Göllerin ağır abisi zor durumda

Güncelleme Tarihi:

Göllerin ağır abisi zor durumda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 01:17

Dikkuyruk kuşlarının iyi günleri çok geride kaldı. Bir zamanlar Burdur Gölü’nün en görkemli ahalisi olan bu kuşlar gölle birlikte var olma savaşı veriyor.

Haberin Devamı

Çok değil bundan 25 yıl önce, 1989 yılında yapılan sayımda evleri olon Burdur Gölü’ndeki sayıları 10 bin 927 adetti. 2002 yılında bu sayı 1314’e, 2012 yılında 507’ye düştü. Sayıları günden güne azalıyor. Bu nedenle artık ‘nesli dünya ölçeğinde tehlikede’ olan türler arasında yer alıyor.

Dikkuyrukların sayısının azalmasının en önemli nedeni Burdur Gölü’ndeki su kaybı ve buna bağlı olarak suda yaşanan değişim. Dünyadaki dikkuyruk nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin kışı geçirdiği
göldeki yıllık su kaybı 63 hektometreküp. 19 litrelik damacana hesabına vurulduğunda yılda 3 milyar damacana ediyor. Göl kıyısındaki sığ suları seven dikkuyruklar 0.5 - 3 metre derinlikteki alanı kullanıp burada besleniyorlar. Son 30 yılda suyunun üçte birini kaybeden göl sığ kıyılarını hızla kaybediyor.

Haberin Devamı

SUDAN KORKSAYDIK GÖLE GİRMEZDİK

- Onu korkutmak diğer su kuşlarını korkutmak kadar kolay değil. Aynı alanda yaşayan tüm su kuşlarından daha cesur... Ördeklerin en delikanlısı o.
- Üreme döneminde erkeklerin gagası mavi renkte oluyor.
- Dalıcı kuşlardan. Geceleri avlanıyor. Bir dakikadan fazla suyun altında kalarak gagalarıyla göl dibini eşeleyip yakaladıkları balık, kurbağa, yumuşakça ve kabuklularla besleniyorlar.
- Mart ayında üremeye başlarlar ve yavrulara dişiler bakar.
- Tehlikeden kaçmak için dalışa geçerler.
- Sürü halinde dolaşırken, dişilere fazla yaklaşan erkekler, baskın erkek tarafından kovalanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!