Hayvanlar yararına ilk konser

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar yararına ilk konser
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘Kimse sizi kimsesiz sokak hayvanları yararına güzel bir rock gecesi geçirmeye davet etti mi? Biz ediyoruz’’ diyen birkaç hayvanseverin düzenlediği organizasyonla yarın gece İstanbul Kemancı Rock Bar'da bir konser düzenlenecek.

Hayvansever bir adamla bir kadın sohbetleri sırasında farkında olmadan Türkiye'de bir ilki gerçekleştirme fikrini ortaya attılar. İkisi de isimlerinin açıklanmasını istemiyor. Gözönünde olmaktan kaçıyor. Ne var ki onlar sokak hayvanları için ülkemizde ilk kez bir konser düzenlenmesini sağlayan iki insan. Biri Nalan Karaoğlu, diğeri Kemancı'nın işletmecisi Güneş Kirte. Aşağı yukarı on gün içinde giriştikleri başarılı mücadelenin yarın akşam meyvalarını toplayacaklar.

‘‘Aslında herşey Nalan sayesinde gerçekleşti. O çok sıkı bir hayvanseverdir. Sık sık yaralı hayvanları evine alır, tedavi eder. Arabayla bir yere giderken bile beni yavaş gitmem konusunda sürekli uyarır. ‘‘Hızlı gitme. Aniden bir köpek ya da kedi çıkabilir’’ der. Bir gün yine hayvanlarla ilgili bir hikayesini anlatıyordu. Sarıyer'deki barınağın bir cihaza ihtiyacı varmış. Birkaç arkadaşıyla birlikte sürekli ceplerinden hayvanlar için para harcadıklarını bildiğimden Kemancı'da bir organizasyon yapabileceklerini söyledim. Mekan olarak hiçbir problemimiz yok. Nalan'ın eşi zaten organizasyon işinden anlar. Bir hafta, on gün içinde gelişti bu olaylar. Böylece biz de Türkiye'de ilk defa düzenlenen bir konserin mimarı olduk’’ diyor Güneş Kirte. O da hiç düşünmeden bu teklifi kabul etmiş sıkı bir hayvansever. ‘‘En güzelleri onlardır’’ dediği ve sokakta bulup evinin kapılarını açtığı bir kedisi var.

Peki böyle bir organizasyona kalkışıldığında nelerle karşılaşılmış? Bu rock konserine katılmayı hiç düşünmeden ve para almadan kabul edenlerin yanı sıra çok ünlü olup, hatta evinde hayvan besleyip ‘‘Kusura bakmayın ama katılamam’’ diyen şarkıcılar da olmuş. Konsere katılanlardan Turgut Berkes, Bodrum'daki işlerini iptal ederek sırf bu konser için İstanbul'a gelmiş. (Kendisinin de bir sürü kedisi var. Kısa bir süre önce hamile bir kediyi evine almış. Sonuç: Dede olmanın keyfini sürüyor son günlerde.)

Son dönemlerin en sevilen rock gruplarından Vega'nın elemanları bu konsere katılmayı reddedenleri bir türlü anlamadıklarını söylüyorlar. Çünkü onların da evlerinde kedi, köpekleri var. Demir Demirkan, sanki çarpım tablosunu soruyormuşsunuz gibi konserin tarihini günüyle, ayıyla çabucak söyleyenlerden. ‘‘5 Temmuz 2000 Çarşamba.’’ Etnik Sentetik bu konsere çıkmanın kendilerine gurur verdiğini söylerken, Kavırma'dan Can Şengün: ‘‘Tanrı'nın varlığını kabul edenler, hayvanların bir yaradılış sebebi olduğuna inanır ve ona saygı, sevgi gösterir’’ diyor.

mkylmkyl

Kemancı'daki rock gecesinde tüm şarkılar hayvanseverler için çalınıp söylenecek. Toplanacak gelirle de konsere destek veren DOSHAYAD Derneği'nin barınağına kapalı devre anestezi cihazı alınacak. Sarıyer'deki sokak hayvanları barınağında da bir çok kedi, köpek kısırlaştırılacak. Ya sonra? Yeni etkinliklerle doğanın ve medeni olmanın dengesi kurulacak belki de. Paris'te veya Londra'da bir sokak köpeğine rastlama ihtimaliniz ne kadar azsa, elele verildiği taktirde Türkiye'de de öyle olacak. Hayvanlar sıcak ve korunaklı ortamlarda büyüyecekler. Kuduz tehlikesi tamamen ortadan kalkacak. Onlardan kimse korkmayacak, kimse zarar vermeyecek. Şimdilik biraz ütopya gibi görünse de, tüm bunlar gerçek olabilir. Madem ki genler bile kontrol edilebilir hale geliyor; medeniyeti yaşarken aynı anda doğayla içiçe olma şansımız olur. Kim bilir?

