"Hemofili hastaları yüzsün"

Güncelleme Tarihi:

Hemofili hastaları yüzsün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 09:01

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç.Dr. Tunç Fışgın'a göre hemofili hastaları için en uygun aktivite yüzmek.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı ve 19 Mayıs Hemofili Derneği işbirliğiyle ‘5'inci Samsun Bölgesel Hemofili Yaz Kampı’ düzenlendi. Omtel Deniz Otel’de gerçekleştirilen kampta 24 hemofili hastası çocuk ve yakınlarına, ‘Hemofilide temel kavramlar, hemofilik eklem hasarı, günlük rehabilitasyon ve hemofili’ konularında eğitim verildi. 3 gün süren kampın son gününde hemofili hastası çocuklara OMÜ Olimpik Havuzu’nda yüzdürüldü.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Tunç Fışgın, düzenlenen kampın amacının hemofili hastalarını ve hasta yakınlarını bir araya getirip hastalık hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Sağlıklı kişilerin vücutlarında herhangi bir yerlerinin kesilmesi halinde kanda pıhtılaşma olduğunu ve kanamanın durduğunu belirten Doç.Dr. Fışgın, “Hemofili hastalığında vücutta herhangi bir yerde kanama oluşursa bu kanama kanda pıhtılaşma olmadığı için durdurulamıyor. Özellikle diz, kalça, dirsek, ayak bileği gibi farklı eklemlerde görülebilecek kanamalarla hastalarımız ciddi problemler yaşıyorlar” dedi.

Hemofili hastalarında temel problemin kanın pıhtılaşamaması olduğu için hastaların fiziksel aktivitelerde de bulunamadığını dile getiren Doç.Dr. Fışgın, “Çocuklar bisiklete binmek istiyor, futbol oynamak istiyorlar oysa biz onlara bu fiziksel aktiviteleri mümkün olduğunca az yapmalarını bazen hiç yapmamalarını istiyoruz. Fakat bu çocuklarımız büyüyorlar. Kas ve iskelet sistemleri gelişiyor. Sağlıklı büyümeleri için aktivite yapmaları gerekir. Bu noktada yüzme sporunu öneriyoruz. Yüzme aktivitesi sırasında kanama riski olmuyor. Bu nedenle düzenlediğimiz bu kamp programında çocuklarımıza yüzme eğitimi veriyoruz. Onları yüzmeye alıştırmak ve teşvik etmek için bu bir başlangıç olacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!