Müjde! Pandalar kurtuluyor!

Güncelleme Tarihi:

Müjde Pandalar kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2015 10:54

Bir süredir çoğalamıyor diye dertlendiğimiz pandaların kaderi değişmeye başladı. Laboratuvar ortamında olsa da yavrular artık çifter çifter doğuyor. Bu yıl yavru sayısında patlama var. Daha birkaç gün önce 10 dev panda yavrusu Çin’de ilk kez gün yüzüne çıkarıldı. Bu bir rekor ve birçok canlı neslinin devamı için de bir umut.

Haberin Devamı

Bilim dünyası pandaların cinsel hayatını canlandırmak için bugüne kadar neler denedi neler. Afrodizyak niteliği taşıyan besinler mi dersiniz, daha fazla fiziksel egzersizi mi dersiniz... Hatta iş bir ara Viagra’ya kadar uzandı. Ama nafile. Ne yaptılarsa olmadı. Sanki artık bu dünyaya çocuk getirmek istemediklerinden bu işlerden ellerini ayaklarını çekmiş gibiydiler.

Hal böyle olunca bilim insanları da çareyi ‘‘in vitro’’, yani laboratuvar yönteminde buldu. Çin Doğal Yaşamı Koruma ve Araştırma Merkezi’nin Hayvan İdaresi Bölümü’nün Başkan Yardımcısı Luo Bo’ya göre bu yıl doğan panda yavrusu sayısında, özellikle de ikizler açısından (tam yedi çift dünyaya geldi) bir patlama yaşandı. Bu rakam bir yıl içinde doğan en fazla ikiz sayısına tekabül ediyor. Yetiştirme merkezlerinde doğan ikiz yavruların yaşama şansı doğadakilere göre çok daha fazla zira anne pandalar doğada genellikle yavrulardan sadece birini emziriyor ve diğeri büyük ihtimalle yaşamını yitiriyor.

Haberin Devamı

AMAN 41 KERE MAŞALLAH

Müjde Pandalar kurtuluyor

Bu 10 yavrunun kıymeti çok büyük. 2003’te dünyada bin 596 panda vardı. Çin’de yapılan Dördüncü Ulusal Panda Araştırması’nın sonuçlarına göre bu sayı bin 864’e çıktı ve pandaların yaşadığı alan da genişledi. Pandalar artık 2 milyon 577 bin hektarlık bir alanda yaşıyor. Dünyanın bu son derece uysal ve sevimli canlılarla daha güzel olması bir yana, pandalar tohumların yayılması ve bitki örtüsünün büyümesine büyük katkı sağlıyor. Yani Çin’deki bambu ormanlarının varlığı açısından hayati öneme sahip. Özetle ormanın onlara, onların ormana ihtiyacı var. Nesli tehlike altındaki panda nüfusu, koruma çalışmalarının da katkısıyla son 10 yılda yüzde 16,8 oranında arttı.

RAKAMLARLA PANDALAR
- Esaret altında yaşama süresi 30 yıl.
- Doğada yaşama süresi 14-20 yıl.
- Pandaların üreme hızı 2 yılda 1 yavru.
- Yeni doğmuş pandanın ağırlığı 90-130 gram.
- Pandaların yaşadığı korunan alan sayısı 67.
- Ortalama çiftleşme süresi 20 saniye.

PANDAYA ÇOCUK, DEVEYE HENDEK

Müjde Pandalar kurtuluyor

Yakın zamana kadar neden cinsel açıdan yalnızlığı tercih ettiklerini bulamadığımız pandaların durumu kafa karıştırıcı. Sorun pandaların sadece libidolarının düşük olması değil. Dişi pandaların yumurtlama dönemi mart sonu ile mayıs başında, sadece birkaç gün. Üstelik bu dönem dişilerin “Aman herif, başım ağrıyor” deyip naz niyaz ettikleri dönem. Diyelim ki her şey yolunda gitti ve dişinin yumurtaları olgunlaştı. O birkaç gün içinde samanlıktaki iğneye, yani bir erkeğe de denk geldi. Erkek de üstelik ormanın Brad Pitt’i çıktı ve dişinin gönlünü fethetti. Yine de zor. Çünkü araştırmalar erkek pandaların yüzde 90’ına yakınının iktidarsız olduğunu gösteriyor. Üstelik erkeklerin seksle arası pek de iyi değil.

Haberin Devamı

Müjde Pandalar kurtuluyor

BİRÇOK CANLI İÇİN UMUT

Bütün bu bilimsel çalışmalar birçok canlı için de umut kaynağı. Zira her 13 dakikada bir canlı türü yok oluyor. Hatta bugünlerde dünya doğa koruma çevrelerinde ‘mamut’ gibi geçmişte yaşamış ve yok olmuş bir takım canlıların tekrar hayata döndürülmesinin etik tartışmaları yapılıyor. Çünkü bilim artık bu noktalara varmış durumda.Varılan ortak noktalardan ilki sadece canlıyı yaşatmanın değil onun doğal ortamını yaşatmanın da önemli olduğu.

EVLAT EDİNİN
Logosu da panda olan WWF-Türkiye’ye 20 lira bağış yaparak siz de panda evlat edinebilirsiniz. Burada biriken para, pandaların ve yaşam alanlarının korunması için kullanılıyor. wwf.org.tr

BAKMADAN GEÇME!