Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doktor beni baştan yarat

Çoook eskilerde...

Bir şarkı vardı dillerde... Şimdi o şarkı estetik cerrahlara ilham veriyor

Tanrım, beni baştan yarat’ diye başlayan, ‘Baştan yarat ellerimi/ Baştan yarat gözlerimi’ diye sürüp giden bir şarkı...

Peki, günümüzde durum ne?..

Tıbbın, estetik ve plastik cerrahi dalı o kadar ilerledi ki, şarkıdaki gibi sadece elleri, gözleri değil, insan yeniden yaratılmaya başlandı. Tabii, başarıda, tekniğin gelişmesi kadar, bu tekniği uygulayan cerrahların da rolü büyük...

‘‘Nasıl bir rol bu?’’ derseniz, cevabı estetik ve plastik cerrahi uzmanı Dr. Cem Zeybek'ten almak gerekiyor;

‘‘Ameliyatın o kişiye yakışıp yakışmayacağını, hangi oranda yapılacağını saptamak için, estetik bir göze sahip olmak gerekir. Yani, estetikçi sanatçı ruhlu olmalı.’’

Dr. Zeybek ile Antalya'da ne tür estetiklerin ağırlıklı olarak yapıldığını, turizmle ilişkisini ve, ‘‘Doktor beni baştan yarat’’ diyenlerin inanılmaz isteklerini konuştuk.

GÖĞÜS ÜSTÜNE GÜL

Burada ne yapıyorsunuz?

Dövme, çil ve güneş lekelerini lazerle siliyoruz. Estetik ve plastik cerrahi müdahaleleri ise, tam teşekküllü merkezlerde yapıyoruz.

Dövmesini aldıran çok mu?

Oldukça fazla. Bu kişiler de, dövmelerini genelde askerde, hapishanede ve genç iken yaptıranlar. Hevesleri geçip, yeni girdikleri iş ve aile çevresi de dövmeye pek sıcak bakmayınca sildiriyorlar.

Kadın mı, erkek mi daha çok dövme meraklısı?

Bayanlar çoğunlukta. Göğüs üzerine gül veya hayvan dövmeleri yaptırıyorlar. Erkekler ise, ağırlıklı olarak, sevgilisinin ismini yazdırıyor.

Dövme sildirmek kaça patlıyor?

Dövmenin boyutu ve içinin doluluğu önemli. Anında silinmiyor. Bu iş 8-9 ay kadar sürüyor. Dövmenin üzerinden 4-6 kez lazerle geçilmesi gerekiyor. Sonuçta, santimetrekaresine ortalama 25 dolar alıyoruz.

Meslek olarak, ağırlık hangi sektörde?

Turizm ve eğlence sektöründe. Barmenler ise ağırlıkta.

İlginç istekler

Estetikte durum nedir?

Estetik yaptıklarımızın yüzde 40'a yakını erkek. En çok istek, saç ekimi, burun ve göbekten yağ emdirme. Kadınlarda ise, vakumla yağ emdirme, meme protezi (küçültme-büyültme) ve burun. Estetik yaptırmanın zenginlikle veya meslekle bir ilgisi yok. Modern insanın, tüketim kültürü içine girmesi gereken bir şeydir. Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerimizde bu böyle.

Antalya'da durum nedir?

Estetik konusu, Antalya'da henüz tüketim kültürü içine yerleşmemiş. Ancak, bu konuda çok büyük bir potansiyel içeriyor. Antalya'daki hastalarımızın yüzde 20'si yabancı. Çünkü, kendi ülkelerinde yaptırdıkları estetik bizden 3-4 misli pahalı. Estetik yaptıranlar arasında Alman, Rus ve İsrailli çoğunlukta. Kadınlarda göğüs, yüz gerdirme, erkeklerde de saç ekimi ağırlıkta. Mesela, Ruslar çoğunlukla vakumla yağ emdirme, burun ameliyatı yaptırıyorlar. Dışarıya yeni açılan bir ülke oldukları için, estetik cerrahinin moda olduğuna inanıyorlar.

Estetiğin modası var mı?

Evet, var ama, ben hastalarımı buna yöneltmiyorum. Meme küçültmeyi genellikle sırtı ağrıyan veya istediği gibi giyinemeyenlerde yapıyoruz. Büyültme de gene giyimle ilgili. İstediği mayoyu giyemeyen bize geliyor.

Estetikte şu anda moda ne?

Ameliyat olduğu belli olmayan burunlar ile kaş kaldırma. Kaşın ucundan kaldırıp, biraz daha yay kaşlar yapmak moda.

TIP ETİĞİ

Size çok garip istekler geliyor mu?

Mutlaka. Burnunu aşırı derecede, yani düğme kadar küçültmek isteyenden tutun, kaşlarını çok fazla kaldırtmak isteyene kadar talepler geliyor. 20 yaşındaki biri, yüzünü gerdirmek istiyor. Porno yıldızları gibi çok fazla büyük göğüs istekleri de geliyor. Mesela, bir kız geldi, ‘‘Burnumdan bıktım değiştirmek istiyorum' dedi. Burnu yüzüne uygun olduğundan kabul etmedim.

Parasını verip istediğini yaptıramaz mı?

