Süpürgesine güvenen gelsin

Güncelleme Tarihi:

Süpürgesine güvenen gelsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 01:59

Harry Potter kitaplarında geçen süpürgeli spor Quidditch’in gerçek hayatta da yapıldığını, Türkiye’de üç topluluğu ve bir derneği olduğunu biliyor muydunuz? Öğrenmenin yaşı, hayal gücünün de sınırı yoktur.

Haberin Devamı

Harry Potter meraklıları Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda büyücü adayı gençlerin uçan süpürgelerine binip oynadıkları bir oyun olan Quidditch’i iyi bilirler. İnanmayacaksınız (çünkü biz de inanmakta zorluk çektik duyduğumuzda) bu spor bir süredir gerçek hayatta da oynanıyor. Ayrıntıları Türkiye Quidditch Derneği Başkanı Alper Erişen’den öğrendik.

NEREDEN ÇIKTI BU?

Süpürgesine güvenen gelsin

Bir grup arkadaş arasındaki spor muhabbeti dönüp dolaşıp...

? Quidditch gerçek hayatta ilk defa 2005’te Amerika’da Middlebury Üniversitesi’nde bir grup öğrenci tarafından eğlenme amacıyla oynandı. Şu anda 20 ülkede oynanıyor.

? Kasım 2013’te ODTÜ’de de bir grup arkadaş arasındaki spor muhabbeti dönüp dolaşıp Quidditch’e geliyor. Araştırınca gerçek hayatta da oynandığını görüyorlar ve “Biz neden yapmıyoruz” diyorlar. Türkiye’de şu an ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde takımları var. Uludağ Üniversitesi gün sayıyor. Bilkent, Hacettepe ve Koç Üniversitesi’nde de çalışmalar sürüyor. Adana ve Mersin’de ise çeşitli liseler bu sporla ciddi manada ilgileniyorlar. Tahminen Türkiye’de bu sporla ilgilenen 20 binden fazla kişi var. Bir senedir oynandığı hatırlanırsa fena sayılmaz. Dünyada durum böyle. Üniversiteler artık öğrencileri cezbetmek için broşürlerinde ön sıralarda Quid+ditch’e yer veriyor. 2016’daki Amerikan Ulusal Kupası’na 1200 sporcu, 8000 seyirci katılması
bekleniyor.

Haberin Devamı

KİMLER OYNUYOR?

Süpürgesine güvenen gelsin

Harry Potter sevenler ve spor olsun diye gelenler.

? Quidditch oynayanları ikiye ayırabiliriz: Harry Potter’ı sevip de Quidditch’e kitaplardan, filmlerden aşina olanlar ve sırf merak ettiği için ya da spor olsun diye gelenler...

NASIL OYNANIYOR?

Süpürgesine güvenen gelsin

Uçmadan.

Haberin Devamı

? Quidditch fiziksel temas içeren; ragbi, hentbol ve yakantop karışımı sert bir spor. Sahada bulunan oyuncular süpürge muadili sopalara biniyor. Takımlar yedişer kişiden oluşuyor (Bu arada takımlarda cinsiyet ayrımı yok.) Her takımda üç kovalayıcı, bir tutucu, iki vurucu ve bir arayıcı var. Oyuncular bu dağılıma göre farklı renklerde kafa bandı takarlar. Beyaz kafa bandı takan kovalayıcılar, ‘quaffle’ adı verilen topu rakibin çemberlerinden geçirip takımlarına 10 sayı kazandırmaya çalışır. Yeşil bant takan tutucular bazı ayrıcalıkları olan kovalayıcılardır. Vurucular siyah bant takarlar ve ‘bludger’larla rakip oyuncuları vurmaya çalışırlar. Rakip takım tarafından atılmış bir bludger’la vurulan oyuncu süpürgeden düşmüş sayılır ve çemberine dönmesi gerekir. Sarı bant takan arayıcılar ise ‘snitch’ denilen topu yakalamaya çalışırlar. Snitch 30 puan değerindedir ve yakalandığında maç biter.

Haberin Devamı

? Gerçek hayattaki oyun elbette kitaptakinden farklı. En başta, uçarak oynamıyoruz ve büyücü değiliz. Bunun dışındaki en büyük farklılık snitch. Kitapta snitch büyülü, uçan bir top, bizde ise snitch koşucusunun belinden sarkıyor.

NASIL TEPKİLER ALIYORLAR?

Süpürgesine güvenen gelsin

Uçmamamıza şaşırıyorlar.

? Gençlere bahsettiğimizde büyük heyecan duyuyorlar. Çoğu halihazırda adını duymuş oluyor. Ama yetişkinler bu sporu biraz ‘inek işi’ görüyor. En çok “nasıl uçuyorsunuz” diye soruyorlar. Bir de “Süpürgelerle koşmak zor değil mi” sorusu var. Biz de sahada beş dakika oynadıktan sonra o süpürgenin bir uzvumuz haline
geldiğini anlatıyoruz.

Haberin Devamı

DERNEKLEŞME, MİLLİ TAKIM OLMA MESELELERİ

Süpürgesine güvenen gelsin

Henüz resmi bir spor değil.

? Quidditch Derneği geçen kasımda kuruldu. Ligimiz 1 Nisan’da başlayıp 1 Şubat’ta bitiyor. Lig bittikten sonra Türkiye Quidditch Kupası’nı düzenliyoruz ve Avrupa Quidditch Kupası’na gidecek takımları belirliyoruz.

? Quidditch henüz resmi bir spor değil. Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu’yla görüşmeler yaptık. Yeterince yaygın bir spor olmadığı için yakın gelecekte resmi olarak tanınacağa benzemiyor. Biraz daha yaygınlaştıktan sonra federasyonlaşmak da milli takım olmak da ardından gelecektir, biz inanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!