Gülüşün unutulmayacak

Güncelleme Tarihi:

Gülüşün unutulmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanını halk seçerse aday olacağım

Kemal Sunal, mütevazı yaşamıyla tanınan bir sanatçıydı. Kokteyllerde, davetlerde boy göstermez, gösterişe asla prim vermezdi. Özel hayatında son derece titiz ve hassastı. Ailesini tanıyan yoktu, çünkü buna izin vermezdi. Sunal, bu gizliliği Hürriyet okuru için geçtiğimiz aylarda bozmuş ve şunları söylemişti:

Özel hayatımda soğuk bir adamım

Film setlerinin dışında soğuk bir tipsem, bu benim elimde olan bir şey değil. Sinemada sıcağım, sevimliyim, bilmem neyim, ama özel hayatımda da ben böyleyim, elimde değil, ne yapabilirim. Ben bunun dışında davranmaya çalışırsam, sahtekárlık yapmış olurum. Özel hayatımda gayet soğuk bir adamım, ama sinemada başka türlüyüm. Ama o sıcaklık, o hoşgörü, o duygusal yanım olmasa, yansır mı sinemaya, asla yansımaz! Yapım itibariyle, o yönlerimi, normal hayatımda gösteremeyen bir insanım, yoksa içim dışım her şeyim sinemada gözüküyor.

Filmlerim için dava açacağım

Benim beş kuruşluk bir kazancım yok televizyonlarda gösterilen filmlerimden. Olsa, müthiş para kazanırım. Manevi açıdan yıpranması var bu işin. Filmlerden sırf yapımcı para alıyor. Yapımcı ya kiralıyor ya da kökten satıyor filmleri. Halen oyuncuya bu hakkı sağlayan bir yasa yok. Belki ben tek başıma bir hukuk savaşı vereceğim. Dava açacağım, bu filmleri durdurtacağım. Ondan sonra gerekli işlemleri yapacağız ve bekleyeceğiz mahkeme ne karar verecek diye.

Türkiye'yi yönetirim

Halk seçerse reisicumhurluğa aday olacağım. Şimdi parlamento seçiyor biliyorsunuz. Halk seçtiği zaman başkanlık sistemi oluyor. Bu sene haziran ayında üniversiteyi de bitiriyorum. Üniversite tahsili aranıyordu, o koşulu da yerine getiriyorum. Halk seçerse adayım. Kemal Sunal Türkiye'yi niye yönetmesin? Reaganlar yönetti ABD'yi, 17. sınıf oyuncular. Star da değil bunlar. Bir star çok daha rahat yönetebilir Türkiye'yi. Kemal Sunal filmlerinde sevgi, hoşgörü vardır. Çözüm vardır.

Cimri değilim

Ben nasıl cimriyim? Bu kadar cimri olan bir adam, seneler öncesinden televizyon kanallarını mahkemeye verirdi. O kadar bonkörüm ki, hiç vermedim. Trilyonlarım gitti benim. Bugün 80 tane filmim 80 bin keredir dönüp dolaşıp oynuyor televizyonlarda. Hiçbirinden, bırakın parayı ‘‘Senin sırtından para kazanıyoruz’’ diye bir teşekkür, bir tane gül almadım. Kemal Sunal'a tutumlu diyebiliriz. Kemal Sunal zor duruma düştüğü zaman kim yardım edecek? Bir kişi bile olmaz yanında. Bu nedenle parasını belli bir şekilde harcamaya, tutmaya mecburum. Neyse ben takmış değilim cimriliğe.

Babamdan çok dayak yedim

Babamdan çok dayak yedim, ama hepsini de hak ederdim. Şimdi çocuğa iki laf etmeye kalkıyorsunuz, aman söyleme çocuk bunalıma girer diyorlar. Valla bize söyleniyordu ne kabahat yaptıysak. Güzel bir dayak yiyorduk, rahatlayıp uyuyorduk. Kafamızda mesele kalmıyordu, babamızın kafasında da kalmıyordu. Şimdi aman söyleme bunalıma girer, aman sağ gözünle bakma bunalıma girer. Çocuklara böyle davrana davrana çocukları daha beter bunalıma soktuk. Hiç kimse bir şey diyemez oldu.

Türk sinemasının

en sevilen yıldızlarından Kemal Sunal'ın ani ölümü, tüm yurtta şok yarattı. Canlandırdığı karakterlerle, yarattığı

tiplerle Türk halkının gönlünde taht kuran Kemal Sunal için en anlamlı sözü Yeşilçam'ın Sultanı

Türkan Şoray söyledi:

‘‘O içten ve

sıcak

gülüşün unutulmayacak.’’

Rol aldığı filmler

Kemal Sunal, en son olarak Sinan Çetin'in

‘‘Propaganda’’ filminde rol aldı. 1972 yılından beri

sinemanın içinde olan Kemal Sunal, İnek Şaban,

Zübük, Davaro, Şabaniye, Çarıklı Milyoner gibi

tiplemeleriyle tarihe geçti.

