Hadi planör yapmaya Eskişehir’e

Güncelleme Tarihi:

Hadi planör yapmaya Eskişehir’e
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

Sörf için Alaçatı ne ise, planör için İnönü o. Dünyanın sayılı planör merkezlerinden biri Eskişehir’de. Uzun süre hak ettiği ilgiyi göremedi ama şimdi moda. Okul, sınıf, dernek, şirketçe ya da münferit, herkes planör yapmaya Eskişehir’e taşınıyor. Ben Hillside ekibiyle gittim. Planöre binmeyi tatlı tatlı sandal sefası zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Dönmeler, taklalar, burgular derken korkudan kendi sala’mı duydum.

Eğer amatörseniz planörde iki kişi gidiyorsunuz. Önde siz, arkada THK’nın hocası. Normalde olay şöyle gerçekleşiyor: Planörün motoru yok. Yerde ve uzaktaki bir makaraya bağlı. Makara sizi saatte 120 kilometre hızla çekmeye başlayınca, önce ileri, sonra füze gibi gökyüzüne yükseliyorsunuz. Tam çıkarken taak! diye bir ses geliyor. Eyvah dedim, ya kuyruk koptu ya kanat, şimdi çakılıyoruz. Meğerse planörü çeken kancanın ayrılma sesiymiş.

Sonra kendinizi Türkmen Dağları’nın üzerinde, leylek sürülerinin arasında, kanat rüzgarınızda bir kartalla birlikte süzülürken buluyorsunuz. Buraya kadar güzel. İsterseniz böyle saatlerce süzülebilirsiniz. Hanım yolcular genelde bunu tercih ediyor, hocam bizi tatlı tatlı gezdir derseniz, hocalar sizi hiç hırpalamadan yere indiriyor.

Ben Metin Hoca diye bir sadiste denk geldim. Tam alıştım, manzaranın tadını çıkarayım dedim ki, başladı burgu atmaya, düşmeye, pike yapıp tekrar çıkmaya. İman tazelemek isteyen Metin Hoca’nın planörüne binsin.

Sen kaldırdın, sen indir Yarabbi diye paso dua ediyorum ki, burguyu bırakıyor, bu sefer baş aşağı uçmaya başlıyor. Buna testisler bademcik pozisyonu diyorlar. Ufuk çizgisi mufuk çizgisi hepsi birbirine girmiş durumda. Size şöyle söyleyeyim, inceden bir ezan sesi geliyor, kendi sala’mı duydum. Planörün içinde bozuk para, gözlük, kasket, toz-toprak ne varsa hercümerç. Oh, düzeldi diyorsunuz, bu sefer de 500 kiloluk uçak, burnunu yere çevirmiş, var gücüyle yere düşüyor. Hızla inerken birden pike yapıp tekrar doğruluyor. Bu sırada G yiyorsunuz. Yani merkezkaç kuvvetinden kendinizi 500 kilo gibi hissediyorsunuz, kolunuzu bile kaldırmak o kadar zor ki. Öyle ki gözlük burnunuza baskı yapıyor. Her tarafınızdan ter boşanıyor. Kesin kilo da verdiriyordur bu meret. Baktım hocaların hepsi sırım gibi, acaba bir G’de kaç kalori yakılıyor?

İNÖNÜ’YÜ GEZİN

İsmet Paşa’ya soyadını veren İnönü İlçesi, makus talihimizde en önemli mihenk taşı. Küçük ama pırıl pırıl, cumhuriyet kokan bir ilçe. Adını, sırtını yasladığı dağlardaki mağaralardan alıyor. İlçeye gitmişken mutlaka bu mağaraları da gezin. İnönü, Eskişehir merkeze 35, Bursa’ya 110, Kütahya’ya 65, Ankara’ya 275, İstanbul’a 270 kilometre. İstanbul’dan arabayla 4 saatte rahat rahat varıyorsunuz. Ahali insan canlısı ve yardımsever. Gittiğinizde mutlaka ilçe merkezdeki Erbaş Kardeşler lokantasında incecik hamur üzerine yapılan kıtır kıtır pidelerden yiyin. 4 kişilik bir aile 20 liraya tıka basa doyacaksınız.

RÜZGÁRI TÜRKİYE’DE TEK, DÜNYADA SAYILI

Türk gençliğine havacılığı sevdirmek için 1936’da kurulan tesis, dünyanın sayılı planör merkezlerinden. Sörf için Alaçatı ne ise, planör için İnönü o. Kuzeyden gelen rüzgárların yükseldiği bu nokta, planör uçuşu için en uygun doğal ortamı hazırlıyor. 900 ve 110 metre uzunluğunda iki çim pisti var. 1200 dönüm alan içinde personel ve misafirler için lojmanlar, toplantı ve eğitim salonları, kantin ve dinlenme yerleri yapılmış. 1936 yılında havacılığı Türk gençliğine sevdirmek için kurulan tesis geç de olsa işlevine kavuştu.

