GeriMutfak Tüyoları Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları

Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları

Ege mutfağı sadece zeytinyağlı yemekleriyle değil, keyifli kahvaltılarıyla da meşhur. İşte kahvaltı masasından öne çıkan lezzetler...

Zeytinyağlı yemekleri ve otları ile meşhur Ege mutfağı, kahvaltıları ile de dillere destan. Bol yeşilliğin ve sebzenin ön planda olduğu, özgün, lezzetli bir kahvaltı yapmak için Ege kahvaltısını deneyebilirsiniz. İşte Ege kahvaltıları ve olmazsa olmazları...

Ege'de onsuz olmaz: Zeytinyağı

Ege kahvaltıları birkaç çeşit zeytinsiz ama en önemlisi zeytinyağsız olmaz. Bu kahvaltılarda zeytinyağı; karabiber, tuz, kekik, kırmızı pulbiber ile lezzetlendirilmiş, bir kase içerisinde taze ekmeğinizi banmanız için hazır bir şekilde sizi bekler. Zeytinyağının dışında yeşil ve siyah zeytin de sofrada mutlaka yer alır.

Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları

Muhteşem üçlü: Maydanoz, roka, dereotu

Ege mutfağının olmazsa olmazı yeşillikler, azıcık zeytinyağı ve limon eşliğinde maydanoz, roka ve dereotu olarak kahvaltılarda da başroldeki yerini alır. Bu ıtırlı bitkilerin içerisinde özellikle maydanoz, Ege kahvaltısında mutlaka yer alan bir yeşilliktir.

Güne Harika Başlamanın Sırrı, Kahvaltı Ziyafeti!

Onlar olmadan olmaz: Domates, biber, salatalık

Türk kahvaltılarının baş tacı domates, biber ve salatalık, Ege kahvaltılarında da olmazsa olmazlardandır. Kıpkırmızı domatesler, sert ve diri sivri biberler ve mis kokulu salatalıklar üzerine bir de kekik ve zeytinyağı döküldüğünde tadından yenmez.

Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları

Boyozun yanında: Haşlanmış yumurta ve İzmir tulumu

Sağlıklı Ege kahvaltısının bir olmazsa olmazı da haşlanmış yumurta. Özellikle İzmir'de ve çevre Ege illerinde oldukça meşhur olan boyoz, haşlanmış yumurta ve tadına doyum olmayan, yumuşacık tadıyla İzmir tulumu bu kahvaltıların en lezzetli üçlüsü olabilir.

Siz hangisini alırdınız?: İncir, patlıcan, frambuaz ve karadut reçeli

Ege bölgesinde neredeyse her sebze ve meyvenin reçeli yapılır, bu lezzetli reçeller kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olur. Bunlardan en ilginci patlıcan reçelidir. Ege yöresinde çok sevilen bu reçelin yanı sıra incir, frambuaz ve karadut reçelleri de sıklıklı pişirilir, her mevsim tüketilir.

Bir bahar düşü: Ege kahvaltıları

Ege'ye has bir lezzet: Biberli lorlu peynir

Yeşil dolmalık biberlerin içleri lor peyniri ile doldurulur, bir kavanoza doldurulur. Zeytinyağı, sarımsak, kekik ve arzu edilen baharatlar da ilave edildikten sonra sanki turşu kurar gibi ağzı sıkıca kapanır ve neredeyse bir ay kadar bekletilir. Süre dolunca kavanozdan çıkarılan bu leziz meze, Ege kahvaltılarında sevenleriyle buluşur.

False