60 dakikada 15 kişiyle flört etti!

Güncelleme Tarihi:

60 dakikada 15 kişiyle flört etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 12:07

Son yıllarda dünyada bir trend haline gelen Speed Dating (hızlı flört) modası İstanbul'da da hızla yayılıyor. Posta muhabiri Işıl Cinmen, bir Speed Dating 'e katıldı ve her biriyle 4’er dakika olmak üzere 15 kişiyle flört etti, izlenimlerini yazdı. İşte Cinmen'in 'hızlı flört' tecrübeleri...

Haberin Devamı

Aşkitolarınız ve kocişlerinizle aşk ve neşe içinde geçireceğiniz rüya gibi bir yılbaşı daha yaklaştığı için gerginim. Ben yeni yıllara otomatik olarak yalnız girenlerdenim. 31 yıllık hayatımda sadece bir kez yeni yıla girerken ‘birinin sevgilisi’ statüsünü taşımayı başardım; onunla da ancak ağaca çıkabiliyorduk zira 15 yaşındaydık.

Bu duruma alıştığımı sanıyordum ki geçen gün kendimi televizyonla konuşurken yakaladım. Aşklı meşklı dizilerin birine, baya da dokunaklı bir ses tonuyla şöyle şeyler söylüyordum: “İstemiyorum sevgili mevgili, anlıyor musun? Yazacak yazılarım, sırada bekleyen röportajlarım, eğlenecek mekanlarım, konacak dallarım, teselli edecek arkadaşlarım var benim!” Konuşma uzayacak gibiydi, neyse ki o sırada telefon çaldı. Ama daha “Alo” diyemeden karşıdaki cümleleri sıralamaya başladı:

Haberin Devamı

“Işıl, biliyorum sevgili istemiyorsun.
Biliyorum; Tinder, Happn, DM’den yürümek falan hiç sana göre değil.
Biliyorum, bu yıla da kızlarla parti yaparak gireceksin ama tam sana göre bir olay var: Speed Dating!”
Tam, “Bana ne! Neden bana göre olsunmuş o!” diye bağıracaktım ki yutkundum.
New York’ta yaşarken arkadaşlarım Speed Date akşamlarına katıldığında bunu garipsemiyordum, hatta biraz merak bile ediyordum. E neydi yani? New Yorker’lar yapınca ‘cool’ oluyordu da bizimkiler yapınca kötü mü oluyordu?
“Tamam” dedim. “Belki ilginç olur, yazarım. Bana da bir masa ayırın.”

60 dakikada 15 kişiyle flört etti

SPEED DATE NEDİR?
Gittiğim şeyin özeti şu: Hani Amerikan filmlerinde bolca gördüğümüz bir sahne vardır ya, birbirini tanımayan 15-20 kadın ve erkek, uzun bir masada karşılıklı otururlar. Yakalarında numaralar, önlerinde ‘Aşk/Arkadaşlık/Hayır’ seçeneklerinin bulunduğu kağıtlar vardır.

Dört dakika boyunca sohbet ederler; karşılarındaki insandan dört dakikada aldıkları intibaya ve enerjiye göre –gizlice- seçeneklerden birini işaretlerler.

Sonra ding dang dong! Zil çalar...

Haberin Devamı

Kadınların masası sabittir, erkekler yer değiştirir; yeni bir insanla tanışırsınız.
Gecenin sonunda kağıtlar organizatörlerde toplanır. Karşılıklı olarak aşk-aşk ya da arkadaşlık-arkadaşlık seçeneğini işaretlemiş olanların iletişim bilgileri 24 saat sonra taraflara iletilir. Böylece isterlerse bir daha görüşebilirler. Artık sonrasında gökten elmalar mı düşer, kerevete mi çıkarsınız onu bilemeyiz.

GÜVENLİK, HIZ VE HEYECAN
Amerika’da ve Avrupa’nın birçok ülkesinde pek popüler olan bu flört oyunu ilk olarak 1998'de, Los Angeles'ta düzenlendi. Amaç, Yahudi bekarların birbirleriyle tanışmasıydı.
Bu fenomen L.A’den çıkıp hızla dünyaya yayıldı çünkü ihtiyaç, icata dönüşmüştü bile… ‘Zamanı az, işi çok’ insanların dünyasında güvenlik, hız ve heyecan birlikte olmalıydı. Speed Dating de bu üçlü için biçilmiş kaftandı. Katılım için referansın şart olması, güven veriyordu. Dört dakika sınırı, hızın kanıtıydı. Ve heyecan, elbette doruktaydı!

İşte bu organizasyonu Türkiye’de düzenleyenlerden biri First Sight’ın yaratıcısı Yasemen Aydın. 33 yaşında, girişimci. Bakalım neler diyor!

Haberin Devamı

Olaya vakıfız, bize detaylardan bahseder misin?
Speed Dating en az 10, en fazla 15 çift ile yapılıyor. Giriş ücreti 70 tl. Etkinlikler, hafta içi iş çıkışında, saat 20:00 sularında başlıyor. First Sight olarak, haftada en az 1, en fazla 2 Speed Dating organizasyonu gerçekleştiriyoruz.

