Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap

Güncelleme Tarihi:

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 09:46

Teoman'ın yeni sevgilisiyle tanışın... Gümüşlük sahilinin panoromik manzarası ve çam kokuları eşliğinde Tezer Özlü okuyor. Ve, "Saçların mı ıslak yoksa ıslak mı yaşamak" dizelerini yazan Teoman'la aşk yaşıyor. Ne kadar masum bir orantı...

Haberin Devamı

“Kitabın yazlığı-kışlığı mı olur?” demeyin. Her kitap pamuklara sarmalık değildir ki. Bazıları okunurken battaniye altını talep eder. Çay bardağının kapağında bırakacağı izi, sıcak su torbalarına sarılmayı arzular. Bazıları da vardır ki; tam tersi, okurun bir eli güneş kreminde, bir eli havlusunda, aklı bulutlarda olsun; arada bir de sayfalarını çevirsin ister.

Belki de bu yüzden kışın elimize geçen ‘yükte ağır içerikte hafif’ kitapları sıcaklara saklıyoruz. Hepsi rafta, uslu uslu sırasını bekliyor. Sonra içlerinden en merak ettiklerimizi alıp bavula atıyoruz. Plaj çantamızın kenarından fırlayıp güneşe göz kırpan aşk, macera, chick-lit, polisiye, biyografi kitaplarının ortak özelliği; hepsinin okumaya değer, sürükleyici ama aynı zamanda ‘hafif’ olması...

Haberin Devamı

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap

Ama sanıyorum Teoman'ın yeni sevgilisi için durum biraz farklı. Yaz tatili için Gümüşlük'e giden ve asla ismini söylemeyen genç hanım, sahilde patates kızartmaları, ketçaplar, hardallar uçuşurken yan yatıp (ki şezlongta kitap okumak için en doğru pozisyon budur, tebrikler) Tezer Özlü'nün "Yaşamın Ucuna Yolculuk" kitabını okuyor. Yalnızlık ve intihar temalarını içeren bir iç hesaplaşma kitabı bu. Sahilde okumak için insanın nasıl bir sebebi olabilir; gerçekten hiç merak etmiyorum.

BU YAZ NE OKUNUR?

2015 yazı da sahil-şezlong ikilisi açısından epey bereketli bir dönem. Henüz tatile çıkmayanlar ve kitap alışverişini havaalanına bırakanlar için, 10 maddelik bir "at fav'a bekle" listesi...

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
UZANMA SANATI, BERND BRUNNER, CAN YAYINLARI, 14 TL.
Şu anda uzanıyorsanız, o zaman doğru pozisyondasınız; iyi eğlenceler. Uzanma Sanatı, yatay pozisyonda zaman geçirmenin farklı biçimlerine odaklanıyor. Uzanmak çoğu zaman tembelliğin, aylaklığın ya da hastalığın ifadesi olarak yorumlanır. Ama siz durmayın, bu kitabı okurken güzelce uzanın! Groucho Marx'ın da dediği gibi, "Yatakta yapılamayan şeyler, yapılmaya değer değildir."

Haberin Devamı

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
MAHALLEDEN ARKADAŞLAR, SELÇUK AYDEMİR, SAYFA 6 YAYINLARI, 14 TL
Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
Tabletlerin, akıllı telefonların olmadığı 90'lar… Belki de çocukların "çocuk"olduğu, "çocuk gibi" oynadığı son yıllar… Küçükçekmece'nin küçük bir mahallesinde kendisine idol olarak gördüğü "mahallenin reyisi" İsmet'in gözüne, dahası çetesine girmek için bin bir takla atan Selçuk'un, bu uğurda iki arkadaşıyla birlikte çete kurup mahallenin altını üstüne getirmesinin mizah dolu hikâyesi… Kardeş Payı, Düğün Dernek, İşler Güçler, Çalgı Çengi gibi film ve dizilerin senaristi Selçuk Aydemir, 9 yaşındaki bir çocuğun para kazanmak için bulduğu yöntemleri, yediği kazıkları, hayal kırıklıklarını, başarma hırsını ve bu hırs uğruna yaşadığı trajikomik anıları yine 9 yaşında bir Mahalleden Arkadaşlar, bakkalı, camisi, tozlu sokakları, terk edilmiş evleri, tatlı rekabetleri, has abileri, dırdırcı kadınları, fırlama çocukları, Amigaları, renkli civcivleri, fragmanlı sinemaları, halı saha maçları ile 90'ların mahalle hayatına kısa bir zaman yolculuğu vaat ediyor.