1972: Tatlı Dillim

1973: Oh Olsun, Canım Kardeşim, Yalancı Yarim

1974: Hasret, Mavi Boncuk, Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Salako

1975: Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hanzo, Şaşkın Damat

1976: Hababam Sınıfı Uyanıyor, Kapıcılar Kralı, Meraklı Köfteci, Sahte Kabadayı, Süt Kardeşler, Tosun Paşa

1977: Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfı Tatilde, Sakar Şakir, Şabanoğlu Şaban,

1978: Avanak Apti, İnek Şaban, İyi Aile Çocuğu, Kibar Feyzo, Köşeyi Dönen Adam, Yüz Numaralı Adam

1979: Bekçiler Kralı, Dokunmayın Şabanıma, Korkusuz Korkak, Şark Bülbülü, Umudumuz Şaban

1980: Devlet Kuşu, Gerzek Şaban, Gol Kralı, Zübük

1981: Davaro, Kanlı Nigar, Üç Kağıtçı

1982: Doktor Civanım, Yedi Bela Hüsnü

1983: Çarıklı Milyoner En Büyük Şaban, Kılıbık, Tokatçı

1984: Atla Gel Şaban, Ortadirek Şaban, Postacı, Şabaniye

1985: Gurbetçi Şaban, Katma Değer Şaban, Keriz, Sosyete Şaban, Şaban Pabucu Yarım, Şendul Şaban

1987: Davacı, Deli Deli Küpeli, Garip, Tarzan Rıfkı, Yoksul

1987: Japon İşi, Kiracı, Yakışıklı

1988: Bıçkın, Düttürü Dünya, Öğretmen, Polizei, Uyanık Gazeteci, İnatçı

1989: Gülen Adam, Talih Kuşu, Zehir Hafiye

1990: Abuk Sabuk Bir Film, Boynu Bükük Küheylan, Koltuk Belası

1991: Varyemez

Unutulmaz karakterler yarattı

NE DEDİLER

Sanat dünyası şok içinde

Kemal Sunal'ın ölüm haberini alan sanatçı arkadaşları, International Hospital'a akın etti. Başta Metin Akpınar, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş gibi pek çok sanatçı dostu hastaneyi doldurdu. Kapı önünde de yediden yetmiş yediye, her yaştan vatandaş saatlerce bekleşti.

Metin Akpınar

En çok sömürülen sanatçı

Kemal Sunal gülmek demekti. Birlikte çok eğlenir ve gülerdik. ‘‘Propaganda’’ filminde uzun bir aradan sonra buluştuk. Oğlu Ali de oynadı, onunla çok gururlanmıştık. Sanatçılar arasınrda en çok istismar edilen Kemal Sunal'dır. Eserleri herkes tarafından harcandı. Ancak karşılığında hiçbir şey verilmedi. Politikacılar da dahil herkesi şikayet ediyorum. Sanatçısına sahip çıkmayanlar tarafından yönetiliyoruz. Umarım telif hakları yasasını bir an önce çıkarırlar.

Cem Davran

Kucağımda öldü

Tiyatro ve televizyonun sevilen oyuncularından Cem Davran, Sunal ile aynı uçaktaydı. Davran, Kemal Sunal'ın uçağa binmek için bindikleri otobüs öndeki araca çarpınca ‘‘Burada mı öleceğiz’’ diye espri yaptığını anlattı ve şöyle dedi: ‘‘Uçakta heyecanını yenmek için gazetelere bakıyordu. Ailece uçak fobisinin olduğunu söyledi. Ben bu kadar heyecanlanacağını bilmiyordum. Kucağıma yığıldı, ne olduğunu anlayamadık, çok üzgünüm.

İlyas Salman

Ağlamaktan konuşamadı

Düşüncelerini öğrenmek için telefon açıldığında İlyas Salman'ın kızı Devrim, ‘‘Babam şu an konuşamaz. Çünkü ağlıyor. Haberi duyunca fenalaştı. Kendisini biraz sakinleştirip hastaneye götüreceğiz’’ dedi. Salman, Kibar Feyzo filminde Sunal'la birlikte oynamıştı.

Sinan Çetin

Ağlanması gereken sanatçı

Çok zor ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Propaganda'dan sonra e-kolay'ın reklam çekimlerini yapmaya başladık. Son bir yılımız birlikte geçti. Erkekler ağlamaz sözünün geçerli olduğunu kabul etmiyorum. Çok ağlanması gereken bir sanatçı. Onu göremeyeceğimi düşünmek bile bana zor geliyor. Birlikte ‘‘Komser Sheakspear’’i çekecektik. Yeni çekeceği film yüzünden beklemeye aldık. Geçen hafta bana geldi kucaklaştık, sohbet ettik. ‘‘Ayaklarım geri geri gidiyor’’ dedi. Sanki içine mi doğmuştu. Başımız sağolsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!