Hem hayat hem iş ortağı oldular ’vinil’le 22 milyon YTL buldular

Güncelleme Tarihi:

Hem hayat hem iş ortağı oldular ’vinil’le 22 milyon YTL buldular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 00:00

Mimar ailenin oğlu Ali Tusavul ile Tamer Yiğit’in kızı Aslı, 2001’de evlenip bir de şirket kurdu ve ABD’den bir tür tekstil ürünü olan duvar kaplama malzemesi ’vinil’ ithalatına başladılar. 6 yıl önce 400 bin YTL ciro yapan firma, 250 projeye ürün sattı, 2007’yi 22 milyon YTL ciroyla kapadı.

MİMAR bir ailenin oğlu Ali Tusavul ile ünlü aktör Tamer Yiğit’in kızı Aslı Tusavul, birlikte çalıştıkları şirketten ayrılıp 2001’de evlendi, aynı dönemde ’hayat ortaklığına’ bir de iş ortaklığı ekledi. Kartela Dekorasyon ve Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Ltd.’yi (Karteya Dekorasyon Ltd.) kurdu. 6 yıl önce ABD’den Türkiye’ye, bir tür tekstil ürünü olan duvar kaplama malzemesi ’vinil’ ithalatı yapmaya başlayan Tusavul çifti, ilk yıl 400 bin YTL ciro yapabilirken 2007’yi 22 milyon YTL ciroyla tamamlamayı başardı.

Evlendik, şirket de kurduk

Ali Tusavul, 2008 için 35 milyon YTL ciro hedefi koyduklarını belirterek şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Ben işletme okudum. Ailemin neredeyse tamamı mimar. 7 sene önce Aslı ile bu firmayı kurduk. Bunu kurmadan önce 4.5 sene hem eğitimim için hem de iş tecrübesi olsun diye ABD’de kaldım. Döndüğüm zaman önceden çalıştığım yerler ’distribütörlük’ önerdiler. Önce askerliğimi bitirdim. Sonra ’ne yapabilirimi’ düşündüm. İnşaat işlerine dönük ticaret uygun geldi."

Önce ticaret tecrübesi

Ali Tusavul, askerlikten sonra iyi firmalarda çalışıp piyasayı tanıdığını anlatıyor. Tusavul şöyle konuşuyor: "Aslı ile aynı firmada çalışıyorduk. 1999-2002 arasında orada genel müdürdüm. Aslı projeli satışlarda çalışıyordu, 2002’de ben ayrılıp şirket kurduktan 6 ay sonra evlendik. ’Her şeyimizi paylaşalım’ dedik. Şirkette de ortak olduk. Şirketi kurup ABD’den vinil kaplama ithalatına başladıktan sonra elde çanta, projelere pazarlama yaptığını anlatan Ali Tusavul bir süre sonra ürün fiyatının, boyaya göre çok yüksek olması nedeniyle tıkandığını ama potansiyeli ana firmaya anlattığını söylüyor. Tusavul şöyle konuşuyor: "Proje sahipleri bütçelerinin kısıtlı olduğunu söylüyordu ve duvarda boyayı tercih ediyordu. Bunun üzerine ABD’ye gittim. Ana şirkete konuyu anlattım. ’Biz yılda 1 milyon metrekarelik satış yapabiliriz, ona göre fiyat verin’ dedim. Önce inanmadılar. Rakam çok yüksek geldi. Ancak referanslarımız oluştuğu için direnemediler. Fiyatları istediğimiz seviyeye çektiler. Biz de proje sahiplerine önce 5, sonra 10 yıl garantili olarak ürünümüzü sunduk. Bu defa satışlarımız patlama yaptı."

Rixos partner oldu

Ali Tusavul, 2002’de kurduğu şirketiyle ilk büyük proje satışını Sungate Port Royal’e 150 bin metrekareyle yaptığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Bizi esas yukarı çıkaran Rixsos Grubu ve Fettah (Tamince) Bey’dir. Rixsos’un bütün projelerinde varız. Şu anda da Dubai’de Ottoman Projesi’nin duvar kaplamasını yapıyoruz. 2004’ten itibaren partner olduk. Ayrıca Yazıcı Grubu’nun Cornelia otelleriyle de çalışıyoruz. Şu anda İstanbul’da açılan otellerin neredeyse hepsinde varız."

6 yılda 22 milyon YTL ciroya nasıl ulaştı

Yedi yıl önce 33 yaşında şirket kuran Ali Tusavul, Türkiye’de olmayan ürünleri getirmeye karar verdi.

ABD’li vinil üreticilerinden J. Josephson ile P. Jeffries ltd.’nin Türkiye Distribütörü oldu.

Aynı üründe Kanadalı Crownwall ile İtalyan Arlin’in de distribütörlüğünü aldı.

Sonra döşemelik, perdelik ve halı distribütörlükleri de alan Tusavul, ağırlığı ’vinil’e verdi.

Ana firmayla ’çok satış halinde fiyat indirimi’ anlaşması yaptı ve otel projelerine çanta elde pazarlamaya çıktı.

Büyük otel projelerine, iş merkezlerine, hastane ve kültür kompleksi projelerine, konutlara yüklü satışlar yaptı.

Dünyada sadece ABD, Hollanda, İtalya’da üretilen vinil duvar kaplamasında ilk yıl 440 bin YTL ciro yaptı.

Perakendeye ürün vermedi, bugüne kadar 250 civarında büyük binanın duvarlarına 5.5-6 milyon metrekare vinil kapladı.

Four Seasons’lar, Swissotel’ler, Holiday Inn, Hyatt Regency (Mısır), Radison Sas’lar, Rixsos’lar müşterisi oldu.

Kartela Dekorasyon Ltd 6 yılda 22 milyon YTL ciroya ulaştı, 2008’de 35 milyon YTL ciro bekliyor.

Bin kişilik kaplamacı ordusu proje bekliyor

KARTELA
Dekorasyon Ltd’nin sahibi Ali Tusavul, kendi şirketinde sadece 16 kişilik istihdamı olduğunu belirtiyor ancak vinil duvar kaplamalarının projelere uygulanmasının apayrı bir istihdam grubu yarattığını söylüyor. Tusavul şöyle konuşuyor: "Bizim ürünlerin uygulamasında yaklaşık bin kişi çalışıyor. Bunlar ekipler halinde Türkiye’nin her yerinden insanlar. Meslekleri de bu ürünle ortaya çıktı. Onlarla organik bağımız yok ama biz ürünü duvara uygulanmış olarak teslim ediyoruz. Satışı yapınca alt taşeronlar olarak onlara işi veriyorum. Şu anda faal olarak 350-400 kişi iş başındadır. Mesela TOKİ Avrupa konutlarına tek kalemde 550 bin metrekarelik satış yaptık orada çok yakında 250 kişilik bir ekip iş başı yapacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!