5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

Güncelleme Tarihi:

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 10:53

En iyi dostlarımız olan köpeklerin neredeyse 10.000 yıldır bizimle olduklarını biliyor muydunuz? Medeniyet taşlarını örmeye başladığımızdan beri sabah güneşiyle neşe içinde etrafımızda koşturan, bitmez tükenmez sevgisiyle bizi mutlu etmek için koşturan, takla atan ve gerekirse komik suratlar yapabilen ve en önemlisi evlerimizi, ailelerimizi bizimle birlikte koruyan ve sahip çıkan dört ayaklı meleklerin son 100 yılda melezleme çalışmalarıyla nasıl bir dönüşüm yaşadıklarını merak ediyorsanız bu bilgiler sizi çok şaşırtacak.

Haberin Devamı

1- Almak Çoban Köpeği

En popüler bekçi köpeklerinden olan bu tür çok değil 100 yıl öncesine kadar gayet atletik bir yapıya sahipti ve ortalama 25-30 kilo civarında oluyordu. Yapılan çalışmalarla daha hımbıl ve sahibine bağlı bir hale getirilen bu tür, aynı zamanda irileştirilerek daha heybetli ve korkutucu görünüme sahip oldu.

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

2- Pug

Son yılların en popüler ve sevilen türlerinden olan Puglar da melezleme çalışmalarıyla daha kıvrık kuyruklara ve tombul bacaklara ama bu sevimliliğin yan etkisi olarak diş yapılarında ve solunum sistemlerinde sıkıntılar ortaya çıktı.

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

3- Boxer

Haberin Devamı

Doğal olarak basık bir yüze sahip olan boxerlar, çalışmaların ardından daha da basık bir çeneye sahip oldular. Bu görünüm değişikliği solunum problemleri ve kalp ritim bozuluklarına yol açtı. Belki de en can sıkıcı olanı vücut sıcaklıklarını kontrol etmede yaşadıkları sıkıntılar oldu. Eğer bir boxer sahibiyseniz normalden fazla veteriner ziyaretleri sizi şaşırtmasın.

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

4- Dachshund

Daha çok sosis olarak bildiğimiz bu tür yıllar önce daha uzun bacaklara sahipken son zamanlarda iyice basık bacaklara ve haliyle uzun gövde oranlarına sahip oldular. Basıklığın sonucu olarak iyice ileri kayan göğüs kafesleri maalesef solunum ve kalp sorunlarını da yanında getirdi.

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

5- Beyaz Terrier

Yüksek enerji kaynağı bu tür köpekler aynı zamanda zekalıyla da sevilir. Ancak son yıllardaki melezleme çalışmalarıyla daha ev içi özellikler edindiler ve sakin hatta biraz da şapşal bir hal aldılar. Sevimliliğinden hiçbir şey kaybetmemiş olsalar da eskiden en çok bilinen iz sürme özelliklerinden biraz uzaklaştılar.

5 Köpek ırkının tarihsel evrimi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!