Tatilde hayatta kalma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Tatilde hayatta kalma rehberi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 01:10

Demek seyahate çıkıyorsunuz... Bol bol güneşlenecek, güzel yerler görecek, leziz yemekler yiyecek, gezecek, görecek, yüzecek, eğleneceksiniz... Emin misiniz?

Haberin Devamı

TEDBİRSİZ TATİL: TAM BİR MACERA!
DR. HASAN İNSEL
* Kilo almamak için: Sumo güreşçileri maç öncesinde üstünlük kazanmak için kilo almaya çalışırlarmış. Kilo almak için de o günlerde sabah kahvaltı etmez, gün boyu az yemek yer, karbonhidrattan zengin, ağır ve bol bir akşam yemeği yer ve hiç hareket etmeden yemekten hemen sonra yatıp uyurlarmış. Demek ki tatilde Sumo güreşçilerinin yaptığının tam tersini yaparsak, (yani düzenli kahvaltı edip, güne dağılmış yemekler yiyip, karbonhidrat, protein ve yağları dengeleyip, yaşamımıza da hareket katarsak) kilo almamak konusunda başarılı oluruz.
* Diş ağrısı çekmemek için: İnsanlar alıştıkları diş hekimlerinin yerine başka hekime muayene olmayı pek sevmiyorlar ve tatil sırasında bir problemleri olursa da çeşitli ev yapımı metotlarla tatil dönüşünü bekliyorlar. Tatile çıkmadan önce diş hekimine görünmekte yarar var.
* Klimazede olmamak için: Gittiğiniz yerdeki klimayla odaya girer girmez tanışın, yatağa yattıktan sonra değil. Kaide olarak dışarısıyla klimalı ortam arasındaki farkin 6 dereceyi geçmemeli. Klimalar havayı kurutur. Burun mukozası kuruduğunda bu sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, mikropların üremesi de kolaylaşır. Nemlendirici sprey kullanmakta yarar var. Klimayı ilk açtığınızda hafif bir küf kokusu hissediyorsanız bunun nedeni bu içinde bakteri ve mantar üremesi olabilir. Temizlenmesini talep edin.

Haberin Devamı


GÜZELLEŞECEĞİM DERKEN YAŞLANMAMAK İÇİN
İster ocakla, ister buharla, ister güneşle olsun, yanmak yaralanmaktır. “Ben yine de yanacağım” diyorsanız...
* Güneşten gelen uzun ve kısa dalga boylu UV-A ışınları önce cildimizi kahverengileştirir ama bu arada zamanla cildimizin yaşlanmasına da sebep olurlar. Bu nedenle muhakkak cildimizi koruyucu krem kullanın. Fayda etmesi için krem cilde iyice yedirilerek sürülmeli, iki-üç saatte bir tekrarlanmalı.
* Kendimiz en iyi güneş gözlüklerini alırız ama küçük çocuklarımıza güneş gözlüğü takmak pek aklımıza gelmez. Onların da kaliteli UV koruyucu gözlüklere, hatta bizden de çok ihtiyaçları oldğunu unutmayalım.
* Okuma gözlükleri güneşin etkisini arttırıyor ve gözümüzde daha çok zarara sebep oluyor. Güneş altında kitap okumayalım.

Haberin Devamı


AKŞAMDAN KALMA OLMAMAK İÇİN
* Doğumgünü, düğün ya da başka bir kutlama... Eğer fazla içeceğinizden endişeniz varsa, alkol almadan önce muhakkak bir şeyler yemekte yarar var, bazı küçük atıştırmalıkların yanına mümkünse kavun, karpuz gibi şekerinizi yükseltecek meyveler ilave edin, alkolün etkisini azaltırsınız.
* İşe, tanımadığınız, özellikle meyve kokteyli gibi içkilerle başlamayın. Bazen bunların alkol miktarı tahmininizin çok üstünde olabilir.
* Kadehler veya bardaklar arasına aralar koyun. Bu aralarda soda, su gibi elinizi dolduracak bir şeyler alın ve vakit geçirin. Mümkünse tek içkide kalın, çeşitli içkileri karıştırmayın.
* Çakır keyif halinizi bilirsiniz, bu hale gelince hemen ara verin. Alkol bazı hücrelerinizde su ihtiyacı yaratır; soda, su, meyve suyu gibi bir şeyler için. Kahve içmeyin, kahve tersine sıvı kaybına neden olur.

