Harun Efe’yi kurtarmak Er Ryan’ı Kurtarmak gibiydi

Güncelleme Tarihi:

Harun Efe’yi kurtarmak Er Ryan’ı Kurtarmak gibiydi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 00:00

Kendinden önce doğan 7 kardeşi kalp hastalıkları nedeniyle ölen, kendisi de aynı kalp hastalığıyla dünyaya gelen 1.5 yaşındaki Harun Efe, zor bir ameliyattan sonra sağlığına kavuştu. Bu riskli ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, yaşadıklarını "Harun Efe’yi kurtarmak ’Er Ryan’ı Kurtarmak’ gibiydi" diye özetledi.

Amca çocukları Nazife ile Şamil Caşka, 14 yıllık evli... Bu sürede hepsi de kalp hastası olan yedi çocukları oldu. Ancak Iğdır’da yaşayan Caşka Ailesi’nin üç kız ve dört oğlu, akraba evliliğinden kaynaklandığı düşünülen kalp hastalıkları nedeniyle öldü.

15 yaşındayken evlenen çift, ailelerinin de ısrarıyla sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için şanslarını bir kez daha denedi. Ne var ki son doğan bebekleri Harun Efe de diğer kardeşleri gibi "mavi çocuk"tu. Kalbindeki karmaşık dört ayrı doğumsal bozukluk nedeniyle morarıyor, tıkanıyordu. Ağlayınca, yürüyünce bu morarma artıyordu.

İlk tanı Erzurum’da kondu: Fallot tetrolojisi... Kalp ve damarlarındaki anatomik bozukluklar nedeniyle kanı yeterince oksijen alamıyor, bu da bayılmaya yol açıyordu. Tek yol ameliyattı. Ve 1.5 yaşındaki Harun Efe geçen hafta yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

HER ZAMANKİ YÜKTEN AĞIR

Kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’in İsviçre Hastanesi’nde yaptığı ameliyatta, Harun Efe’nin karıncıkları arasındaki delik özel bir yamayla kapatıldı. 2.5 saat süren ameliyatta akciğere giden damarlardaki darlık genişletildi. Kalpteki tüm bozukluklar giderildi.

21 yıllık hekim olan, 6 bine yakın hastayı ameliyat eden Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, Caşka Ailesi’nin yaşadıklarını öğrenince omuzlarında her zamankinden daha ağır bir yük hissettiğini söylüyor. Çok daha karmaşık ve zor operasyonlar yaptığı halde bu kez farklı bir heyecan yaşadığını anlatan Prof. Dr. Bilal, "Kendimi ’Er Ryan’ı Kurtarmak’ filminde gibi hissetim" diyor.

1999’da 5 dalda Oscar kazanan "Er Ryan’ı Kurtarmak" filminde, 3 oğlunu savaşta kaybeden bir kadının hayatta kalan son çocuğu olan asker James Ryan’ın kurtarılması anlatılıyordu.

Köydekiler inansın diye ağlamasını dinletiyoruz

Harun Efe’nin babası Şamil Caşka, yaşadıklarını anlattı: "9 yaşında bir kızımızı ve 7 yaşındaki oğlumuzu ameliyat olmalarına rağmen kaybettik. Harun Efe’nin hastalığını öğrendiğimizde umudumuzu yitirmiştik. Ağlayınca, yürüyünce yüzü ve parmak uçları morarıyordu. Rahatlamak için çömeliyordu. İyileşmesi mucize. Efe ameliyattayken saniyeler, saat gibi geçti. Köyden arayanlar Harun Efe’nin yaşadığına inanamıyor. İnansınlar diye telefondan ağlamasını dinletiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!