Haberin Devamı

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
HEP LUNAPARK, BAHADIR CÜNEYT YALÇIN, APRIL YAYINCILIK, 20 TL
Bir lunaparkta geçen bu tatlı romanı aldığınızda, içinden bir de soundtrack albüm çıkacak. Kitabın soundtrack şarkısı, Yok Öyle Kararlı Şeyler grubuna ait bir şarkı. Masum karakterlerle dolu, güneşinize güneş katacak bir öykü.

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
YALAN YILLAR, CAN KOZANOĞLU, CAN YAYINLARI, 22 TL
Gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda, entelektüel âlemlerde ve romancılık hayallerinin peşinde geçmiş 30 küsur yıl. Uzun bir başarısızlık hikâyesi... Magazincilikten haber kanallarına, erotik yayınlarından kültür sanat programlarına, küçük şarkıcılardan büyük patronlara, düğün salonlarından Lübnan dağlarına, uçan tekmelerden başkanın suratında patlayan yumruğa, Bukowski kitaplarından çakma tasavvuf eserlerine, 12 Eylül döneminden AKP'li yıllara... Can Kozanoğlu yetişkinlik dönemini, "meslek hayatı" nı anlatıyor.

Haberin Devamı

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
SHAKESPEARE'İN TİTREMESİ, ORWELL'IN ÖKSÜRÜĞÜ, JOHN J. ROSS, YKY, 22 TL
Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
Jack London'ın inişli çıkışlı hayatı, Swift'in saplantılı temizlik düşkünlüğü, Joyce'un sayısız göz ameliyatı... Büyük yazarların hastalıkları ve tedavi süreçleri yapıtlarına nasıl yansıdı? Shakespeare frengiden mi mustaripti? Peki antibiyotiğin bilinmediği bir çağda nasıl tedavi ediliyordu? Oyunlarında ve şiirlerinde cinselliğe göndermelerin bunca çok olması, üstelik yaşamının sonlarına doğru giderek artması nasıl açıklanabilir? Ross, ülkemizde de iyi tanınan Melville, Milton, Swift, Joyce, Orwell gibi yazarların biyografilerine ve yapıtlarına çağdaş tıp açısından yaklaşarak yer yer kurmaca yer yer de gerçek karakterlerin çevresinde ördüğü öykülerle edebiyat ve tıp tarihinde eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor okuru.

Haberin Devamı

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
8-9 SENEDİR KENDİMİ İYİ HİSSETMİYORUM, FEYYAZ YİĞİT, OKUYAN US YAYINLARI, 21.5 TL
Okan Bayülgen'in ekibinden hatırlarsınız Feyyaz Yiğit'i... Bu onun üçüncü kitabı ve yine çok eğlenceli. Olaylar günümüzde, belirsiz bir kentin belirsiz bir sokağında yer alan "Thunder & Shadows" isimli bir kahvehanede geçiyor. Kahramanları da Ekrem, Mustafa, Sezer, İsmet, Masis ve İkbal. Dünyanın en saçma mekanında, acıklı karakterler etrafında akıp gidiyor hikaye.

