İstanbul'un kadın renkleri

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun kadın renkleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 00:31

İstanbul’u yurt edinen farklı aidiyetlerden, farklı hayatlardan 10 kadın... Peki bu kadınlar İstanbul'u nasıl görüyor? İstanbul'da gündelik yaşamları nasıl ilerliyor? İşte bu soruların cevaplarını aralarında Suriyeli, Afrikalı, Ermeni ve Transseksüelin de olduğu ve İstanbul'da yaşayan 10 kadın çektikleri fotoğraflarla veriyor.

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada, aralarında Suriyeli, Afrikalı, Ermeni ve Transseksüelin de olduğu 10 kadın, aldıkları üç aylık belgesel fotoğrafçılık eğitiminin ardından gündelik hayatlarını fotoğraflıyorlar.

Khas Belgesel Fotoğraf Atölyesi, ilk kez 2011’de Bir Mahalle Hatırası adıyla Cibali mahallesinin Rum ve Türk çocuklarına gözünden Haliç’i anlattı. 2012’de Hayat Bildiğin Gibi değil ismiyle Roman çocuklarının gözünden Balat’ı anlattı. Geçtiğimiz yıl ise Fabrika Kızı adıyla Cibali-Balat-Fener’deki işçi kızların gözünden yaşamı anlatmıştı.

İstanbulun kadın renkleri


Kadim tarihi boyunca farklı kültürlere evsahipliği yapan İstanbul, son yıllarda göç ve savaşın da etkisiyle yine çok farklı kültürleri bağrında yaşatıyor. Bundan dört yıl önce, 'farklı aidiyetlerin hayatı kendi gözlerinden nasıl algıladıkları'ndan yola çıkarak kurulan Kadir Has Üniversitesi Belgesel Fotoğraf Atölyesi bu yıl aralarında Suriyeli, Afrikalı, Ermeni, LGBTİ’lerin de olduğu 10 kadının gözünden İstanbul’u anlatıyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafçı Ulaş Tosun’un koordinatörlüğünü yürüttüğü projede 10 kadına üç fotoğraf sanatçısı tarafından üç ay boyunca belgesel fotoğrafçılık eğitimi verilecek. Işık, kadraj, kompozisyon gibi temel fotoğraf eğitiminin ardından sponsorluğunu Canon’un yaptığı fotoğraf makinaları ile 10 kadın gündelik hayatlarını fotoğraflayacaklar. Bu fotoğraflar daha sonra medyanın ve toplumun seçkin yazar, akademisyenleri tarafından öyküleştirilerek sergi oluşturulacak. Khas Belgesel Fotoğraf Atölyesi'nin geçen yıl işçi kızlarla gerçekleştirdiği Fabrika Kızı adlı çalışmanın yazar kadrosunda Sezen Aksu, Bora Ayanoğlu, Cünety Özdemir, Gaye Boralıoğlu, Çoşkun Aral ve Okan Bayülgen gibi isimler yer almıştı. 

 

BAKMADAN GEÇME!