Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

Güncelleme Tarihi:

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 11:45

Hazır bahar, havalar güzelken bir şeyler dikmenin tam zamanı. İşte size tam şu sıra dikip yapraklarını, meyvelerini yemeklerinize katabileceğiniz 5 yeşillik, 5 filiz, 5 mevsimlik fidan, 5 de meyve ağacı dikme tarifi...

Haberin Devamı

İSTER BAHÇEYE, İSTER SAKSIYA 5 YEŞİLLİK

Saksının tabanını suyun akabilmesi için bir çiviyle delin. Altına 2 santim kalınlığında çakıl veya mıcır koyun ki su süzülebilsin. 4 birim toprak, 1 birim torf ve 1 birim gübre karışık toprağı saksıya yerleştirin. Tohumunuzu ekin. Tohumun üzerine konacak kapama toprağı tohumun iki buçuk katı kadar olmalı. Ellerinizin arasında eleyerek toprağı serpin. Sonra yavaşça bastırın. Can suyunu tazyiksiz bir şekilde yağmurlama usulü verin. Tohumların asla renkli olanlarını, üstü boyalılarını almayın. İlaçlı onlar! Seyahatlerinizde dümeni köylere kırın, doğal tohum toplayın. Bitkiniz tohuma kalktığında tohumlarını sonraki yıl için saklayın. Bu yeşillikleri isterseniz bahçenize, isterseniz  saksınıza ekebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

 

NE EKEBİLİRİM? 

Fesleğen-reyhan, kekik-zahter, dereotu, maydanoz-frenkmaydanozu, mercanköşk veya adaçayı gibi sevdiğiniz kokulu bir yeşillik. Ama en bereketlisi semizotu. 

 

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

 

EN KOLAYI FİDAN DİKMEK 5 FİDAN

Toprağa bir çukur açıp minik olarak aldığınız fidanları çukura yerleştirin. Etrafına, köklerine zarar vermeden yukarıdaki oranlarla karışmış torf-toprak-gübre karışımını ekleyin. Etrafındaki toprağı orta sertlikte bastırın. Mesela naneyi tohum olarak da alabilirsiniz ama köklenince çok daha hızlı büyür. Pazardan satın aldığınız biraz köklü naneleri suda iki-üç gün bekletin, köklerini fide olarak ekin.

 

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

 

Haberin Devamı

NE EKEBİLİRİM?

Domates (Bahçeye dikecekseniz kesinlikle gerçek Çanakkale olsun), biber, salatalık, biberiye, nane)

 

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

 

EN ZORU DA BU! 5 MEYVE AĞACI

Her mevsim bir meyve alabileceğiniz ve sair zamanda da size sürprizler yapan ağaçlar seçmek istedim. Tabii ki yaşadığınız şehre göre de değişecektir. 

 

Sofralarınızı lezzetlendirecek 5 saksı

 

NE EKEBİLİRİM? 

Erik, kiraz ağacı (Sadece çiçekleri için bile ekilebilir), incir (İlkbaharda reçellik, kışa bağlarken asıl meyvelerini verir), nar (Berekettir ama en yavaş o büyür), turunç (Çiçekleri koku ziyafeti yaptırır).

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!