Hamilelere kırmızı et tavsiyesi

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere kırmızı et tavsiyesi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2005 00:00

Beslenme uzmanları, Kurban Bayramı vesilesiyle hamile ve çocukların kırmızı eti bol tüketmesini, yaÅŸlılar, kalp ve ÅŸeker hastalarının ise kontrolü elden bırakmamasını öneriyor.Hacettepe Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Gülden Köksal, Kurban Bayramı nedeniyle kırmızı etin tüketiminde artış olacağını belirtirken, etin piÅŸirilme yöntemine dikkat edilmesi gerektiÄŸini kaydetti. Kırmızı etin protein açısından çok zengin olduÄŸunu, ancak bol miktarda da doku yağı içerdiÄŸini söyleyen Köksal, "Eti piÅŸirme yöntemi ile ilgili çok fazla risk alabiliriz. Özellikle mangalda piÅŸirme, etin hücresel yapısının bozulmasına neden oluyor, kanserojen maddeler olan nitrit ve nitratları çoÄŸaltıyor. Etin doÄŸrudan ateÅŸte piÅŸirilmesi kansorejen riski artırabilir" diye konuÅŸtu. Etin doymuÅŸ doku yaÄŸlarının çok zararlı olduÄŸunu, bunların damar tıkanıklığına neden olduÄŸunu kaydeden Köksal, "Bu doku yaÄŸlarının tüketilmemesi lazım. Et, sebzelerle birlikte yaÄŸsız olarak haÅŸlama yöntemiyle piÅŸirilmeli" dedi. B 12 vitamininin en çok kırmızı ette bulunduÄŸunu kaydeden Köksal, "B 12 vitamini, belleÄŸin güçlenmesini saÄŸlıyor, unutkanlığı önlüyor. Kırmızı et ayrıca demir yönünden de çok zengin, demir kansızlığı önlüyor. Bu nedenle hamile anne adayları, büyüme çağındaki çocuklar bol bol kırmızı et tüketmeli" dedi. Türk halkının yüzde 50’sinde kansızlık görüldüğünü söyleyen Köksal, "Kansızlığın tedavisinde kırmızı etin tüketimi çok önemli" dedi. Köksal, yaÅŸlılar, kolesterolü yüksek olanlar, kalp hastaları, hipertansiyonlular, ÅŸiÅŸmanlar gibi risk grubundakilerin eti dengeli tüketmesi gerektiÄŸini söylerken, "Bu gruptakiler özellikle yaÄŸlı kavurmalardan kaçınmalı. Dengenin kaçması halinde özellikle yaÅŸlılarda sindirim bozuklukları görülebilir. Fazla et tüketimi böbrek hastalarında da böbrek yükünü artırabilir" dedi. Etin çiÄŸ yenmemesi konusunda da uyaran Köksal, "eÄŸer saÄŸlıklı kesim deÄŸilse, çiÄŸ tüketim parazitel hastalıklara neden olabilir" uyarısında bulundu. Sakatatların tüketilmemesi konusunda da uyaran Gülden Köksal, "Sakatatlar vücudun depo organları olduÄŸu için hastalık etkeni oluÅŸabilir. Hayvanın çok saÄŸlığıklı olduÄŸundan emin olunmadığı sürece beyin, karaciÄŸer, kalp, böbrek gibi organların tüketiminden uzak durulmalı" dedi.Öte yandan Diyetisyen Füsun Atayata, Bayram’da kan ÅŸekerini hızla yükselten karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ÅŸeker ve ÅŸekerli tatlılar, pastalar, alkollü içecekler ve meÅŸrubatlar, bileÅŸimi bilinmeyen hazır besinlerin, kesinlikle ikram edilmemesi gerektiÄŸini kaydetti. Atayata, karbonhidrat yüklemelerini minimum seviyeye getirecek yiyeceklerden seçerek veya et tüketimini gözönüne alarak diÄŸer protein kaynağı olan yiyeceklerin miktar ve dengelerini ayarlayarak dengeli ve saÄŸlıklı bir beslenme programının uygulanabileceÄŸini söyledi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!