Hamilelere kafein uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere kafein uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 15:09

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, günde 300 miligramdan fazla kafein tüketen hamile kadınların bebeklerinin yeterince gelişmediği ortaya çıktı. Araştırmada günde 300 miligramdan fazla kafein tüketen annelerin bebeklerinin 300 miligramdan daha az kafein tüketen annelerin bebeklerinden 128 gram daha düşük ağırlıkta doğduğu belirlendi.

Araştırmada günde 300 miligramdan fazla kafein tüketen annelerin bebeklerinin 300 miligramdan daha az kafein tüketen annelerin bebeklerinden 128 gram daha düşük ağırlıkta doğduğu belirlendi.

Araştırma, sigara kullanmayan ve günde 300 miligramdan daha az kafein tüketen 44, 300 miligramdan fazla kafein tüketen 19, sigara kullanıp günde 300 miligramdan daha az kafein tüketen 43 ve 300 miligramdan daha fazla kafein tüketen 17 olmak üzere toplam 123 kadının bebekleri üzerinde yapıldı. Bu bebeklerin ağırlıkları, plesenta ağırlığı, boy ve baş çevresi ölçülerek değerlendirildi.

Değerlendirme sonucu sigara ve kafein kullanan anneler ile kullanmayanların bebeklerin baş çevresi ile boylarında fazla bir fark bulunamadı, plesenta ve vücut ağırlığında ise farklılık gözlendi.

Sigara içen kadınlardan 300 miligramdan az kafein kullananların bebeklerinin, 300 miligramdan daha fazla kafein tüketen annelerin bebeklerinden ortalama 187 gram ağır olarak doğdukları da ortaya çıktı. Bu sonuç, sigara kullanmasalar dahi fazla çay, kahve, cola ve çikolata gibi kafein içeren maddeler tüketen annelerin daha zayıf bebekler dünyaya getireceği şeklinde değerlendirildi.

Araştırmada, sigara içen ve fazla kafein tüketen annelerin bebeklerinin hem vücut hem de plesenta ağırlığının azaldığı da ortaya çıktı.

Araştırmayı yapan ekipte yer alan Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadrettin Pençe, araştırma sonucuna göre hamilelere getirilen sigara yasağının yanı sıra, diyetlerinde kafein ile ilgili düzenleme de yapılması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Pençe, “Araştırmamızda kafein miktarını bir fincan kahvede 107 miligram, bir bardak çay için 34 miligram olarak esas aldık. Bu durumda hamile kadınlara kafein ihtiva eden, çay, cola, kahve ve çikolata gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durmalarını, bunu yapamıyorlarsa günde 3 fincan kahve ya da 8 bardak çay limitini aşmamaları önerilebilir. Yani, hamile kadınlar günde 300 miligramdan fazla kafein tüketmemeli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!