GeriMutfak Tüyoları Hangi balık nasıl pişirilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi balık nasıl pişirilmeli?

Hangi balık nasıl pişirilmeli?

Kış mevsimi balık çeşitlerinin en çok olduğu zamanlardan biri. Peki, hangi balığı nasıl pişirmelisiniz? Balık pişirirken lezzetli olması için nelere dikkat etmelisiniz?

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balık severek ve afiyetle tüketilen yiyeceklerden biri. Özellikle av yasağının sonlanmasıyla her ay öne çıkan balıkları seçerek taze taze yemek ve sofrayı mezelerle donatmanın keyfi paha biçilemez. Derya kuzusu balıklar ızgara, buğulama ve kızartma şeklinde pişirilerek tüketilebiliyor. En sağlıklı olan ise balığı buğulama ve ızgara olarak pişirmek. Balık alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri balığın taze olması. Taze balık hem daha besleyici hem de daha lezzetli olur. Pulları parlak, eti sıkı ve derisi düzgün ve gergin olan balıklar tazedir.

Balığın türüne göre pişirme önerileri

Karadeniz'de sıkça tüketilen hamsi ızgara, buğulama ve tava kızartma olmak üzere her çeşitte pişirme yöntemi ile uyumludur. Küçük balıklardan olan barbun ise tavada ve ızgarada pişirilebilir. Levrek ve lüfer hem ızgara hem de fırında pişirilebilir. Palamut haşlama, buğulama, tava ve pilaki olmak üzere pek çok yöntemde pişirilebilir. Sevilen balıklardan olan uskumru buğulama, tava ve ızgara olarak pişirilebilirken, tekir ise fırın, ızgara ve tava yöntemlerinde pişirilerek tüketilebilir.

-- Balık çeşitlerini pişirmek için genellikle en az birkaç yöntem bulunuyor. Damak tadınıza göre bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Balıkları öncelikle temizlemek ve daha sonrasında ise duru suda yıkamak pişirmeden önce izlenmesi gereken yöntemlerdir. Küçük balık çeşitleri bütün olarak pişirilirken büyük balıklar ise dilimlenerek daha kolay bir şekilde pişirilebilir.

Hangi balık nasıl pişirilmeli

-- Balığınızı tavada kızartacaksanız yağı bir kere kullanmak sağlık açısından önemli. Kısık ateşte pişirilen balıklar daha lezzetli olur.

-- Tavadaki yağın uygun sıcaklığa gelmesi ve daha sonra balıkların tavaya konarak pişirilmesi önemlidir.

-- Balık fazla pişirildiği zaman iç kısımları kurur ve tadı bozulabilir. Az pişirilen balık eti ise kırmızı kalır, çiğ olur. Bu nedenle balığın tam kararında pişirilmesi önem taşır. Eti beyaza dönmüş ve sulu bir balık tam pişmiş demektir.

Hangi balık nasıl pişirilmeli

-- Izgara olarak pişirilecek balık ise unlanmamalı ve tat vermesi için asma yaprağına sarılmalıdır.

-- Fırında balık ortalama olarak 180 derece civarında pişirilebilir. Fırına konan balığı defne yaprağı, sarımsak ve karabiber ile marine ederek lezzetli hale getirebilirsiniz.

-- Fırında pişirdiğiniz balığın içi sulu halde ve dış derisinin çıtır kıvamda olmasına dikkat edin.

False