SON İKİ YILDA MODA OLDU

Yakın zamana kadar hak ettiği ilgiyi göremeyen planör, son birkaç yılda moda oldu. Okul, sınıf, kurs, dernek, şirketçe ya da münferit olarak İnönü’ye planör yapmaya gidiliyor. Ben Hillside City Club üyeleriyle gittim. Hillside, üyelerine bu tür özel tasarım etkinlikler düzenliyor. Gidip 15 dakika uçması 60 lira. Ders almak isterseniz saati 125 lira. İsterseniz lojman da kiralayabilirsiniz, lüks değil ama pırıl pırıl, iki kişi gecelik 10 lira. Profesyonel olmak isterseniz 25 Temmuz’da 40 günlük bir kurs başlayacak. Yatma, yemek ve kurs ücreti dahil 1000 lira. Ama buranın asıl özelliği her yıl 1 Ocak-31 Mart arasında başvuran öğrencilere aynı kursu bedava vermesi. Türk gençleri bu yönden çok şanslı, çünkü dünyada ücretsiz kurs verilen tek yer burası. www.thk.org.tr (312) 310 48 40 (222) 591 21 12.

KAHVALTI SEVENLERE

Maçka Parkı, Central Park’a döndü

Şişli Maçka Parkı’nın Abdi İpekçi çıkışına şubat ayında Lluvia adında bir kafe açıldı. İlk başta o kadar popüler değildi ama havaların ısınmasıyla birlikte Gümüşsuyu, Harbiye, Topağacı, Teşvikiye buraya kahvaltıya taşınmaya başladı. Pazar günleri görseniz o kadar kalabalık oluyor ki. E tabii, kim sevmez? Hem parkın içindesiniz hem de etrafınızda gökdelenler var. O havuzlar biraz daha büyük olsa al sana Jacqueline Kennedy Göleti-Central Park! Tek eksik spor yapanlar. Maçka’da da var tabii ama New York’taki kadar çeşitli ve kitlesel değil. Neyse Lluvia’nın bu kadar insanı çekmek için iki büyük avantaj var: Aşçısı Tarık James ve fiyatları. Son derece lezzetli kahvaltılıkları burada İstanbul’un başka yerlerinde bulamayacağınız makul fiyatlara yiyebilirsiniz. Zam gelmese bari: Serpme kahvaltı 10.50, İspanyol omleti 7.50, sahanda yumurta 4.50 lira. (212) 240 40 04.

SERÇE SEVENLERE

Sezen, Kuruçeşme’de

Sezen İstanbul’a kazık attı, Denizyıldızı’nın ilk konserini İzmir’de patlattı. Neyse ki ikincisi ve üçüncüsü bu akşam ve yarın 21.00’de Kuruçeşme Arena’da. Biletler Biletix’te 75-100 lira. (216) 558 96 00.

PARTİ SEVENLERE

Delüksün cıcığı çıktı

Bu akşam Kuruçeşme Supper Club’ta ikinci Parti Deluxe yapılıyor. İlkine Melisa Mızraklı, Çiğdem Kayalı, Esra Kaktüs katılmıştı. İkincisine rezervasyon yaptıranlar arasında Sinan Hotiç, Esra Üstünkaya, Onur Kalkavan, Verda Penso, Önder Bekensir gibi isimler var. Bu sefer Deluxe’ün suyunu iyice çıkarmışlar, altın tozlu bonfile servis edileceklermiş. İyi ki moda diye Swarovski taş koymamışlar, sosyeteyi bağırsak düğümlenmesi yapacaklar! Yemek saat 21.00’de, kılığını beğenmediklerini almama haklarını saklı tutuyorlarlarmış, fiyatı 100 lira. Yok sadece 23.00’teki partiye katılmak isterseniz 50 lira. Rezervasyonu facebook üzerinden yapıyorlar: facebook.com/event.php?eid=19582915996

ROCK SEVENLERE

Travis, Parkorman’da

İngiliz rock efsanesi Travis, politik punk’ın kızgın çocukları New Model Army ile birlikte bu akşam Parkorman’da. Binboamania kapsamında 16.00’da başlayacak etkinliklere Mor ve Ötesi ev sahipliği yapıyor. Biletler 67.5 lira. www.biletix.com

hiperaktif@hurriyet.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!