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
YÜZYILIN AŞKLARI, CAN DÜNDAR, CAN YAYINLARI, 10 TL
Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
Bu kitapta geçtiğimiz yüzyılda yaşanmış 10 aşk öyküsü var. Kimi Nâzım'la Piraye gibi, Mustafa Kemal'le Latife gibi, üzerine çok kitap yazılmış aşklar... Kimi Yüksel Menderes'le İpek Kıramer gibi, Selahattin Pınar' la Afife Jale gibi fazla bilinmemiş, mahremine girilmemiş aşklar... İçlerinde Bedri Rahmi-Eren Eyuboğlu gibi, Yıldız Kenter-Şükran Güngör gibi, Melih Kibar-Çiğdem Talu gibi tuvallerden, sahnelerden, notalardan tanıdığımız, yangınına hep birlikte tanık olduğumuz sevda öyküleri de var... Adnan Menderes-Ayhan Aydan örneğindeki gibi mahkemeye düşmüş, alenileştirilip sere serpe ortalığa serilmiş ilişkiler de... Hiç yüzü görülmeden evlenilmiş sevgililer... Evliyken sevgiliye yazılmış şiirler... Güçten düşmenin acısını dayakla çıkaranlar... Eski aşkın acısını bir yenisinde unutan çapkınlar... Belki yaşanırken heyecan kadar acılar da vermiş ve mutsuz sona ermiş aşklardı çoğu... Can Dündar, tarihimizden ve sanat dünyamızdan, belleğimizde birer simge haline gelmiş sıra dışı kadın ve erkeklerin yaşadıkları en derin, en çetin duyguları; yüreklerini ve akıllarını ellerinden alan sevdalarını anlatıyor Yüzyılın Aşkları'nda.

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
ANNEMİN ÖĞRETTİĞİ ŞARKILAR, MARLON BRANDO, AGORA KİTAPLIĞI, 30 TL
Sinemanın efsane oyuncularından Marlon Brando, bu otobiyografisinde çocukluğundan Tahiti'de satın aldığı adadaki hayatına, tiyatrodan sinemaya geçişine, ünlü yönetmenlerle yaşadıklarından aşkları ve aktristlerle ilişkilerine kadar tüm hayatını anlatıyor.

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
DÜN, BUGÜN, YARIN, BÜTÜN HAYATIM, SOPHIA LOREN, KIRMIZI KEDİ YAYINLARI, 25 TL
Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
Sophia Loren, 60 yıla yakın oyunculuk kariyeri boyunca, güzelliğiyle, oyunculuğuyla ve Cary Grant, Frank Sinatra, Marlon Brando, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman ile oynadığı filmlerdeki dramatik rollerle tanındı. Onu Hollywood'dan Paris'e, oradan İtalya'ya ve tekrar Hollywood'a ulaştıran hareketli ve farklı oyunculuk serüveninin ardından yabancı bir dildeki performansı sayesinde Oscar kazanan ilk İtalyan film yıldızı oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın İtalyası'nda yoksulluk içinde büyüyen sıska Sophia'nın güzel bir kadına dönüşmesi, bir güzellik yarışmasında derece alması, Hollywood'da çevirdiği ilk film olan Gurur ve İhtiras'ta Cary Grant'la yaşadığı aşk, kendisinden yaşça oldukça büyük Carlo Ponti ile evliliği başta olmak üzere güzel yıldız, anılarını paylaşıyor.

Bu yaz sahilde okunacak 10 kitap
BİLDİĞİN KIZLARDAN DEĞİL, LENA DUNHAM, OKUYAN US YAYINLARI, 22 TL
Girls dizisinin ödüllü yazarı, yapımcısı ve başrol oyuncusu, kız dünyasının yeni fenomeni, Time dergisine göre dünyanın en etkileyici 100 kişisinden biri olan Lena Dunham'ın kendi hayatını anlattığı kitabı çıktığı günden beri çok satanlar listesi'nde. Kitabın ana teması aşık olmak, yalnız hissetmek, sağlıklı beslenmesine rağmen hep 5 fazla kilo ile gezmek, kendini bir oda dolusu yaşlı adama kanıtlamak zorunda kalmak, gerçek aşı bulmak, kendi hikayenin anlatmaya değer olduğuna inanacak cesareti bulmak gibi konular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!