor. Resurfacing Laser terimi ilk kez Kuzey Amerikalı doktorlar tarafından kullanılmıştı. Ancak ilk kullanılan karbondioksit lazerlerin yan etkileri ortaya çıktı. Aylar süren kızarıklıklar, cilt iltihapları, yanık izi gibi şikayetlerle karşılaşılınca lazer üreticileri teknolojilerini geliştirdiler. Derma K isimli yepyeni bir lazer geliştirildi. 1997 yılının sonbaharında Brüksel'de en çok konuşulan konu, bu lazerdi.

Yüzdeki kırışıklıklar çoğaldıkça mutsuz olmanız için sebep yok. Ameliyattan korkuyorsanız, artık dünyada çok fazla seçenek kullanılıyor. Yeni yöntemler hakkında bilgi sahibi olup, onları tercih edebilirsiniz. Genel cerrah ve estetik tıp uzmanı Dr. Hasan Subaşı, yıl sonunda gittiği tüm kongrelerde topladığı bilgileri biraraya getirdi ve ortaya bir yaşlanan kadın için gençlik dosyası çıktı.

Lazer ne yapabilir?

Derma K ile yüz güzelliği için birçok işlem yapılabiliyor. Her türlü kırışıklıklar özellikle göz ve ağız çevresindekiler, akne, ameliyat, yara izleri, dövmeler lazer ile yokedilebiliyor. Tüm yüze uygulandığında, ameliyatsız gençleşme sağlanabiliyor. Lokal anestezi ile gerçekleştiriliyor. Bir hafta kremlerle, yara tedavisi yapılıyor. Kızarıklıklar ise üç haftada iyileşiyor. Brüksel'deki kongrede bu lazerle ilgili yapılan araştırmaların sonuçları çok başarılıydı. Fiyatı 500-3000 dolar arasında değişiyor.

Yüz gençleştirme için çeşitli dolgu maddelerinden yararlanılıyor. İlki, silikon. Vücudun kabul ettiği en eski, yabancı madde. Sıvı şeklinde, ince bir iğne ile cilt altına veriliyor. Ayda bir kere olmak üzere, 2-4 kez tekrarlanıyor. Bir başka madde, kolajen. İnsan vücudunda en fazla bulunan protein. İnek derisinden elde ediliyor. Alerji için test yapılıyor. Hyalüronik asit jelleri de dolgu maddesi olarak tercih ediliyor. Alerji yapmıyor. Bir yıllık ömrü var. Yani kırışıklık veya akne izi tedavisinde kullanıldığında, bir yıl sonra yenilenmesi gerekiyor.

Estetik tıp, dolgu maddelerini çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanıyor. Bugüne kadar tercih edildiği alanlar şunlar:

Akne izleri. Akne izlerinde doku genellikle sertleşmiş oluyor ve ilk seansta istenilen elastikiyete ulaşılamıyor, zerkedilen madde dokuları yumuşatıyor ve sonraki seanslarda başarılı olunuyor.

Su çiçeği izleri. Birkaç seansta iyileştirilebiliyor. Cerrahi izler, ameliyat tarihinden bir yıl sonra ve üç seansta tedavi edilebiliyor.

Travma veya ameliyattan sonra çukur ve doku düzensizlikleri düzeltilebiliyor. İkinci bir ameliyata gerek kalmaksızın, birkaç seansta iyileştirilebiliyor.

Yüz felci veya ameliyatlardan sonra meydana gelen felçlerde, çevredeki adaleler inceliyor, hacimlerini kaybediyor. Bu durumda kolajen takviyesiyle tedavi edilebiliyor.

En önemlisi elbette yaşlanma belirtilerinde tercih ediliyor. Kırışık tedavisindeki ana tedavi yöntemlerinden.

Dudağın kalınlaştırılması. Yaşlanmayla birlikte dudak inceliyor. Bu durumda veya dudaklarını kalınlaştırmak isteyenler için kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!