Hayalim davuldu ama piyano ağır bastı

Güncelleme Tarihi:

Hayalim davuldu ama piyano ağır bastı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 20:02

Sinan Işık, New York’ta doğup büyümüş ve caz eğitimi almış bir piyanist. Dört yaşında davula merak salsa da sonradan piyanoya geÇen Işık, şimdilerde New York Eyalet Üniversitesi Purchase Müzik Konservatuvarı’nda eğitimine devam ediyor. 23 Temmuz Pazartesi günü Türkiye’nin en iyi genç cazcılarından Ferit Odman ve Ozan Musluoğlu’yla birlikte Nardis’te bir konser verecek olan Işık’la konuştuk.

Haberin Devamı

- New York’ta yaşıyorsunuz. Sizin hikâyeniz orada mı başladı?
- Evet. 1991’de New York’ta Syracuse’da doğdum. Liseden sonra üç dönem boyunca Michigan Üniversite’sinde mühendislik okudum. Tabii bu New York’a taşınıp New York Eyalet Üniversitesi Purchase Müzik Konservatuvarı’nda okumadan önceydi.
- Peki caza nasıl başladınız?
- Dört yaşımda davul çalmak istiyordum fakat ailem önce piyano çalmayı öğrenmem konusunda ısrar etti. Birkaç yıllık piyano dersinden sonra davul çalmama izin verseler de ben piyanoya aşık olmuştum ve onunla ilgilenmeye çoktan karar vermiştim. Daha sonradan okullarda kurulan orkestra, konser, caz grubu vurmalı, vokalli ekiplerin hepsine dahil olmaya çalıştım. Ayrıca piyanonun yanında perküsyon eğitimi de aldım.
- Pazartesi günü gerçekleşecek konserde Ferit Odman ve Ozan Musluoğlu’yla birlikte çalacaksınız. Nasıl tanıştınız?
- Aslında ikisiyle de daha önce tanışmadım. Nardis’ten Zuhal Focan ve menajerim Metin Yılmaz sayesinde onlarla bağlantı kurduk. Gerçekten birlikte çalma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum.
- Repertuvarınızı nasıl hazırladınız?
- Favori caz müzisyenlerime ait pek çok şarkıya repertuvarımda yer vermeye çalışıyorum. Ayrıca çok sevdiğim R&B ve rock şarkılarına yaptığım caz yorumları da oluyor. Konserde de böyle olacak.
- Peki kendi besteleriniz var mı?
- Evet var fakat Duke Ellington, Thelonious Monk ve George Gershwin gibi efsane Amerikan cazcılarını çalmayı da çok seviyorum.
- Başka idolünüz var mı? Onları ilk dinlediğinizde ne hissettiniz?
- Miles Davis idollerimden biridir. Ondan ilk dinlediğim albüm ‘Steamin’ With The Miles Davis Quintet’ti ve çalan grubun kimyasını hemen hissetmiştim. Paul Chambers, Philly Joe Jones ve Red Garland, Miles Davis’le John Coltrane’in muhteşem sololarına çok güzel eşlik ediyordu.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563cb94ff018fb32c8ecafd9

- Sahnedeki en heyecanlı deneyimininiz hangisiydi?
- Be-bop tarzının kurucularından sayılan Phil Woods’un bir konserinin açılışında grubumla çalmıştım. O gün o sahnede olduğum için kendimi inanılmaz şanslı hissetmiştim.
- Müzik yapmak için nelerden ilham alırsınız?
- İlham kaynağım kesinlikle ailem ve arkadaşlarımdan aldığım sevgi ve destek. Beni her zaman eğitimime devam etmem ve çalışmam için desteklediler.

Haberin Devamı

AHMAD JAMAL’IN GRUBU FAVORİM

- Türk müzisyenlerden bilip sevdiğiniz kimse var mı?
- Gerçekten inanılmaz müzisyenler var Türkiye’de. Mesela piyanist Kerem Görsev ve vokalist Fatih Erkoç’u yeni keşfettim ve çok beğendim.
- Gittiğiniz ilk konser hangisiydi?
- İlk gittiğim caz konseri New York’ta Robert Glasper Trio’ydu. Etraftaki müzisyenlerin yeteneğinden aklım uçmuştu.
- Son günlerde en çok neler dinliyorsunuz?
- Son zamanlarda Esperanza Spalding, Roy Hargrove, Gretchen Parlato, D’Angelo ve Erykah Badu’yu çok seviyorum. Bu isimler sevdiklerimin pek azı tabii ki.
- En favori grubunuz ve sanatçılar kimler?
- Ahmad Jamal’ın Israel Crosby ve Vernel Fournişer’le kurduğu üçlü grubu favorimdir. Onlar birlikte nefes alır gibi çalarlar. Bastıkları her notanın arkasında heyecanlarını ve coşkularını duyabilirsiniz.
- Biraz da gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
- Önümüzdeki yıl muhteşem bir piyanist olan Hal Galper’la çalışacak olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Bir yandan Purchase’deki eğitimime devam ederken müzikte olabildiği kadar deneyim kazanmaya alışıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!