Yeni bir akım: Sansür sanatı

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir akım: Sansür sanatı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 14:18

Sanat sanat için midir? Yoksa sansür için midir? Dünyada sanatın yeri el üstünde tutulurken, Türkiye’de ‘İçine tükürürüm’den tut sanatın her dalına vandallığa varan müdahaleler var. İşte Türkiye'den sanat sansürü manzaları...

Haberin Devamı

‘Doğanın kusurlu bıraktığını sanat kusursuzlaştırır’ demiş bir düşünür. Peki sanatın kusursuzlaştırdığını Türkiye’de el yordamıyla nasıl bozuyoruz? Eserin verdiği mesajı anlamak varken, taştan veya boyadan yapılmış bir memeden korkmak niye?

Gerek TV’lerde, gerekse sergi salonlarında sansüre uğrayan sanat eserlerine bu kez ‘afiş sansürü’ geldi. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Kulübü 'Sanat Tarihi Merceğinden Güzellik Tarihi' başlıklı bir panel için duyuru afişi hazırladı. Duyuruda kullanılan sanat eserinde ‘kadınlar çıplak’ gerekçesiyle afiş, fakülte idaresi tarafından veto edildi. Sanata yapılan sansür, ne ilk ne de son gibi görünüyor. İşte Türkiye'de sansüre uğrayan o eserler:

1- RESİMDE SANSÜR GEREKEN YERİ BULUNUZ
Star Tv ekranlarında yayınlanan “Benim Güzel Evim" programında yarışmacının evi gezilirken duvarda asılı Gauguin’in “Are You Jealous?” adlı eseri resimde yer alan bayanların çıplak olduğu gerekçesi ile sansürlendi. Ancak neden sansürlendiği anlaşılamadı...

Haberin Devamı

Yeni bir akım: Sansür sanatı

2- RTÜK RÖNESANS'I DAHA İYİ BİLİR
Rönesans sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan, ünlü İtalyan ressam Botticelli'nin iki tablosuna TV8 rejisinin uyguladığı sansür, sunucu Oylum Talu’yu canlı yayında kızdırmıştı.

Yeni bir akım: Sansür sanatı

3- RTÜK SANATI: BUZLU POPO
Emin Çapa’nın ‘Dünyanın 1001 hali’ isimli programında zaman içinde değişen güzellik anlayışı konu edindi. Ancak program sırasında sanat tarihinin en önemli tabloları arasında yer alan, Barok döneminin önde gelen ressamlarından olan Peter Paul Rubens’in ‘Üç Güzeller‘ adlı tablosu sansürlenerek verildi.

Yeni bir akım: Sansür sanatı

4- KÜBİST MEME DE SANSÜRE UĞRADI
TV’de önceki gece yayımlanan “Ada” adlı filmde Pablo Picasso’nun, 1962’de yapmış olduğu tablosu sansüre uğradı. Picasso’nun “Oturan Kadın” adını taşıyan resimlerinden birinin, “göğüsleri andıran çizimler” yüzünden mozaiklenmesi

Haberin Devamı

Yeni bir akım: Sansür sanatı

5- MEMESİ AÇIK DİYE SERGİYE ALINMADI
Yarışması’nın Cemal Reşit Rey (CRR) Kongre Merkezi’nde düzenlenen sergisinde, sergilenme hakkı kazandığı halde “Çilek Seven Kadın” eserinin sergiye dahil edilmedi.

Yeni bir akım: Sansür sanatı

6- 'ŞUNA SANSÜR MANSÜR BİR ŞEY YAPIN'
İstanbul Üniversitesi Sanat tarihi Kulübü öğrencilerinin panel hazırlığı, afiş için seçtikleri İtalyan ressam Tiziano'nun tablosu yönetim tarafından açık saçık bulununca durum sosyal medyalık oldu.

Yeni bir akım: Sansür sanatı

7- SANSÜRE TEPKİ OLARAK SANSÜR
Ünlü fotoğrafçı Gérard Rancinan, sık sık sansüre uğrayan Delacroix’nın “Halka Yol Gösteren Özgürlük” adlı tablosundaki kadını çarşaflı olarak tasvir etti

Haberin Devamı

Yeni bir akım: Sansür sanatı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!