Haftanın albümleri

Güncelleme Tarihi:

Haftanın albümleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2012 21:25

Haberin Devamı

BARANA & CEYLAN ERTEM
XENOPOLIS
Baykuş Müzik / EMI

Gizemli, muammalarla dolu İstanbul... Modern zamanları ve geçmişi aynı anda içinde barındıran koca metropol... Ve şehrin, içinde yaşayanlarla sürekli çatışma hâlinde olduğu köprüleri... ‘Xenopolis’ İstanbul’a, bu kadim şehre adanmış bir albüm. Şehrin arka sokaklarında, kalabalıklarda, sokakları paylaşan insanlar arasında, dolmuş duraklarında, Sulukule’de, Haydarpaşa’da, Eminönü’nde, kısacası şehrin içinde dolaşan bir albüm... ‘Xenopolis’ tıpkı İstanbul gibi farklı coğrafyaların müzisyenlerini barındırıyor. Albüm, Steven Kamperman ve Behsat Üvez’in oluşturduğu, Türkiye geleneksel müzikleriyle Hollanda cazını birleştiren Hollanda merkezli Barana grubuyla Anima grubunun vokalisti olarak tanıdığımız (ardından ‘Soluk’ adlı solo albümü ile yoluna devam eden) Ceylan Ertem’in ortak çalışması. Bu üçlüye İranlı perküsyoncu Afra Mussawissade, Hollandalı gitar virtüözü Jeff Sopacua ve ünlü çellist Ernst Reijseger eşlik ediyor. Dokuz şarkının yer aldığı albüm, sound açısından keşmekeş İstanbul trafiğini andırıyor ama yine de onun kadar sıkıcı değil. Bu karmaşa içinde eğlenceli, dikkat çekici ses yumakları fırlıyor notaların arasından. Farklı, özgün bir iş... Belli tarzlara saplanmayan, vizyonu geniş müzikseverlere göre...

Haberin Devamı

ÇEŞİTLİ SANATÇILAR
FOR MY BABY
Sony Music

Bebeğinizin kalbi müzikle atmaya başlasın... Debussy, Brahms, Schumann, Mozart, Bach, Haydn ve Beethoven’ın klasik müzik eserleriyle Nina Simone, Dave Brubeck, Duke Ellington ve Billie Holiday gibi isimlerin şarkıları bir arada! Müziğin zihinsel ve ruhsal gelişimimiz üzerinde yarattığı etki, uzmanlar tarafından farklı örneklerle yıllardır kanıtlanmakta. Henüz anne karnındaki oluşumumuzun ilk anlarından itibaren doğru ses frekansları; vücut kontrolü, zekâ, yaratıcılık ve duygusal gelişim üzerinde mucizevî bir etki sağlıyor. Müzik aynı zamanda yüzyıllardır çocuklar ve yetişkinler için terapi ve tedavi amaçlı kullanılmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk sayılabilecek özellikteki hem klasik müzik hem de caz kategorisindeki şarkıların yer aldığı, bebeklere özel hazırlanan bu albümü, aynı zamanda siz de büyük bir zevkle dinleyeceksiniz. Birbirinden özel tam 35 şarkıyla bebeğinize huzur dolu bir uyku sağlarken, siz de arşivinize klasik ve caz müziğin efsane müzisyen ve bestecilerinin bir arada yer aldığı bir albüm katmış olacaksınız. (Bu arada uyarmadan edemem: Albüm; Uykusuz çizeri Umut Sarıkaya’nın meşhur karikatür hikâyesi ‘Aşkımızın Meyvesi’nde yaşananlara benzer durumlara sizi sürükleme riski içerir! Aman dikkat!)

Haberin Devamı

SEYYAL TANER
ETHNIC ROCK
Majör Müzik Yapım

‘Son Verdim Kalbimin İşine’, ‘Alladı Pulladı’, ‘Naciye’ ve ‘Leyla’ gibi şarkılarıyla akıllara kazınan, sıra dışı kıyafetleri ve özgün tavrıyla 70’li ve 80’li yıllara damgasını vuran, Türk rock müziği tarihinde grubuyla müzik yapıp sahnede dans eden ilk kadın şarkıcı olan Seyyal Taner; yıllar sonra geri döndü. 1990’da kariyerinin zirvesindeyken profesyonel sahne çalışmalarına son vererek Bodrum’a yerleşen fakat yine de müzikten tam olarak kopamayıp bugüne dek aralıklı da olsa müzik hayatına bir şekilde devam eden Taner, öncelikle bu yeni albüm kapağındaki fikri kimden aldıysa ona dava açmalı. Uzun zamandır bu kadar başarısız ve itici bir albüm kapağı görmemiştim. Gelelim müziğe... Prodüktörlüğünü kendisinin, yönetmenliğini Selda Bağcan’ın, yapımcılığını ise Ferhan Üçoklar’ın üstlendiği albümde Taner’e; Akın Eldes, Volkan Başaran, Cengiz Ercümer, Mustafa Beyazkuş gibi birbirinden değerli müzisyenler eşlik ediyor. Zaten işin müzik kısmında, altyapılar ve enstrümanistlikte sırıtan bir şey yok. Fakat sorun şu ki; Taner bu müziğe ayak uyduramıyor, yılların yorgunluğu sesine yansımış. Yine de çabası takdire şayan tabii. Fakat açık konuşayım; bu albümü, Seyyal Taner hayranları dışında kimseye öneremem.