Tabii ama, tıp etiğini de ayaklar altına almamak gerekiyor. Tıbben herşey mümkün. Ama hiç bir plastik cerrah, ‘Bunu ben yaptım' dedirtmez.

Biri anlının tam ortasına kaş yaptırmak istese bunu yapmaz mısınız?

Hayır. ‘Bunu kim yaptı?' dendiğinde, ‘Dr. Cem Zeybek' yaptı dedirtmem.

Sizin yaptığınızı kim bilecek?

Estetik cerrahlar, hangi estetiği kimin yaptığını anlarız.

Estetikte risk oranı nedir?

Lokal veya genel anestezi ile yapılan cerrahi girişimlerin, hep bir riski vardır. Bu işi ben uçağa binmeye benzetiyorum. Uçakla seyahat güvenli ama kazaları da var. Biz, risk olasılığına karşı hastalardan imza alıyoruz.

Estetik için gelenler kime benzemek istiyorlar?

Genelde sanatçı fotoğraflarıyla geliyorlar.

Liderlere benzemek isteyenler var mı?

Hayır. Zaten, kimsenin benzemek isteyeceği bir politikacı olduğunu da düşünmüyorum Türkiye'de.

Cinsel organına estetik isteyen var mı?

Cinsiyet değiştirmek veya uzvunu uzatmak isteyenler var ama ben onları ahlaki ve vicdani sebeplerle reddediyorum.

Cinsel organına dövme yaptıranlar gördünüz mü?

Var. Daha doğrusu onu sildirmek isteyenler var.

Gençler buruna, dudağa, göbeğe küpe takıyorlar. Bunun sakıncası var mı?

Ben vücudu bozan herşeye karşıyım. Bir takım yerlere delikler açılarak küpe takılması, benim estetik zevkime tamamen ters. Zararı, ilk takıldığında, enfeksiyon kapması ile olur. Onarılması zor görüntü değişikliğine yol açar.

PSİKOLOJİK SEBEPLER

Yüz gerdirmenin bir yaşı var mı?

Yüz gerdirmede, ben kişisel olarak 40 yaşından önce ameliyatları reddediyorum. Bizim yüz için belirlediğimiz işaretler var. Bu işaretler varsa, yüz gerdirme ameliyatını 40 yaşından sonra kabul ediyoruz.

En çok burun düzeltiliyor galiba?

Burun, kepçe kulak, yüz gerdirme, dudak kalınlıştırma, inceltme.

Erkekler de dudak kalınlaştırıyor mu?

Evet. Seksi göründüğüne inanılıyor.

Estetik fiyatları nedir?

Kepçe kulak düzeltme aşağı yukarı 850 dolar civarında. Yüz gerdirme 2 bin dolar. Burun da 1800 - 2 bin dolar arasında. Dudak kalınlaştırma da içinde kullanılan malzemeye bağlı olarak 1000 - 1500 dolar arasında değişiyor. Yine en ucuzu vakumla yağ emdirme. Bunun yaklaşık 500 dolar ile 2 bin dolar arasında değişen bir fiyatı var.

Size beni baştan yarat diyen oldu mu?

Tabii ki oluyor. 'Herşeyimi değiştirmek istiyorum' diye kapıma gelenleri vazgeçirmeye çalışıyorum. Bu şekilde gelen bir hastanın psikolojisi, normal değildir. Plastik cerrahinin de en büyük kurallarından biri, psikolojik rahatsızlığı olan kişilerden uzak durmaktır.

Hokka burun

Karadenizlinin derdi uzun burnudur, Akdenizlinin derdi nedir?

Diğer yörelerle pek bir farkı yok. Ancak kadınlar daha geniş kalçalı oldukları için vakumla yağ aldırma biraz daha fazla diyebiliriz. Bir de sanıyorum ki hokka gibi burnu olan insan sayısı az. O geliyor.

Evinde beslediği hayvana estetik yaptırmak isteyen oldu mu?

Yok. Amerika ve diğer ülkelerde örneklerinin olduğunu duydum ama benim kesinlikle reddedeceğim bir durum bu.

Siz insanı yeniden yaratıyorsunuz. İnsan kopyalama girişimi, ‘Günah' diye tepki çekmişti. Siz, dini çevrelerden bu konuda tepkiler alıyor musunuz?

Yaptığımız bir nevi psikoterapi. İnsanları görüntülerini değiştirmek mutlu edecekse, bu değişikliği yapmak, o bozukluğu gidermek, o kişinin ruh sağlığına olumlu etki edecekse, niye günah olsun? O zaman, kalp bozukluğunu da bu çerçevede düşünmek lazım. Onu da Tanrı yarattı, öyle kalsın denilebilir. Birbirlerine yapışık ikizler doğuyor. Onları da ayırmayalım.

KİM KİMDİR

1964'te İzmir'de doğdu. Öğrencilik dönemini İzmir'de tamamladıktan sonra, 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl, Fransa'da Toulouse Üniversitesi'nde plastik cerrahi uzmanlığı eğitimi aldı. Fransa'da 2 yıl kadar çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü. Halen, MagicLight Laser ve Estetik Merkezi'nde, estetik ve plastik cerrahi uzmanı olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!