GeriGurme Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    1
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler
refid:26576709 ilişkili resim dosyası

Aklımızda “Yaz başlarken, nerede, ne yemeli-içmeli?” sorusu, mevsime has tatların peşine düştük, ağzınıza layık bir gastronomi rotası çıkardık. Afiyet olsun!

YAZ KABAK ÇİÇEĞİ, MÜZEDECHANGA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Gün doğmadan tarlalardan toplanan körpe kabak çiçekleri ezilmemeleri için restorana doğrudan, elden teslim ediliyor. Süt kokulu Ayvalık Sepet Lor peyniri ve ince kıyılmış taze fesleğen yapraklarıyla doldurulan çiçekler kızartılıp ünlü şef Peter Gordon’un 15 sene önce Changa’cılara özel olarak hazırladığı tatlı-ekşi ‘Changa Sos’ üzerinde servis ediliyor. (212) 323 09 01

ERİKLİ DENİZ BÖRÜLCE, YENİ LOKANTA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Şef Civan Er, İstanbul’un tüm pazar tezgahlarını, mananlarını tavaf etti, tüm yeşil erikleri topladı. Her şey Ege usulü pişirilen deniz börülcesini daha ferahlatmak adına! (212) 292 25 50

CEVİZLİ ENGİNAR PATE, DELİCATESSEN

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Şef Elif Yalın, yanında kızarmış köy ekmeğiyle servis edilen cevizli enginar patenin buz gibi bir beyaz şarabın eşliğinde yenmesini tavsiye ediyor. Enginar sezonun sonuna yaklaşmıken mutlaka tadılmalı. (212) 225 06 04

ERİK EKŞİLİ IZGARA BILDIRCIN, RAİKA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Taze kekiği, erik ekşiği bol bıldırcın döküm ızgarada, meşe kömüründe pişiriliyor. Lezzetinin sırrı özel marineye yatırılıp en az iki saat bekletilmesinde. (212) 243 37 73

GAMBERCONİ RİSOTTO, LA MANCHA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Günlük taze sardalya ve yanında servis edilen pembe domatesli ot salatasının uyumu nefis. (212) 252 6884

IZGARA SARDALYA, KARAKÖY MAYA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Fesleğen, roka ve nane gibi mevsim yeşillikleriyle tatlandırılan risotto ve üzerinde taze Jumbo karidesler... Bir yaz gecesi rüyası gibi. (212) 257 11 44

SAKIZLI AHTAPOT, KYDONİA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Sakız adasından özel getirtilen sakızla pişirilen ahtapot gerçek deniz kabuklarında sunuluyor. Servisi en az lezzeti kadar görkemli. (212) 257 11 31

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

FORNERİA’DAN

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Enginar, ızgara karpuz, manda sütünden yapılmış mozarella, taze incir ve kurutumuş domates pesto. (212) 252 48 48

GRAM PERA’DAN

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Fırın bamya, ekşili kum havucu, Çanakkale domates, bal soslu incir salatası, fırınlanmış çalı fasulyesi, kabak çiçekleri. (212) 251 32 34

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

TAZE IZGARA KARİDES (FOGO, ALAÇATI)

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Yarım lime ve hardalla zeytinyağı aioli yapılıyor, karideslerin ayakları ve içi, karın kısmından ayıklanıp temizlendikten sonra ev yapımı olan füme biber ile marinelenir ve kömürlü Josper fırında üç dakika pişiriliyor. Yarım lime de ızgaradan geçiriliyor ve taze bahçe yeşillikleri ve cherry domatesle servis ediliyor. (232) 716 66 32

PATLICANLI PİLAV, ASMA YAPRAĞI

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Asma Yaprağı’ndaki aile tariflerinin vazgeçilmezlerinden patlıcanlı pilav sadece patlıcanın mevsimi geldiğinde pişiriliyor, kış boyunca özlemle bekleniyor. Minik küp kesilen patlıcanlar zeytinyağında çevrilirken tuzlu suda bekledikten sonra kavrulmuş pirince domatesle beraber ekleniyor. Tarçın, karanfil, yenibahar, karabiber gibi baharatlar eklenir; deniz tuzuyla tatlandırılarak kıvamını bulur. (232) 716 01 78

TADIM MÖNÜSÜ, ALANCHA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Fotoğrafta görmüş olduğunuz füme keçi peyniri kreması, odun ateşinde ızgaralanmış yabani semizotu, sezon çiçekleri ve çilek sirkesi Alancha’nın tadım mönüsündeki 22 tabaktan sadece biri. (232) 716 83 07

MİDYE PİLAKİ, SU’DAN

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Sakin müziği, ferah dekoru mutfaktan yükselen taze kokularla tamamlanıyor; ortaya Alaçatı hengamesinden uzakta, Hacı Memiş Efendi Sokak’ta kusursuz bir akşam yemeği tablosu çıkıyor. Midye pilakisi ahalinin favorisi. Fiyatı gününe göre değişiyor. (232) 716 77 97

SALYANGOZ, L’ESCARGOT

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Yabani sarımsak, taze mevsimlik baharatlar ve tereyağı eşliğinde kısık ateşte ağır ağır pişiriliyor. Tam mevsimi. (232) 716 67 00