Haberin Devamı

ÇEŞİTLİ SANATÇILAR
JOY TÜRK YALNIZLIK ŞARKILARI
Pasaj Müzik

Günümüzün yerli popüler müzik piyasasındaki önemli yorumcularından 16’sı, yalnızlığı anlatan şarkılarıyla bu albümde bir araya gelmiş. Candan Erçetin’in yorumladığı ‘Nedense Sustum’ şarkısıyla başlayan albümde Şebnem Ferah ‘İstiklal Caddesi Kadar’, Sezen Aksu ‘Vay’, Bülent Ortaçgil ‘Sensiz Olmaz’, maNga ‘Cevapsız Sorular’, Model ‘Yalnızlık Senfonisi’ (Sertab Erener cover’ı), Sıla ‘Oluruna Bırak’, Emre Aydın ‘Dayan Yalnızlığım’, Badem ‘Geceyedir Küsmelerim’, Nev ‘Mühürlü Kaderim’, TNK ‘Yine Yazı Bekleriz’, Redd ‘Her Neyse’, Bora Duran ‘Duman Duman’, Mustafa Ceceli & Elvan Günaydın ‘Eksik’ ve Kolpa ‘Yatağın Soğuk Tarafı’ şarkılarıyla yer alıyor. Albümün en özgün niteliğiyse JoyTürk’te bir buçuk yıldan beri her pazar yayınlanan ‘JoyTurk Akustik’ programında kaydedilen, sözleri Sezen Aksu’ya, bestesi Christos Nikolopoulos’a ait ‘Susma’ şarkısının Gökhan Türkmen performansıyla içeriğinde yer alması. Açıkçası Pasaj Müzik’in önceki toplama albümlerine göre biraz sönük bir çalışma bu. Tamam, yine önemli isimler ve önemli şarkıları bir araya getirilmiş ama ‘yalnızlık’ temalı ne şarkılar var daha... Bu albüm için seçilen şarkıların hemen hemen yarısı, onların yanında kendine şarkı demeye utanır, o derece.

Haberin Devamı

BURAK EKİNİL
BALIK
Esen Entertainment

Aynı şeyleri dinlemekten sıkılanlara...

Müziğe olan yeteneği çok küçük yaşlarda fark edilen, 9 yaşında konservatuvar eğitimine girip 15 yaşında müzik dersleri vermeye başlayan biri Burak Ekinil. 19 yaşında Alman Lisesi ile birlikte İstanbul Üniversitesi Konservatuar Bölümü’nü tamamlayarak, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’ne giriyor. Lise ve üniversite yıllarında farklı müzik gruplarında solist olarak yer alıp Roxy Müzik Günleri, Fikret Kızılok’u Anma Gecesi gibi etkinliklerde sahne tecrübesi ediniyor. Pamela, Ceynur ve Hepsi’nin albümlerinde şarkılarıyla yer alan Burak; 2004 yılından bu yana prodüktör, besteci, aranjör, söz yazarı ve vokalist olarak, Türkiye’nin en önemli reklam müziklerini hazırlayan Jingle House bünyesinde jingle, dizi ve film müzikleri yapıyor.
Çok küçük yaşlardan itibaren müzikle birlikte büyüyen ve âşinâ olduğumuz pek çok reklam, film ve dizi müziğinde besteci olarak imzası bulunan bu genç müzisyen, şimdi de ‘Balık’ adını verdiği ilk albümüyle müzik dünyasına renkli ve eğlenceli bir giriş yapıyor. Alışılmışın dışında, özgün bir müzik sunma hedefiyle yola çıkan Burak, aynı zamanda albümün çıkış parçası olan ‘Hulusi Kentmen’ şarkısının eğlenceli klibiyle televizyonlarda ve dijital kanallarda da yerini almış durumda. Kendisi albümdeki pek çok şarkının da hem söz yazarı hem bestecisi. (‘24 Saat’ adlı şarkının sözü ve bestesi Bora Tunalı, ‘Dede’ adlı şarkının sözü ve bestesi ise Murat Gence Gören imzasını taşıyor.) Yapımcılığını Esen Entertainment’ın üstlendiği albümün tüm parçalarının prodüktörlüğü ve aranjeleri Sarp Özdemiroğlu ve Burak’ın kendisine ait.
Uzun zamandır bu sayfada yerli grupların / şarkıcıların kendi kulvarları dâhilinde hep aynı şeyi yaptıklarından ve hep aynı şarkı sözleriyle kuşatılmış olduğumuzdan dem vuruyorum. İşte alternatif bir çıkış noktası arayanlar için imdat kolunu Burak Ekinil uzatıyor. Yer yer popa kaçan alternatif rock sound’una sahip şarkılarında Ekinil; alışılmışın dışındaki, eğlenceli şarkı sözleriyle dikkat çekiyor ve “Farklı olacağım!” derken işi eline yüzüne bulaştıranlardan ayrı bir yerde durmayı da başarıyor. Hem şahane kartonet tasarımı hem de yenilikçi ve kendi çapında özgün müzikal tutumu ile Burak Ekinil, yerli müzik piyasamıza yeni bir soluk getiriyor. Sürekli aynı şeyleri dinlemekten sıkıldıysanız bu ‘Balık’ı yakalayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!