En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

Güncelleme Tarihi:

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 15:26

Düşüncesi bile ferahlık veren dondurma, aslında düşündüğünüzden de iyi bir besin! Vitamin, mineral ve protein açısından zengin olan dondurmayı tüketmek için alternatif tarifler burada.

Haberin Devamı

VİTAMİN ZENGİNİ

O sadece yaz günlerinin rahatlatan lezzeti değil: A, D, E, grubu vitaminleriyle dolu sağlıklı bir atıştırmalık. Bu demektir ki dengeli beslenme düzeninde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Özellikle çocuğunuza dondurma yedirirken korkmanıza gerek yok. Sadece seçimlerinizde tedbirli olmanızda fayda var. Güvenilir markalı paketli dondurmalar, hijyenik koşullarda üretildiği ve soğuk zinciri kırılmadan saklandığı için dört mevsim gönül rahatlığıyla tüketilebilecek, güvenli atıştırmalıktır.

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

MİNERAL KAYNAĞI

Yeterli ve dengeli beslenme için, tüm besin öğelerinden yani karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve minerallerden her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor. Dondurma, içeriğindeki protein ve karbonhidratın yanı sıra içeriğindeki kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi zengin mineralleriyle iyi bir tatlı alternatifi.

Haberin Devamı

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

KORKMAYIN, ŞİŞMANLATMAZ!

Evde veya işte çalışırken atıştırmalık arayışına girebiliriz. Böyle duruml.arda dondurma sütlü bir tatlı alternatifi olarak keyifli bir ara öğündür. Gün içerisinde ara öğün yapanlardansanız, günlük enerji ihtiyacınıza göre bir porsiyon yani iki top dondurma ya da paketli dondurma tercih edebilirsiniz. Hatta aynı lezzet ve keyiften vazgeçmeden daha az kalori almak istiyorsanız paketli dondurmaların mini boylarını da rahatlıkla yeterli ve dengeli beslenme düzeninizde yer verebilirsiniz. Dondurmanın kalori değeri un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşük. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içeriyor. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kalori. Örneğin bir porsiyon baklava 300 kalori. “Kilo kontrolüne önem veriyorsanız ‘light’ olarak üretilen dondurmaları tercih edebilirsiniz. Dondurma kararında yendiği sürece kilo aldırmıyor. Rakamlarla konuşalım: 2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve. 3 top normal (sade) dondurma= 1 dilim ekmek+ 1 su bardağı süt+ 1 porsiyon meyve. Günlük hayatınızda egzersize yeterli önemi veriyor ve beslenmenize dikkat ediyorsanız, haftada 2-3 kez dondurma yemenizin bir sakıncası yok.

Haberin Devamı

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

ÇİLEKLİ DONDURMALI CHEESECAKE

MALZEMELER

Taban Hamuru için;
- 135 gr.tereyağı
- 120 gr. tozşeker
- 170 gr. un
- 75 gr.toz badem
- 1.5 çay kaşığı toz zencefil

Dondurmalı dolgu için;
- 500 gr.kaymaklı dondurma
- 200 gr. labne peynir
- 20 gr. pudraşekeri
- 5 top çilekli dondurma
- 100 gr.çilek ya da çilek reçeli

YAPILIŞI

Taban Hamuru: Oda sıcaklığındaki tereyağı, şeker, un, toz badem ve toz zencefili bir karıştırma kabına koyun ve iyice karıştırın. 20 cm. çapındaki çemberin tabanına bastırarak hamuru yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dk. pişirin. Fırından çıkarıp 20-25 dk. soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

Dondurmalı dolgu: Kaymaklı dondurmayı bir karıştırma kabına alın ve 15-20 dk. yumuşaması için bekletin. Başka bir kapta labne peyniri ve pudra şekerini çırpın. Yumuşayan dondurmaya labneli karışımı ekleyip karıştırın. Çemberi streç filmle kaplayın. Taban hamurunu tekrardan çembere yerleştirin. Bir santimetre kalınlığında dondurmalı karışımdan dökün. Çilekli dondurma toplarını aralıklarla yerleştirin ve kalan kaymaklı dondurma harcını döküp donması için buzluğa kaldırın. Donan dondurmalı cheesecake’i kalıptan çıkarın ve servis edin.