Haberin Devamı

KULAĞINIZA KÜPE OLSUN
SEYAHAT YAZARI VE REHBER SAFFET EMRE TONGUÇ
* Bir insanı tanımanın en iyi yolu birlikte seyahat etmek. Seyahat arkadaşınızı iyi seçin. Tatiliniz hüsranla sonuçlanabilir!
* Çalınma ya da kaybolma riskine karşı kimliğinizin ve pasaportunuzun bir fotokopisini ayrı bir yerde bulundurun.
* Son kararınızı vermeden önce kalacağınız otel ve gideceğiniz restoranlarla ilgili Tripadvisor, Expedia gibi internet sitelerinde yapılmış yorumları okuyun.
* Nakit taşımak yerine kredi kartı (veya seyahat çeki) bulundurun. Kaybetseniz ya da çaldırsanız bile iptal ettirebilirsiniz.
* Bir seyahat acentasıyla tatile çıkacaksanız sadece Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB, www.tursab.org.tr) üye acentalarla yolculuk yapın.
* Accuweather.com, weather.com gibi sitelerden hava durumunu inceleyin. Valizinizi ona göre yapın.
* Cep telefonunuzu yurtdışında kullanırken sizi arasalar da parayı sizin ödediğinizi unutmayın. Özellikle Rusya dünyada cep telefonu görüşmelerinin en pahalı olduğu ülkelerden biri, unutmayın.
* Ziyaret ettiğiniz ülkenin gelenekleri ve yemek alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olun. Uzakdoğu’da küçük çocukların kafasının okşanmaması gerektiğini, bizde “gayet iyi” anlamına gelen bir işaretin başka bir kültürde olumsuz bir anlam taşıyabileceğini bilin.

Haberin Devamı


SEYAHATTE HANGİ BURÇ NEYE DİKKAT ETMELİ?
ASTROLOG ZEYNEP TURAN
KOÇ: Mars’ın enerjisini sergilemek istiyorsunuz ama adrenalin tutkunuzun size tehlikeli aktiviteler yaptırmasına izin vermeyin.
BOĞA: Tamam biliyoruz, yemek sizin için çok önemli ama dikkat edin bu durum tatilden fazla kilo alarak dönmenize neden olmasın.
İKİZLER: Sakın ola ki sakin bir yer seçmeyin, tatili kendinize de çevrenize de zehir edersiniz. Size aktivite ve yeni insanlar lazım!
YENGEÇ: Geçmişe ve anılarınıza bağlılığınız güzel ama bunun sizi sürekli aynı yere götürmesine izin vermemelisiniz.
ASLAN: “Olacaksa en güzeli olsun” güzel bir mantık. Yalnız bütçenizi aşma riski tepenizde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor.
BAŞAK: Küçük bir uyarı: Sakın ona “Çadırda kalalım mı?” demeyin. Keyfine ne kadar düşkün olduğunu hepimiz biliyoruz.
TERAZİ: Yalnız başına olmaktan hiç haz etmediğiniz için tatile ne kadar kadar kalabalık çıkarsanız sizin için o kadar iyi.
AKREP: Siz tatile kendinizi şarj etmek için çıkıyorsunuz. Bunun için de teknolojiden kendinizi soyutlamayı öğrenmeniz gerek.
OĞLAK: Elinde bilgisayar, ofisine bağlanmaya çalışan birini görürseniz, bilin o kişi Oğlak burcu. Hadi ama Oğlak, şimdi dinlenme zamanı!
KOVA: Rüzgar ne yönden eserse, ona göre gidiyorsunuz. Plansızlık ve bağımsızlık güzel ama sizce de her şeyin bir haddi/hududu yok mu?
BALIK: Sevgilisi olmayan bir Balık burcu tatile gidecekse, emin olun ki aşık olup geri dönecektir. Kendinizi bu kadar çabuk kaptırmayın.

Haberin Devamı

ZEHİRLENMEDEN DÖNMENİN ÜÇ YOLU
DR. MEHMET ÖZ

Sıcak yaz günlerinde gıda zehirlenmelerinin görülme oranı artıyor. Çünkü bakteriler 32 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda maksimum hızda gelişiyor. Buradaki en zor kısım hangi bakterinin suçlu olduğunu tespit edebilmek. Bu bilgi hayat bile kurtarabilir!


