Ha sigara ha e-sigara

Güncelleme Tarihi:

Ha sigara ha e-sigara
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 00:29

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların zararlarının, sigaradan daha az olmadığını söyledi. E-sigaralarda da tütün ürünlerinde olduğu gibi nikotin bulunduğunu hatırlatan Dağlı, 2017’ye kadar sigara üreticilerinin elektronik sigara üretmeye geçme kararı aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

SAĞLIK Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elekronik sigarada bulunan propilen glikolün solunum yolunu tahriş ettiğini, bir çeşit yağ olan gliserolün ise zatürreeye yol açtığını söyledi. Elektorik sigaradaki formaldehid, asetaldehid, ağır metal ve akroleinin kanserojen olduğunu belirten Dağlı, “Elektronik sigaranın içinde irritanlar ve alerjen de yer alıyor. Zannedildiğinin aksine pasif etkilenim de söz konusu. Sadece sigara içen değil, yanındakiler de aynı sigara içenlerden olduğu gibi zarar görüyor” uyarısında bulunuyor.

ZEHİRLEYEBİLİR

Elektonik sigaranın içinde bir kartuşta tutulan sıvı nikotinin değiştirilerken dahi ellerde yara yaptığını söyleyen Prof. Dr. Dağlı, “Elektronik sigaralardaki nikotinin miktarı, dozu bilinmiyor. Denetimsiz satıldığında nikotinden zehirlenmelere yol açabilir. Nikotin bantı, sakızı gibi nikotinli ürünlerin ilaç ruhsatıyla satılmasına rağmen bu kadar yüksek miktarda nikotinin yer aldığı elektronik sigaraların serbestçe satılmasının sakıncalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, “Çocuklar ölebilir o kadar tehlikeli” diyor.

Zararları

Haberin Devamı

•Akciğer ve üst solunum yolu hastalıkları
•Kalp ve damar hastalıkları
•Kanser (özellikle akciğer kanseri) riskini artırıyor •Cildi daha erken yaşlandırıyor •Ağız ve diş sağlığını bozuyor
•Üreme sağlığını etkiliyor

Endüstrinin B planı nikotin

MAHKEME kararlarıyla el konan 1970’li yıllardaki ilaç firmalarının kendi iç yazışmaları ve dosyalarında elektronik sigara patentlerinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Dağlı, “İnsanlar sigarayı nikotin için içiyor. Firmalar, tütünü bıkarıp sadece nikotin satmak için zaten hazırlanıyor. Patentlerini kara gün için saklıyorlar. Kapalı alanlarda sigara içme yasakları çıktıktan sonra çıkarmaya başladılar. Üstelik sigara reklamı yasak, bunların rekamlarıyla daha rahat yapılıyor. Sigara mücadelesi ve kazanımlarını geriye götü-
rüyor” diyor.

Meyveli bağımlı yapıyor

Prof. Dr. Dağlı elektronik sigaraların nikotinin yanısıra meyve oraması ve şeker içerdiğini bunların nikotin bağımlığını daha da artırdığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!