Katılımcıları neye göre seçiyorsunuz?
Her hafta 100-150 başvuru geliyor ve sadece 30 başvuruya onay email’i gidiyor. Her başvuruyu kabul etmiyoruz. Katılım formundaki sosyal medya hesaplarını titizlikle inceliyoruz. Bizim işimizde en önemli unsur, portföy gizliliği ve el ile özenle seçim yapmak. Bunlar Speed Dating sırasında uyumlu bir ortam yaratmak için şart.

Katılımcı profili nasıl?
Katılımcılar genellikle ilişkisi olmayan ve iş sahibi, 21- 45 yaş arasında kişilerden oluşuyor. Genelde şehre yeni taşınan yabancılar, expatler, avukat, doktor, banka, finans, tasarım sektöründe çalışanlar ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

Gerçekten burada tanışıp sevgili olanlar var mı?
Olmaz mı! İki evlilik haberi bile var! Uygun profillere ulaşmak ve başvuran kişileri titizlikle elemek bize her etkinlikten en az 2 çift gibi yüksek bir oran getiriyor. İlk gerçekleştirdiğimiz etkinlik Nisan’daydı ve ve geçen hafta o etkinliğimizden ilişki yaşamaya başlayan bir çif evlilik kararı aldı. Bunları duymak bizi nasıl mutlu ediyor! Bütün yorgunluğumuz uçup gidiyor.

İstanbul dışında da Speed Dating yapılıyor mu?
First Sight olarak 1 Aralık’ta Ankara’da, 7 Aralık’ta İzmir’de, 14 Aralık’ta Eskişehir’deyiz!

Speed Dating hakkındaki en iyi şey ne?
Yoğun tempoda çalışıyorsanız, yeni insanlar tanımak için zamanınız yoksa, sosyal medyayı ve flört uygulamalarını yeteri kadar güvenilir bulmuyorsanız ya da rutinden uzak bol kahkahalı bir gece geçirmek istiyorsanız, Speed Dating size göre... Ayrıca düşünsene, hiçbir şey olmasa sadece 1 saat içinde tam 15 yeni insanla tanışıyorsun! Bu heyecan verici!

Haberin Devamı

MEET AND GREET DE NE?
Speed Dating’e katılanlar daha sonra ‘Bar Oyunları’ konseptiyle düzenlenen ‘Meet and Greet Network’e de ücretsiz davet ediliyorlar. Bar Oyunları ayda sadece bir kez yapılıyor, Speed Dating’den gelmeyenler için giriş 30 TL. Bu etkinliğin amacı daha çok iş alanları benzeşen insanların tanışmasını sağlamak ve farklı oyunlarla katılımcıların kaynaşmasını sağlamak. Oyun esnasında 30-40 kişi ile konuşma firsatı yakalayarak projelerinizi, iş konusundaki arayışlarınızı anlatıyorsunuz.

GECENİN 5 ÇIKARIMI
Şahsen kerevete çıkacağımı düşünerek yaka numaramı takıp masama kuruldum ve oyun başladı. 15 erkekle yaptığım 4 dakikalık date’lerin sonundaki çıkarımlarım şöyle:

1. Einstein katılsa, İzafiyet Teorisi’ni Speed Date yaparken de kanıtlayabilirdi zira aynı dört dakikalık süre bazen su gibi geçiyor, bazense bitmek bilmiyor! Yani ‘dört dakikada ne anlaşılır ki?’ diye düşünmeyin; biriyle daha fazla konuşmak isteyip istemeyeceğinizi anlamak için fazlasıyla yeterli.

2. Konuştuğum 15 erkek içinde yalnızca biri yabancıydı ve yalnızca o, oyunun amacına yönelik davrandı. Bizim erkekleri nasıl korkutmuşsak her biri sanki anneannemlere aile ziyaretine gelmiş gibi saygılıydı ve ilişkilerle ilgili her tür soru ve imadan kaçındılar. Amerikalı çocuk ise çat çat “Sadakat mi önemli, eğlenmek mi? İlişkilerin genelde ne kadar sürüyor? Aşk deyince aklına gelen ilk duygu ne?” gibi sorularla konuya balıklama daldı.

3. Hiç tanımadığınız 15 kişiyle arka arkaya sıkılmadan konuşmak hayli zor çünkü 15 kez aynı şeyleri anlatmak zorunda kalıyorsunuz! O yüzden ufak bir yaratıcılık, eğlenceli bir soru ya da iyi bir espri dört dakikanın sonucunu etkileyebilir.

4. Tinder gibi online uygulamalara kıyasla Speed Dating daha sağlıklı. Mimikler, ses tonu, göz teması ve koku karşınızdaki insana dair bir fotoğraftan çok daha fazlasını söylüyor. Ayrıca sanal halinden hoşlandığınız Tinder date’in insan halinden hoşlanmazsanız tüm gecenizi heba etmek ya da kırıcı yalanlar söylemek zorunda kalıyorsunuz, burada ise böyle bir risk yok.

5. Bunlara rağmen ben kerevete çıktım tabii. Doğalında gelişen aşkların adamıyım ben, dört dakikada aşkı falan bulamam. Yine de güzeldi; iyi arkadaş olabileceğim bir iki kişiyle tanıştım. Bunalımına gireceğinize gidin, eğlenin siz de.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!