Aklımız ve kalbimiz Ege'de, Babylon Soundgarden'da kaldı

Güncelleme Tarihi:

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 09:58

Eğer futbolun bir beşiği varsa, müziğin de var. Üstelik sürekli değişiyor. İzmir, geçtiğimiz hafta sonu, müziğin kalbinin attığı yerdi. Babylon Soundgarden'daydık.

Haberin Devamı

Her sene Aya Yorgi'de yazı kapatan Soundgarden festivalindeydik. Bu sene Soundgarden'ın kapanışını Riff Cohen ve Ceza yaptı.

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı

Ceza

29 yaşındaki İsrailli müzisyen Riff Cohen, hamile olmasına rağmen çok zıpladı. Sahnede enerjisiyle göz kamaştırdı.

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı

Riff Cohen

Son albümü 'Suspus'la dinleyicisini memnun eden Ceza, sahnede son derece hareketli ve iyiydi. Ceza'yı dinlemeye gelenler arasında Ege Çubukçu da vardı. Kendisinden bir selamı esirgemedik.

Haberin Devamı

Babylon Soundgarden bu sene beklentinin altında bir katılımla sezonu kapattı. Bunun sebebi, Babylon'a yıllarca emek vermiş Murat Abbas (nam-ı diğer Mabbas) gibi önemli isimlerin yokluğu olabilir. Riff Cohen ve Ceza izleyiciyi kesmedi. Babylon için önemli bir sene. Bakalım Bomonti'deki açılış nasıl olacak?

Babylon'un organizasyon yapısındaki küçük eksikler fark edildi. Ancak Doritos gibi ana sponsorlar işinin ehliydi. Alandaki hakimiyetleri ve müzik sevgileri başarısız bir festivali kabir azabı olmaktan çıkardı.

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı

Ertesi gün, Çeşme'de Before Sunset'te, dünyanın en önemli müzisyenlerinden 75 yaşındaki Giovanni Giorgio'nun konseri olduğunu öğrenince mekanı basmaya gittik. (Elbette Sony Music Turkey'in insanüstü çabasıyla...)

Ünlü müzisyen, 80'lerin 'disko topu' müziğini bize kazandırmış önemli bir kişi. Donna Summer tamamen onun eseri... Oscar kazanmış pek çok soundtrack de onun imzasını taşıyor. Giorgio, geçen sene Grammy ödülü kazanmış Daft Punk'ın albümünde de saygı duruşunda bulunduğu mühim bir isimdi.

24 ÜZERİNE BİR TANIŞMA

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı

Haberin Devamı

Birkaç ay önce solo albümü'nü yayınlayan efsaneyi kulisinde ziyaret ettik.

Şapkasını ters takarak tam bir 'basketbol rapçisi'ne benzeyen pamuk şeker Giorgio'ya ilk sorumuz, son albümündeki favorimiz '74 is the New 24' üzerineydi.

Kendisine olan hayranlığımız tavan, heyecandan İngilizce tekleyince 'Olsun benim de Türkçem yok' diyerek topu ağlara gönderen Giorgio'ya 24'ten hareketle Kobe Bryant hayranı olup olmadığını sorduk. (Lakers guard'ı Bryant'ın forma numarası 24.) Şaşkına dönen Giorgio, neden bu soruyu sorduğumuzu anlayamayınca açıkladık: 'Çünkü siz tam bir 24'sünüz.'

Los Angeles'ya yaşadığını ancak Kobe Bryant'la hiç tanışmadığını söyleyen efsane, onu çok sevdiğini ve Bryant bacağını kırdığı için çok üzüldüğünü söyledi. (Bu arada Lakers'ı tutuyormuş.)

Haberin Devamı

Kendisine müzik yapamadığımızı, ancak müzik yazabildiğimizi şöyle beyan ettik: 'Çünkü 'Giorgio by Moroder'da öyle dediniz: tutkularının peşinden koş, içgüdülerin seni yanıltmaz.' Giorgio, 'O da olur ve kesinlikle doğru' diyerek bunu 'Flashdance'te de söylediğini belirtti ve şarkıyı mırıldandı... Dans ederek kulisten ayrıldık.

Konser muhteşemdi. Efsaneyi kanlı canlı sahne arkasından izleme fırsatı bulduk ve Daft Punk çalması yönündeki ısrarımızı (çığlık) kırmadan Grammy'li albümün pırlantası 'Moroder' patlattı. Bir kez daha anladık: Efsaneler ölmez!

GIOVANNI GIORGIO KİMDİR

Aklımız ve kalbimiz Egede, Babylon Soundgardenda kaldı

** Oscar ödüllü 'Flashdance' filminin dillere pelesenk şarkısı 'What A Feeling' onun eseri.
** İtalyalı müzisyen, Donna Summer'la 1974 yılında unutulmaz bir albüm olan 'Lady of the Night'ı kaydetti.
** Elektronik müziğin çehresi, 'Love to Love You Baby' ile değişti. 40 yıl önce kaydedilen bu şarkı, müziğin mihenk taşı oldu ve ondan sonraki müzik akımını büyük ölçüde etkiledi.
** Synthesizer ve dans müziğini Giorgio yönetti! Özellikle 'Geceyarısı Ekspresi'nin film müzikleri ona 1979 yılında Oscar kazandırdı.
** Led Zeppelin, Queen, Elton John gibi müzisyenlerin de kayıtlarını yaptığı Musicland Stüdyosunu Münih'te kurduğunda 70'ler sürüyordu.
** Bugüne kadar çalıştığı isimler arasında David Bowie, Blondie, Donna Summer, Daft Punk ile çalıştı. Daft Punk, Moroder'in hikayesini 'Giorgio by Moroder'de anlattı.
** Bugün Grammy ve Oscar ödüllü sayısız film müziği ve albümünün sound'unda onun imzası var.
** Michael Jackson pop müzikte neyse, Giorgio elektronik müzikte o...
** Giorgio artık 75 yaşında. Ve hala tek aşkı, dünyalar güzeli karısı Fransisca...

BAKMADAN GEÇME!