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

SERPME KAHVALTI, LİMON GÜMÜŞLÜK

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Mevsimlik ev yapımı reçeli, petulla adını verdikleri kızarmış hamur lokmaları, söğüş salatası ve bahçedeki ağaçtan masaya düşmüş zeytinler... Bodrum’da güneşi batırmanın en şık adresi Limon’da kahvaltı sefası bir başka güzel. (252) 394 40 44

BİANCA VEJETERYAN PİZZA, SÜNGER PİZZA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Bodrum’un en meşhur tatlarından. Tamamı yöresel otlardan, zeytinlerdne yapılan Bianca pizzası için bulunduğunuz koydan Turgutreis’e gitmeye değer. Fazlasıyla. (252) 316 08 54

GÜVEÇTE MİDYE, OFROZ

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Tereyağ-sarımsak soslu, taze taze, sıcak sıcak servis edilen güveçte midye, Ofroz’un tadım mönüsündeki mevsimliklerden sadece biri. Mönünün içeriği ve fiyatı günden güne değişiyor. (252) 316 42 85

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

SUMMER PUNCH, LUCCA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Taze passion fruit kullanılarak yapılan votka bazlı bir kokteyl. Farkı tarifi barmen Cevat Yıldırım’da saklı özel tatlı şurubunda. (212) 257 12 55

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

SUMMER SANGRİA, MAMA SHELTER

Şişe dizilmiş armut, çilek, lime; sürahinin içine atılmış böğürtlen, limon, elma... Mama Shelter’ın beyaz şarap, safari, cin ve taze mevsim meyveleriyle hazırlanan sangria’sı hafif hafif içiliyor, tatlı tatlı çarpıyor. (212) 252 01 00

AHEY, TEKTEKÇİ ANKARA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Salatalık ve lime aromalı, votka ve tekila karışımı Ahey shot’ının içinde bol bol taze nane, bergamot var. (533) 774 74 60

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

İNCİRLİ VE KARPUZLU, MUA

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Mua dondurmaları sadece taze mevsim meyveleri kullanılarak yapılıyor. Elinizi çabuk tutarsanız son vişneye, kayısıya, karpuza yetişebilirsiniz. Birkaç hafta dayanın, üzümlü ve incirli de yolda. (212) 243 11 30

ÇİLEKLİ VE KAVUNLU,BİTEZ DONDURMACISI

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Bu yaz Şaşkınbakal ve Yeşilköy’de iki şube açarak İstanbul’a da kondu ama muhakkak yerinde, Bodrum’un Bitez koyunda yenmeli. (252) 382 08 61

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

BACKYARD’DA ‘CRUMBLE’

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Üzerinde ev yapımı yoğurtlu dondurma; altında armutlu vişneli bir tür bisküvi çeşidi olan crumble mevsimin en hafif, ferah tatlısı. (212) 287 15 00

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

NİKOL GALATA’DA ÇİLEKLİ HAFİF KREMALI TART

Sadece organik, taze çilek bulunduğunda yapılıyor. (212) 251 5158

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

KUMATO GAZPACHO, FRANKİE

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Güney İspyan’da sık tüketilen, gayet kolay gibi görünen gazpacho Frankie’de Antalya’da yetişen yerli kumato’larla yapılıyor, levrek ceviche, maydonoz köpüğü ve simit krutonlar eşliğinde servis ediliyor. (212) 230 66 66

SOĞUK BADEM ÇORBASI, KANTİN

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Tarator yapar gibi ekmek ve badem çekiliyor. ama tavuk suyuyla açılıyor. Tabii biraz da zeytinyağı... Kıvamı tutturulduktan sonra, az biraz elma sirkesi ve sarımsak ekleniyor. İyice soğutup, çekirdeksiz üzüm taneleri, fırınlanmış file badem ekleniyor, odun fırınında pişmiş sebzelerin dibinde artan yağdan gezdiriliyor.(212) 219 31 14

Yaz başlarken tatmanız gereken lezzetler

Dalyan’da mavi yengeç İster İztuzu Plajı’na giden teknelerde ayaküstü, ister hava kararınca nehir kenarındaki restoranlarda yiyebileceğinizin mavi yengecin tadına bakmadan Dalyan turu tamamlanmamalı. Muhakkak hafif tuz, bol limon eşliğinde tüketilmeli. Tam mevsimi. Nehrin karşı kıyısındaki Otherside restoran’ı deneyin. (252) 284 53 74

Cunda’da kalamar dolması Kalamar içine Kozak Yaylası’nın çam fıstıkları, kuş üzümü, pirinç, çeşitli baharatlar dolduruluyor, tencerede içerisinde has zeytinyağıyla birlikte dolma misali pişiriliyor. En çıtırı sahildeki Deniz Restoran’da. (266) 327 16 85

Bozburun’da ahtapot Deniz mahsülleri cenneti Bozburun’dan ‘nokta atışı’ öneri: Parageda Balık Lokantası’nın ahtapotları haşlandıktan sonra olduğu gibi ızgaraya konuyor; taze, çıtır yeşilliklerle servis ediliyor. (252) 446 41 08


Yorumları Göster
Yorumları Gizle