Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Güncelleme Tarihi:

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 11:17

Federico Fellini’nin, Orson Welles’in filmlerinde oynadı. Ömer Şerif yakın dostuydu. Prenses tacı giydi, lakabını Zeki Müren taktı. Ve Bağcılar’da bir hastanede 74 yaşında aramızdan ayrıldı. Geriye efsane bir kadının inanılmaz yaşamöyküsü kaldı.

Haberin Devamı

Altı yıl önce temmuz ayıydı. Gazetede bir fotoğraf gördüm. Romalı Perihan, her yanından ışıklar saçan ilginç bir motosikletin üzerinde Bebek’te tur atıyordu.


Hemen aradım, “Merhaba bebeğim” dedi. İlk kez konuşuyorduk. Bebek’teki evine davet etti. Yeşilçam seti gibi bir salona girdim. Üstünde kırmızı gece elbisesi, boynunda beyaz otrişi, kızıl saçları ve yüzünde gülümsemesiyle yukardan ama kibar bir ‘merhaba’yla içeriye buyur edildim. Beyaz koltuklarına oturdum, Bebek Parkı’nın ardında görünen Boğaz’a bakmadan, duvarları incelemeye başladım. “Hep böyle olur” dedi. “Her gelen önce buraya bakar. Burası benim özgeçmişim...” Sahiden öyleydi. 

 

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

1942 doğumlu sanatçı, 17 yaşındayken kısa bir süre Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio D’Amico’da eğitim aldı. 

“Vay canına, ne güzel bir kadınmış!” İçinizden başka bir şey geçirmeniz mümkün değildi. Fotoğraflardan bana bakan Perihan, 4 yaşında Roma’ya götürülmüş, orada büyümüştü. Boğaziçi Üniversitesi mezunu annesi, “Sanatçı olacaksın Periciğim. Allah seni böyle yarattı” demişti. 14 yaşında İtalyan bir menajeri vardı, adı Valentina Suturla’ydı. O yıl Kahire’ye götürüldü. Bir filmde rol aldı, Ömer Şerif ile tanıştı. Roma’da yolları yine kesişti. Dostlukları hep sürdü. “Bana nadide bir çiçekmişim gibi bakardı, yanımda içki, sigara içmezdi” diye anlattı. Aralarındaki aşk dedikodularına da otrişini savururken attığı kahkahayla cevap verdi, “Yok ayol, ne sevgilisi”... 

 

Haberin Devamı

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı


Yapımcılığını Giovanna Grimaldi’nin yaptığı ‘Il Magnate’ adlı filmde, Lando Buzzanca’yla kıyafet balosu sahnesinde. Güzelliği dillere destandı.


Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

 

Haberin Devamı

Asıl adı Perihan Benli... ‘Romalı’ lakabını ona Zeki Müren taktı. İtalya’daysa ‘La Bella Turca’ (Güzel Türk) diyorlardı.

İlk filmini 14 yaşında çekti. Kahire’de... Küçük ya, peruk taktılar ona. Ailesiyle Avrupa sosyetesine girdi. Sonra Federico Fellini’yle tanıştı. Yönetmenin ‘Satyricon’ adlı filminde bir tanrıçayı oynadı. Orson Welles’li ‘Waterloo’da da taç giydi. “Biliyor musun bebeğim” dedi, “Sadece filmlerde giymedim tacı, ben bir prensesim...”

Doğru söylüyordu...

 

ÇOCUĞUNU İSTEMEDİLER!

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı


Aynı zamanda iyi bir soprano olan Romalı Perihan, Madrid’de bir müzikalde sahneye çıkıyor. Yakın dostları Ömer Şerif ve Geraldine Chaplin onu yalnız bırakmıyor. 


Prensesliğinin hikâyesi için 16 yaşına gitmemiz gerekiyor. Perihan’ın annesi İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi Süreyya ile arkadaş. Süreyya İtalya’da sürgünde. Perihan’ı çok seviyor ve kardeşi Prens Bijan ile evlenmesini istiyor. Evleniyorlar da... Her şey iyi gidiyor, taa ki Perihan hamile kalana kadar. Muayeneye diye kürtaja götürülüyor. “Süreyya veliaht istemedi” diyor. Aşk nefrete dönüşünce, 7 yıllık evlilik bitiyor. Türkiye’ye dönüyor, anavatanına... Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Zeki Alasya, Metin Akpınar gibi isimlerle filmler çekiyor. İki kez daha evleniyor ama yürümüyor.

 

Haberin Devamı

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Bu fotoğrafta Perihan 17 yaşında. Ünlü ‘Roberta’ şarkısının yazarı Peppino Di Capri ile birlikte. 


Son yıllarda televizyona çıktığında Pamuk Prenses elbiseleriyle pozlar veriyordu. Evine gittiğimde, “Bir star her zaman kendine dikkat etmeli” diyerek Şeyda Coşkun mönüsü çıkardı ve yedi. Telefondan sürekli mesaj atardı. Bazen sadece ‘Miyav’ yazardı. Ne cevap vereceğimi bilemezdim ama daima gülümsetirdi. Yakın dostu müzisyen Onur Akay, yaz aylarından bu yana psikolojik sorunlar yaşadığını, yanına kimseyi yaklaştırmadığını söyledi. Şeker hastalığı sinir uçlarına vurmuş, kaslarında erime başlamış. Tedaviyi kabul etmiyor, kendine bakmıyormuş. Son olarak Bağcılar’da bir hastane odasında makineye bağlandı. O makine o prensesi yaşatamadı. Durdu... Twitter’a son kez 5 Şubat’ta girmiş ve Adnan Yücel’in şiirini retweet yapmıştı: Mavilikler yasaklandı gökyüzünde, özgürlüğü kuş kanatlarında bekledim! Hoşça kal prenses...

 

Haberin Devamı

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Fellini’nin Satyricon filminin setinde, Magali Noël ve Fellini önde. Arkada Romalı Perihan...

 

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Klaus Kinski ile İtalyan-Amerikan yapımı bir filmde.

 

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Dostu Federico Fellini ile Toscana’da bir akşam yemeğinde...

 

Romalı Perihan’ın film gibi hayatı

Ve son yıllarından bir fotoğraf. Her zaman star gibi yaşadı. 

BAKMADAN GEÇME!