Türkler Amerikan futboluna yatkın

Güncelleme Tarihi:

Türkler Amerikan futboluna yatkın
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 01:12

12 profesyonel Amerikan futbolcusu geçen hafta İstanbul’daydı. 4 gün boyunca içlerinde engellilerin de bulunduğu 600 çocuğa ve 150 koça eğitim verdiler.

Haberin Devamı

İTÜ’nün kampüsündeyiz, üniversitenin Amerikan Futbol takımı ile 12 profesyonelin buluşmasını izliyoruz. Hava buz gibi olmasına rağmen öğrencilerin hepsinden ateş çıkıyor. Taktik kapmak, sohbet etmek, imza almak için sıradalar.

Türkler Amerikan futboluna yatkın

Oyunculardan Will Svitek’in yanına gidiyorum. Çek Cumhuriyeti doğumlu Will Svitek, ekibin dört Stanford mezunundan biri. Ona iyi bir Amerikan futbolcusu olmak için ne gibi özelliklere sahip olmak gerektiğini soruyorum: “Amerika’da bu spora basketboldan geçiş yapan çok isim var ama illa büyük adam olmak şart değil. Ama dayanıklılık esas. Bu, fiziksel bir spor; disiplin sahibi olmak zorundasınız. Sahada sert insanlarız ama ben günlük hayatımda kocaman bir oyuncak ayıdan farksızım.”

Haberin Devamı

Jordan Cameron basket kökenli... Amerikan futboluna liseden sonra başlamış: “Evet, içinde şiddet var ama ben bu sayede şiddeti sadece sahada yaşayıp bitirdiğimize inanıyorum. Hepimiz günlük hayatlarımızda yumuşacık adamlarız.”

American Football Without Barriers (AFWB), (Sınır Tanımayan Amerikan Futbolu) oluşumu bundan üç yıl önce Breno Giacomini ve Gary Barnidge tarafından kurulmuş. Breno ve Gary Louisville Üniversitesi’nden takım arkadaşı. 12 adam üç yıldır tamamen kendi bütçeleri ve kendi emekleri ile Amerikan futbolunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar.

TÜRKİYE ŞAŞIRTTI

Türkler Amerikan futboluna yatkın

Türkiye’deki enerji onları çok şaşırtmış. Özellikle de kızların sorularına, güçlerine, “Daha sert at” demelerine inanamamışlar.

Brezilya, Çin ve Türkiye’yi karşılaştırmalarını istiyorum. Çin’deki sporcuların fiziksel yönden zayıf olmalarına karşın çok hızlı ve akıllı olduklarını anlatıyorlar. Brezilyalılar ise atletik yapıları ile şaşırtmış. Hepsi topa iyi vuruyor olmalarına karşın disiplin altına alınmaları çok zor gibi görünüyormuş.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gelince bizim çocuklar fiziksel olarak bu spora Brezilyalılardan da Çinlilerden de daha yatkın görünüyormuş ama maalesef spor hakkındaki temel bilgileri çok yetersizmiş. Bu yüzden 150 koçu eğittiklerini söyleyen Gary, artık Türkiye’de daha bilinçli bir Amerikan futbolu oynanacağını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!