1. Tip Zehirlenme
* Belirtiler: Kusma, ishal, karın ağrısı. 6-12 saat içinde meydana gelir.
* Suçlu: Mayonezli makarna salatası ve içindeki stafilokok basili. Bu bakteri mayonez veya pasta gibi tatlı veya tuzlu yiyeceklerde ürer. Sanki bir tren vücudunuzda dolaşıyor gibi hissedersiniz. Bolca sıvı, sodyum veya glukoz içeren çözeltiler alın.
* Çözüm: Bir litre suya bir çay kaşığı tuz ve dört yemek kaşığı dolusu şeker ilave edin.
2. Tip Zehirlenme
* Belirtiler: Nadir olarak kusma ve sulu ishal. İshal üç gün içinde kanlı hale gelir.
* Suçlu: Domates ve marullu hamburgerdeki koli basili. Koli basili zehirlenmesinde, bakteri yiyecek üzerinde çoğalır. Yendikten sonra son olarak ince bağırsaklara ulaşır.
* Çözüm: Bu korkunç gıda kaynaklı hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız acil servise başvurun.
3. Tip Zehirlenme
* Belirtiler: Şiddetli karın ağrısı, ateş, kanlı ishal. 24-48 saat içinde kendini gösterir.
* Suçlu: Tavuklu sandviçteki salmonella. Tedavi edilmediği takdirde, salmonella enfeksiyonu sindirim borusunda delikler açabilir. Ateş çıkması, virüsün mide-bağırsak yoluna kadar yayıldığı ve kan dolaşımına ulaştığını gösterir.
* Çözüm: Kendinizde veya bir yakınınızda salmonella zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız antibiyotik verecek olan doktorunuzla iletişime geçin.


Bunlardan korunmak için
* Plajda gıda güvenliği: Lifo yöntemini uygulayın: Son giren ilk çıkar. Yani soğutucunuzda ilk yiyeceğiniz şeyi en üste koyun. Soğutucu veya yiyecek çantanızı kuma yarıya kadar gömün ve şemsiyeyle koruyun.
* Izgarada gıda güvenliği: Ucunda sensörü olan et termometresi kullanın böylece etin içini doğru biçimde pişirebilirsiniz. Sığır etini 160, tavuk etiniyse en az 165 dereceye kadar pişirin.


Parmakla taze balık testi
Çoğu restoranlarda balıklar iştah açıcı tezgahlarda sergileniyor. Yiyeceğiniz balığınızı önceden görün. Balığın yüzgeçleri diri duruşlu olmalı, gözleri parlak ve canlı olmalı, suyunu kaybetmiş şekilde içeri kaçık olmamalıdır. Balığa parmağınızla hafifçe basın, bastığınız yer hemen eski halini almıyor, parmağınız iz bırakıyorsa, bayat balıkla karşı karşıyasınız.


TATİLDE AYRILIP DÖNMEYİN
İLİŞKİ DANIŞMANI SEDA DİKER
* Tatildesiniz! Tüm sene bu zamanı beklediniz! Diyelim ki beklediğinizden daha kötü bir yerle karşılaştınız. Eğer organizasyonu yapan sevgilinizse, ona bu konuda yüklenmeyin.
* Tatile sevgilinizle çıktıysanız ve arkadaşlarınızla karşılaşırsanız; her iki tarafa da yeterli ilgiyi gösterdiğinizden emin olun.
* Kıskançlık krizlerine müsaade etmeyin. Unutmayın ki bu krizler sadece sevgilinizi üçüncü kişiye iter.
* Tatilde sevgilinizle çok özel bir gece geçirmek istiyorsanız, ona masaj yapın. Bu sizi daha çok yakınlaştıracaktır.
* Sevgilinizle başbaşa tatile çıktıysanız, kendinize de vakit ayırmayı unutmayın. Hobilerinizi gerçekleştirin. Tekrar bir araya geldiğinizde, çok daha enerji dolu olmanızı sağlar.
* Tatilde daha önce hiç denemediğiniz bir şeyi deneyin. Örneğin sabahlayın, güneşi beraber karşılayın. Hiç unutamayacağınız bir anınız olsun!


İNDİR, UYGULA, KURTUL
TEKNOLOJİ YAZARI PATRICK ÖZDEMİROĞLU

* Skyscanner: Uçak biletine fazla ödemek insanda alışılmış düzeyin üstünde huysuzluk yaratabiliyor. Skyscanner tüm hava yollarını bizim için tarıyor.
* Okcupid: Tatile, özellikle Edirne’nin ötesine yalnız gitmek arkadaşlarla küsmemek için tek yol gibi. Çöpçatan bu uygulamadan yerel arkadaşlar edinmek, kültürü tanımak için kestirme bir opsiyon.
* Instagram: Fotoğraf paylaşıp tatil yapamayanları uyuz etmek olası tatil moral bozukluklarının önüne geçebilir. B612 gibi selfie app’leriyle evrenin merkezine kendinizi koymayı ihmal etmeyin.
* Ambiance: Bir uçak hostessiz olur ama ağlayan bir bebek olmadan havacılık sektörünün hayatta kalması mümkün değil. Ambiance’ın 8 milyon farklı ses paketiyle yeni bir çevre yaratın.
* Packing Pro: Sizinle tatile çıktığını sanan birçok kıyafet güneş görmeden eve geri dönecek. Bavul hazırlarken app’lerden yardım alın. Kabin boyuna sığıp diğerleri havalaalanında bagaj beklerken havuz başında paylaşım yapmaya başlayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!