Bana motosikletini söyle...

Güncelleme Tarihi:

Bana motosikletini söyle...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 11:17

Türkiye’deki yılda bir kez yapılan motosiklet ve bisiklet fuarı ‘Motobike İstanbul’ başladı. 200 farklı markanın katıldığı fuara ilk gün yoğun ilgi vardı. Firmalar yeni modellerini ilk kez tanıttı.

Haberin Devamı

İstanbul trafiğinin saç baş yoldurduğu bir gün iki tekere geçmeye karar verdim. O gün bugündür yani tam üç yıldır motosiklet kullanıyorum. Çılgın İstanbul trafiğinde risk aldığım doğru ama bu şekilde hayatımın her gününe de en az iki saatlik bir katkı sağlamış oldum. Motosiklet kullanmaya başladığımdan beri Türkiye’nin bu konudaki tek fuarını her sene ziyaret ediyorum.

Fuar bu yıl kapılarını dokuzuncu defa açtı. Geçen yıllarda adı ‘Eurasia Moto Bike Expo’ idi. Bu yıl değişti; ‘Motobike Istanbul’ oldu. ‘Messe Frankfurt Istanbul’ tarafından düzenlenen fuara motosiklette 200, bisiklette 65 farklı marka katılıyor. Yeni modeller ilk kez bu fuarda tanıtıldı. Fuarda ayrıca kasklar, sürücü giysileri, gözlükler, montlar, eldivenler, botlar, çizmeler, lastikler, modifiye ve performans kitleri, özel yağlar, katkı maddeleri ve diğer aksesuarlar da sergileniyor. Perşembe günü yapılan açılışta, özellikle indirimli satışların yapıldığı aksesuvar ve tekstil bölümünde kalabalıktan standlara girmek pek mümkün olmuyordu. “Zahmet” demedim, girdim; sizin için fuarın en renklilerini, en iyilerini inceledim.

EN ÇOK SATANI

Haberin Devamı

Honda’nın ‘racing’ modeli ‘CBR 1000 RRsp’ 25 yıldır var. Türkiye’de bu model 2011’den bu yana sınıfının en çok satan motoru (Kaynak: TÜİK).

EN UCUZU

Çin markası Yuki’de her keseye uygun motosiklet bulabilirsiniz. En ucuzu Jumbo, 100 cc, fiyatı 3680 TL (Aramızda kalsın ama  pazarlığa açıkmış).

EN KALABALIK STAND

Kawasaki, her zamanki gibi büyük bir standa sahip. Açılış günü her motorun başında en az 10 kişi vardı. Bu yıl tanıtılan yeni modeller Z900 ile Ninja 650... Kawasaki’nin sporcusu Kenan Sofuoğlu’nun hayranlarına ise kötü bir haber var: Fuara her sene katılan Sofuoğlu, kısa süre önce ameliyat olduğu için bu yıl fuara katılmayacak.

EN ŞAMPİYONU

Aprilla RSV4 modeli de bu yıl tanıtılan yeni motorlar arasında. Superbike yarışında altı defa şampiyonluğa ulaştı. Fiyatı 27.300 Euro.
Yaklaşık 103 bin TL.

EN İYİ SÜSPANSİYON

Yamaha’nın iki yeni modeli var. MT- 10 SP ve Xmax 300. MT 10’un süspansiyonlarını dünyanın en iyi markası ‘Öhlins’ üretiyor. Fiyatı 74 bin TL. Xmax300 ise yakıt performansı açısından çok iyi çünkü yeni teknolojiye sahip: Blue Core. Çekiş kontrol sistemi var. ABS ise standart. Fiyatı 26 bin TL.

Haberin Devamı

EN BABA RALLİ MOTORU

Türkiye’de motorcuların en büyük hayallerinden biri BMW’nin ralli motoru olan 1200 GS’yi almak. Bu yıl bu motosikletin 120 beygir gücünde yeni bir modeli tanıtıldı. Pek çok yeniliğe sahip modelin satışı mayısta Türkiye’de başlayacak (Fiyatı 100 bin TL’nin biraz üzerinde olacak).

Bana motosikletini söyle...

EN PAHALISI

Ducati, dünyada en hızlı motosikletleri yapan marka olarak biliniyor. Yarış sınıfı motorlarda bu yıl Panigale 1299s modeli tanıtılıyor. Fiyatı biraz dudak uçuklatıyor. 46.900 Euro, yaklaşık 177 bin TL. 

Bana motosikletini söyle...

EN KIDEMLİ MOTORCU

Nurettin Töle, Avcılar’dan fuara gelmiş. Halihazırda 200 cc motosikleti var. Yeni model bakıyordu. ‘Nurettin Amca’ hem kıdemli hem de karizma ziyaretçilerdendi.

Haberin Devamı

Bana motosikletini söyle...

EN RENKLİSİ

Vespa 300 GTS Supen’in yeni bir rengi çıktı: Açık yeşil... Vespa standının da en renkli, en şirin modeli bu... Üstelik yeni teknoloji Euro 4’e de sahip. Fiyatı 3150 Euro, yaklaşık 12 bin TL. 

Bana motosikletini söyle...

33 BİN TL’YE BİSİKLET 

Fuarın müdavim bisiklet markası Sedona’da ağırlık bu yıl şehir bisikletlerinde. Bej renkli alüminyum kadrana sahip şehir bisikletinin tasarımı çok şık. Fiyatı 1839 TL. Bir başka Merida’nın karbon kadrandan bir modeli fuarın gözdelerinden. Ancak fiyatı biraz uçuk; 33 bin TL. 

YA ÇIKARSA...

Fuarın biletleri Biletix’te satılıyor. Normal 25 TL, öğrenci ve kadınlar içinse 12.5 TL. Biletlerin üzerinde yer alan barkod numaraları ile ziyaretçiler arasında bir çekiliş yapılacak. www.motobikeistanbulcekilis.com adresinden yarışmaya katılanlar Ducati, Bajaj, KTM ve SYM marka motosikletlerin yanı sıra Tetra ve Sedona marka bisikletleri kazanma şansı yakalayacak. 

Haberin Devamı

İKİ TEKER KÜLTÜRÜMÜZ YOK

MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Nihat Çadırcı, 2015’te 165 bin, 2016’da ise 144 bin motosiklet satıldığını söyledi. Bir yıl öncesine göre düşüş olduğunu ancak ciro bazında artış olduğunu anlatan Çadırcı, şunları söyledi:  “Artık motosikletlerin motor gücü ve kalitesi arttı. 2006’da 400 bin motor satıldı. Bunun nedeni de o dönem Çin mallarının ülkeye serbest girmesiydi. Bisiklet yerine motosiklet alınıyordu. Daha sonra yapılan düzenlemelerle bunun önüne geçildi.

Halen sayı az... Çünkü Türkiye’de iki teker kültürü yok. Karayolları ile ilgili yönetmelik hazırlayanlar, emniyette güvenlik konusunda çaışanların hiçbiri motosiklet kullanıcısı değil. Önce bisiklet bilinci gerekiyor. Motosikletin trafikte yeri yok, saygı duyulmuyor.”

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!