DONDURMALI ANANAS / 4 KİŞİLİK

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

MALZEMELER
- 1 adet büyük boy ananas
- 500 gram vanilyalı dondurma

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Ananasın kabuklarını soyarak ananası enine daireler şeklinde dilimleyin. Ananas dilimlerini alüminyum folyoyla sardıktan sonra mangalın üzerine dizin. Yaklaşık beş dakika kadar pişmesini bekleyin. Sonrasında servis tabaklarına alın. Bir dilim ananas üzerine bir top vanilyalı dondurma koyun ve erimeden tüketin. İsterseniz bal ve toz şeker ilavesiyle tüketebilirsiniz.

ÇİKOLATA SOSLU DONDURMALI PROFİTEROL / 6 KİŞİLİK

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

MALZEMELER

- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı su
- 113 gr. tereyağı
- 1 tutam tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 5 yumurta

Dolgu için
- Vanilyalı dondurma

Üzeri için
- 200 ml. krema
- 200 gr. bitter çikolata
- 150 gr. badem

Haberin Devamı

YAPILIŞI
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Süt, su, şeker, tuz ve yağıtencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca unu bir seferde ekleyip tahta kaşıkla bütün hamur haline gelinceye kadar 3-4 dakika karıştırın. Ocaktan alıp hamuru mikser kabına aktarın. Dört yumurtayı teker teker ekleyip mikserle iyice çırpın. Hamuru düz uçlu sıkma torbasına doldurun ve aralıklı olarak tepsiye sıkın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Çikolatayı küçük parçalara bölün. Kremayı sos tenceresine alın ve orta ateşte ısıtın. Çikolatayı ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğutun. Profiterol toplarını enine ortadan ikiye kesin ve içlerine birer top dondurma yerleştirin. Üzerine çikolata sos gezdirip file badem serpiştirerek servis yapın.

DONDURMALI SMOOTHIE / 2 KİŞİLİK

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

MALZEMELER

- 2 şeftali
- 3 dilim ananas
- 2 dilim kavun
- 2 kivi
- 4 top vanilyalı dondurma
- 4 küp buz
- 1 tatlı kaşığı pudra şeker
- 1 su bardağı kayısı suyu

YAPILIŞI
Blender kabına diliml.ere ayırdığınız meyveleri, kayısı suyunu, buz küplerini ve dondurmayı alıp blenderden geçirin. Bardaklara aktarıp servis yapın. Dondurmalı yaz içeceği artık hazır, afiyet olsun.

 

DONDURMALI BİSKÜVİLER / 6 KİŞİLİK

En hafif tatlı alternatifi: Dondurma

MALZEMELER

- 24 yuvarlak yulaflı bisküvi
- 12 top vanilyalı dondurma
- 150 gr. sütlü çikolata
- Tercihe göre iri çekilmiş ceviz, üzüm ya da parça çikolata

YAPILIŞI
Yulaflı bisküvilerin yarısını bir tepsiye dizin. Üzerlerine birer top vanilyalı dondurma yerleştirin ve kalan yulaflı bisküvileri üzerine kapatarak bastırın. Derin dondurucuda en az iki saat bekletin. Çikolatayı benmari usulü eritip oda ısısında 15 dakika soğumaya bırakın. Arasına dondurma koyduğunuz bisküvilerin yarısını çikolataya batırın. Çekilmiş ceviz içi, fındık, üzüm ya da parça çikolataya bulayın. Tekrar derin dondurucuya yerleştirerek bir saat beklettikten sonra servis yapın.



BAKMADAN GEÇME!