Haftanın albümü

Güncelleme Tarihi:

Haftanın albümü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Haberin Devamı

ŞEBNEM FERAH
OD
Pasaj Müzik

Türkiye’deki rock müzik, geneli itibariyle bu müziğin en iyi icra edildiği Avrupa ve Amerika kıtalarındaki beste, sound ve icra kalitesinden çok uzak. Yine de Türkiye’deki rock müziğin Batı estetiği ile Doğu kültürünü harmanladığı noktada ortaya ‘dikkat çekici’ eserler çıkarabildiğine de özellikle ‘70’lerde ve son 20 yılın bazı dönemlerinde şahit olundu. Ama Anadolu ezgileri ile Batı modernizmi arasındaki fonksiyonel uyumsuzluk, rock müzik sound’u içerisinde uzun süreli bir birlikteliğe neden olmadı ve buranın rock müzisyenleri giderek iki taraf arasında kutuplaşmaya, bu kutuplaşmalar içinde de yeni yollar keşfetmeye başladılar. Mesela Batı standartlarını yakalama ve hatta geçme heyecanından vazgeçip ‘buralı’ dinleyicinin beklentilerine yönelen gruplar, uzun yıllardır arabesk kulvarı altında rock yapıyorlar ve kendi kitlelerini yaratmış bir şekilde kariyerlerine ilerliyorlar. Fakat en başında kendi tarzını oluşturmuş ve o tarzda ısrarla devam birileri de var. Mesela Şebnem Ferah...

1996’da çıkardığı ilk albümü ‘Kadın’dan beri Batı kökenli rock’a yakın duran sound’lardan kopmama ısrarı ve kişisel hayat deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı samimi şarkı sözleriyle bir tarz yarattı ve onu hep korudu. Kariyerinin 8’inci albümü ‘Od’ (Ateş anlamına geliyor.), Ferah’ın bilindik tarzını sürdüren, bu bakımdan tutarlı bir albüm.

Onu “Artık sanki hep aynı şarkıları yazıyor.” diye eleştirenler var, bunu da aslında ortalama dinleyici profilini hesaba kattığımda yadırgamıyorum ama Ferah öncelikle kendi sevdiği müziğe tutkuyla bağlı biri olduğu için, dışarıya kapalı bir süreç yaşıyor yazarken. Yani onun artık bu saatten sonra yeni tarzlardan, yeni sound’lardan, yeni akımlardan etkilenmesi ve dümenini farklı yönlere kırması ihtimal dışı geliyor bana. Bu sebeple de bence ‘Şebnem Ferah tarzı’ dahilinde değerlendirmemiz gerekiyor yeni şarkıları. Bu açıdan bakınca da nitelikli şarkı yazımları, vurucu şarkı sözleri ve ustalıklı enstrüman icralarıyla ortaya yine çok iyi bir albüm çıkmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!