KONSERİN YILDIZLARI

Vega'dan Deniz Özbey

Böyle bir konser için teklif götürüldüğünde kabul etmeyen insanları anlamakta zorluk çekiyorum. Çünkü bazı insanlar bu konsere çıkıp, şarkı söylemeyi reddetti. Cihangir'de oturuyorum. Eskiden bir kedim vardı. Onunla birlikte yaşamaya başladıktan sonra hayatım değişti diyebilirim. Daha düzenli oldum. Hayvanlar çok akıllı ve çok güzel yaratıklar. Bu konser vesilesiyle iki, üç kuruş bile toplasak kardır. Hayvanlar için ilk defa bir konser düzebnlendiğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Şok oldum. Bence bu tür organizasyonlar sürekli düzenlenmeli.

Kavırma'dan Can Şengün

Bizim toplumumuza baktığınızda birtakım insanların hayvanlara karşı nasıl irrite olduklarını görüyorsunuz. Oldukça önyargılı davranıyorlar. İnsanların hayvanları hatta tüm canlıları sevmesi yaradılışlarıyla alakalı. Aslında hadise son derece basit. Eğer Allah diye bir kavrama inanıyorsak, yarattıklarına da inanmak gerekiyor. Doğada herşeyin bir varoluş sebebi var. Bir sivrisinek niye varsa, bir köpek de o yüzden var. Bunu sorgulamak anlamsız. İnsanlar onlara dokunmasalar bile en azından gözleriyle sevsinler ya da dışlamasınlar. Benim iki taneöpeğim var. İyi ki de varlar. Onların varlığı beni çok mutlu ediyor.

Demir Demirkan

Sertab'la birlikte oturduğumuz zamanlarda köpeği Can'ı sık sıkezdirirdik. Komşularımız bizi uyarırlardı: ‘‘Sakın Can'ı tasmasız gezdirmeyin’’ diye. Çünkü bulunduğumuz semtin belediyesi her yere zehirli tavuk etleri bırakmıştı. Böylece hem sokak köpeklerini, hem de sahipli köpekleri ortadan vahşice yok ediyorlardı. Sertab'ın belediyeye telefon açıp, başkanla tartıştığına şahit oldum. Zavallı sokak köpeklerini zehirlemek için tavuğa para harcamayı akıl eden belediye yetkilileri, niye o tavuklarla hayvanların aç karınlarını doyurmayı, onlara barınak kurmayı düşünmüyor? Böyle bir konserde yer almak bana gurur ve mutluluk veriyor.

Etnik Sentetik

Dünyanın en mutlu grubu biziz herhalde. Çünkü böyle bir organizasyona katılıyoruz. Hayvanları ne kadar çok sevdiğimizi söylememize gerek yok herhalde. Tüm hayvanseverleri bu konserde birarada olmaya çılgınlar gibi eğlenmeye, dansetmeye çağırıyoruz.

Turgut Berkes: Hayvansever biri olduğum için böyle bir konseri hiç düşünmeden kabul ettim. Evimde bir kaç tane kedim var. Tabii kapının önünde beslediğim kedi ve köpeklerim de söz konusu. İnsanlar birbirlerine yardım etmeyi çok görürken hayvanlara yardım etmelerini beklemek yanlış olur. Dilerim bir çok insan bu konsere katılır ve hayvanlar için para toplanır.

Onlar da destekliyor

‘Duyarlı

olmak şart’

Aşkın Nur Yengi

Böyle bir konuda konser düzenlenmesi çok akıllıca ve iyi bir düşünce. Hayvanları özellikle kedileri çok seviyorum. Zaten bir kedim de var. Bu konseri düzenlemeyi akıl edenleri en samimi duygularımla tebrik ediyorum. Keşke herkes hayvanlara karşı duyarlı olabilse.

‘Onlar saf, temiz ve günahsız’

Pınar Aylin

Eskiden bir köpeğim vardı. Köpekler kediler gibi değil, yerleşik düzen istiyorlar ve sahiplerine aşırı bağlılar. Mesleğimden dolayı köpeğimle yeterince ilgilenemeyince annem bakmaya başladı. Köpeklerin gözlerindeki o saf, temiz ve günahsız masum bakışı gördüğümde hissettiğim duyguları anlatamam. Onları çok seviyorum. Bu konsere de izleyici olarak katılmaya çalışacağım. Tüm hayvanseverlerle birarada

bulunmayı çok istiyorum.

‘Kutsal bir amaç’

Harun Özakıncı

Harun Özakıncı

Bir köpeğim var ve çılgının teki. Hayatıma başka bir anlam kattı.

Umarım bu konser sayesinde gereken para toplanır ve kutsal amaçlar uğruna daha

nice nice organizasyonlar yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!