‘Haramiler’ canlandı

Güncelleme Tarihi:

‘Haramiler’ canlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

1970’li yıllarda ülkemizin öncü grupları arasında yer alan ‘‘Haramiler’’in adını alan Eskişehirli beş genç müzisyen, ‘‘Alın Yazısı’’ adlı albümleriyle Anadolu rock’ının son temsilcisi olmaya aday.

1960 ve 1970'lerde Türk Müziği'nde önemli izler bırakan Anadolu ezgilerini taşıyan müzikler, yıllar sonra yeniden gündeme gelmeye başladı. Eskişehir'de öğrencilik yıllarında bir yandan okuyup, bir yandan da müzikle uğraşan beş genç de kurdukları gruba 1966 yılında müzik dünyasına çıkan ‘‘Haramiler’’in adını verdiler.

Genç müzisyenler günümüzde birçok grubun yaptığı gibi Moğollar, Edip Akbayram, Cem Karaca gibi ağabeylerini dinleyerek çıktıkları bu yolda ‘‘Alın Yazısı’’ adlı ilk albümleriyle Anadolu rock'ının son temsilcisi oldular. Albümde yer alan iki parçada ‘‘Drama Köprüsü’’ ve ‘‘Karatoprak’’ gibi çok bilinen iki türküyü yorumlayan grup üyeleri, diğer sekiz parçada kendi beste ve sözlerine yer veriyorlar.

Yeni ‘‘Haramiler’’in albümünde Anadolu motiflerinin gerisinde yer alan farklı bir rock etkisinin yanı sıra pop ve folk yaklaşımı da hissediliyor. ‘‘Haramiler’’in 30 yıl önceki önderi Uğur Dikmen, grubun döneminin ilerisinde müzik yaptığını ve onları desteklediklerini söyledi.

Cem Karaca’dan yeni ‘Haramiler’e destek var

Dönemi yaşayan ve bu tarz müziğin oluşmasında büyük pay sahibi olan Cem Karaca, beş gencin girişimlerini şöyle değerlendirdi; ‘‘Böylesi genç ve istekli bir grup tarafından ‘Haramiler’ isminin yeniden devam ettirilmesi bence çok mutlu ve gurur duyucu bir olay. Ben geçmişte hiçbir zaman bu grupta yer almadım. Ama o dönemleri hep bu arkadaşlarımla yaşadığım için bugün burada bu gençleri alkışlayan bir kişi olarak bulunuyorum. Bu kadar yoz örneklere rağmen tabii ki bu tarz işlere sahip çıkacak gençler de çıkacak. Çıkış noktaları bizi çok mutlu etti. ’’

Bir zamanlar öncüydüler

1965 yılında ‘‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’’ adı altında Uğur Dikmen önderliğinde, basta Oğuz Duruhan, davulda Asım Ekren, gitarda Koray Oktay, saksofonda Çetin Yorulmaz'dan oluşan grup, 1970 yılına kadar soul ve rock müziğinin Türkiye'deki en iyi temsilcisi olmuştu.

Yeni ‘Haramiler’

Menajerliklerini Yavuz Güngör’ün yaptığı yeni ‘Haramiler’ grubu Emrah Yurtçu, Hakan Oral, Cumhur Başaran, Mehmet Kurban ve Ayhan Yener adlı genç müzisyenler tarafından Eskişehir'de kuruldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!