Hafiye vekilin motosiklet takibi

Güncelleme Tarihi:

Hafiye vekilin motosiklet takibi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00

Oturduğu sitenin kapısında bir komşusunun genç yakınının motosiklet kazasında vefat ettiğini öğrenen AKP’nin hafiye vekili Gülseren Topuz, motosiklet kazalarını incelemeye aldı. Topuz’a sunulan Emniyet verilerine göre motosiklet kazaları geçen yıl 151 can aldı.

Büyükşehirlerde fast-food şirketlerinin artmasıyla kullanımı da artan motosikletler, geçen yıl İstanbul’da 741 kazaya karıştı. 811 kişinin yaralandığı bu kazalarda 13 kişi hayatını kaybetti. İstanbul’da kazaya karışan araçların yüzde 7.31’ini motosikletler oluşturuyor.

Trafik kazalarının ortalama yüzde 10’unun motosiklet kazası olduğunu öğrenen AKP’li milletvekili Gülseren Topuz’un incelemeleri motosiklet kullananların büyük çoğunluğunun ehliyetsiz olduğu ve kask kullanmadığı gerçeğini ortaya çıkardı.

UZAKDOĞU KASKLARI
/images/100/0x0/55eb5e77f018fbb8f8bca437


Topuz’a göre motosiklet kazalarında ölen ya da yaralananların büyük çoğunluğunu ise fast-food şirketlerin kuryeleri oluşturuyor. Ucuz olması nedeniyle Uzakdoğu menşeli kaskların tercih edildiği tespitini de yapan Topuz bu kaskların koruma başlıklarının koruyucu özelliği bulunmadığını ifade etti. Topuz, özellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde sık sık trafik kuralları ihlali yapan motosikletlerin sayısının her yıl artmasının da kazalarda önemli etken olduğunu söyledi.

Topuz, İçişleri Bakanlığı’na başvurarak motosiklet kullananlarda ehliyet ve kask kontrolünün sıklaştırılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı’ndan olumlu yanıt aldığını ifade eden Topuz, şimdi denetimin sıklaştırılmasını bekliyor.

HER YIL ARTIYOR

TÜİK’in motorlu kara taşıtları istatistikleri her yıl motosiklet satışlarında gözle görülür artış olduğunu gösteriyor. İstatistiklere göre 2004’de 1 milyon 210 bin 710 olan motosiklet sayısı 2005’in Ekim ayına kadar 1 milyon 406 bin 476’ya ulaştı. 10 yıl önce ise trafiğe çıkan motosiklet sayısı 819 bin 922 olarak gerçekleşmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!