Türkiye tarihinden restorasyon faciaları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 11:57

Türkiye'deki restorasyon facialarına şahit olup, kafanızda hâlâ yolunmadık saç kaldıysa, bu haberle onu da yolabilirsiniz sevgili okurlar. İznik'teki 2000 yıllık bir kemer, restorasyon sırasında 'orijinal' değil diyerek yıkıldı. Ama bu ne ki? Biz daha ne restorasyon facialarıyla sınanmış bir milletiz değil mi?

Haberin Devamı

 BATTAL GAZİ KÜLLİYESİ'NDEKİ
AMERİKAN MUTFAĞA BUYURMAZ MISINIZ?

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları

XIII. yüzyılın başlarında Seyyid Battal Gazi adına, I. Alaeddin Keykubad'ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan külliye türbe ve cami ile sonradan eklenmiş tarihî yapılardan oluşuyor. Restorasyon sırasında küliyenin mermer olan sütunları yerine beton sütunlar inşa edildi. Yetmedi 'Ahh bir Amerikan mutfak ne de yakışırdı' diye düşünülmüş olmalı ki o da eklendi. 

HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİNDEKİ MOZAİKLERİ
KIRTASİYEDEKİ PUZZLE SANINCA!!! 

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları


Dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi Hatay Arkeoloji Müzesi'deki mozaikler, yeni müzeye taşınırken bir rezilliğe imza atıldı. Mozaikler yanlış restore edilince, ortaya Leonarda da Vinci ile Cin Ali bile çizemeyen benim kalemim arasındaki fark kadar devasa bir fark ortaya çıktı. Restoratörlere bu işe girişmeden önce hiç olmazsa kırtasiyeden birkaç puzzle alıp yaptırsaydınız. Elleri alışırdı. Sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli eserler bu kadar ele yüze bulaştırılmazdı.

Haberin Devamı


İZZEDDİN KEYKAVUS TÜRBESİ'NE EL ATMADAN 
ÖNCE GÖZ DOKTORUNA GİTMEYİNCE... 

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları


Selçuklu hükümdarı I. İzzeddin Keykavus'un Sivas'taki türbesindeki sandukaların orijinal bölümleriyle, restore edilen bölümleri arasında büyük bir uyumsuzluk var. Büyük ihtimalle restaratörün astigmatı vardı ve aradaki farkı hiiiç anlayamadı. Umarım bir göz doktoruna gitmiş ve muhtemel restorasyon facialarını önlemiştir. 


ŞİLE OCAKLI ADA KALESİ 
NAM-I DİĞER SÜNGER BOB! 

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları


Dünyadaki çizgi film trendlerini takip etmek tabii ki çok güzel. Ama muhtemelen hiçbir millet 2000 yıllık kalesini Sünger Bob'a dönüştürmeyi düşünmemiştir. Ocaklı Ada Kilisesi'nin son halini Apple şirketi görse emojisine koymak isteyebilir. Emeği geçenlere minnet ve teşekkürlerimle!



Haberin Devamı

APOLLON SMİNTHEUS TAPINAĞI
20 ASIRLIK CİLLOP TAPINAK

Türkiye tarihinden restorasyon faciaları

Çanakkale'deki tarihi Apollon Smintheus Tapınağı'nın dili olsaydı, arabeske bağlayıp 'O eski halimden eser yok şimdi' şarkısını söyleyebilirdi. Tapınağa mermer tozu yüklü, tonlarca ağırlıktaki tırlarla girdiler sevgili okuyucular! Şimdi beyaz betonlu haliyle, dişçisinden porselen dişleriyle yeni çıkmış bir arkadaş gibi sırıtıyor. 

(Daha fazla asabınızı bozmamak için Sümela ve İshak Paşa Sarayı gibi katliamlara girmedim bile...) 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!