GeriMutfak Tüyoları Aylara göre balık yeme rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aylara göre balık yeme rehberi

Aylara göre balık yeme rehberi

Martta barbunya, eylülde istavrit... Mevsime göre balıkların lezzeti de, boyutu da değişiyor. İşte ay ay taze balık yeme rehberi...

Balık, mevsime ve iklim şartlarına göre tadı ve kalitesi değişen bir besin türüdür. Yılın her ayı farklı balık çeşitlerinin denizlerdeki miktarı, yağ oranı ve kalitesi değişiklik gösterir. Bu haber sayesinde siz de sevdiğiniz balık çeşitlerini en lezzetli ve bereketli halde bulacağınız zamanları öğrenebilirsiniz.

Bereketli ve Bol Çeşitli: Ocak

Ocak ayında hamsi ve kefal tam kıvamını bulup yağlanır. Dolayısıyla bu ay tüketeceğiniz hamsi ve kefalin tadına doyum olmaz. Bu ay bol ve lezzetli olan diğer balıklar; palamut, uskumru, istavrit, çinekop, lüfer ve mezgittir.

Aylara göre balık yeme rehberi

Kalkan Ağa Gelir Hamsi Veda Eder: Şubat

Şubat ayının gelmesi ile birlikte ocak ayındaki hamsi, palamut, uskumru ve lüfer lezzetini kaybeder. Kalkan mevsiminin başladığı şubat ayında gümüş balığı ve kefal de tüketilebilir.

Barbunya ve Gümüş Balığı Bollaşır: Mart

Mart ayı, gümüş balığı ve barbunya açısından oldukça bereketlidir. Şubat ayında ağlara takılmaya başlayan kalkan, levrek ve kefal bu mevsimde lezzetlidir. Ancak uskumru, çiroz haline gelir.

Aylara göre balık yeme rehberi

Balık Tüketmek için Bereketli Bir Dönem: Nisan

Nisan ayında pek çok balık türü lezzetli bir şekilde sofralardaki yerini alabilir. Ancak bu ayın gözde balığı hem tam lezzetine kavuşmuş hem de bolca bulunan kalkandır. Barbunya, kefal, gümüş, levrek ve kılıç gibi pek çok balık da bu ayda lezzetli haldedir.

Kış Balıklarına Tamamen Veda: Mayıs

Levrek, barbunya, tekir, iskorpit, kılıç ve dil balığı bu mevsimde gönül rahatlığıyla satın alınıp pişirilebilir. Mayıs ayında istavrit, palamut ve hamsi gibi kış balıkları yağını kaybettiğinden lezzetsizdir.

Aylara göre balık yeme rehberi

Balıkta Azalma Başlıyor: Haziran

Balık bolluğunun azalmaya başladığı haziran ayında yağlı ve lezzetli balık tüketmek isteyenler tercihlerini karagöz ya da kırlangıçtan yana kullanabilir.

En Az Balık Temmuzda

Balığın en az olduğu ay temmuz, sardalya tüketmek için oldukça elverişlidir. Farklı balık çeşitleri tüketmek isteyenler lezzetini kaybetmemiş tekir ve barbunya balıklarını tüketebilir.

Aylara göre balık yeme rehberi

Çingene Palamudu Teşrif Eder: Ağustos

Sardalyanın en lezzetli, yağlı hallerini bulacağınız ağustos ayında çingene palamudu sezonu da açılır. İzmarit, sinarit ve mercan da bu mevsim de yenebilecek balıklardır.

Balık Sezonu Açılır: Eylül

Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açılır. Yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır, izmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı yerindedir. Bolca görülen kırlangıcın yanında lüfer azdır ama sezonu gelmiştir.

Aylara göre balık yeme rehberi

Göç Başlıyor: Ekim

Karadeniz’de beslenip yağlanan balıkların Marmara Denizi’ne geldiği dönem ekim ayına denk gelir. Bu nedenle ekimde lüfer lezzetlenir; palamut, barbunya, tekir ve istavrit yağlıdır.

Bereketi ve Bolluğuyla Gelir: Kasım

Uskumru için en verimli ve uygun ay olan kasım aynı zamanda balık için bol ve bereketli bir aydır. Hamsi bu ayda çıkar, pisi en çok bu ayda tatlanır, kış balıkları bolca bulunur.

Aylara göre balık yeme rehberi

Neredeyse Tüm Balıklar Lezzetli: Aralık

Aralık ayında balıkların tam olarak yağlanıp lezzetlenir. Lüfer, torik, palamut ve uskumru bu mevsimde oldukça yağlı ve besleyicidir. Hamsi, tekir, çinekop, barbunya gibi balıklar da bolca bulunup farklı çeşitlerde pişirilmeye müsaittir.

Seçkin Restoranlarda İndirimli Balık Ziyafeti İçin Tıkla

False