Grup Sentez müzik topluluğu değil, genç kuaförler hareketi

Güncelleme Tarihi:

Grup Sentez müzik topluluğu değil, genç kuaförler hareketi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 00:00

İstanbul Kadın Kuaförleri ve Manikürcüleri Odası’nın 30 Ekim’de yapılması planlanan oda başkanlık seçimleri için bu dönem kıyasıya bir maraton yaşanıyor. Şu anki başkan Oktay Erkal’ın yanı sıra birkaç muhalif isim başkanlığa aday oldu. Adaylar içinde en dikkat çekeni ise daha önce yönetimde hiç bulunmayan Salih Pehlivan’ı başkan adayı gösteren ve kendilerine ‘Grup Sentez’ adını veren çoğu genç kuaförlerden oluşan grup. Onlar bir adayı değil, bir grup hareketini temsil ediyorlar, çünkü bir hareket olarak ortaya çıkıp kendi başkanlarını da kendileri seçmişler. Seçime kadar hemen her gün hummalı şekilde toplantı yapıyor, bölge bölge yönetim planları hazırlıyor, ‘devrim yapacağız’ diyorlar.

İstanbul Kadın Kuaförleri ve Manikürcüleri Odası; Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun kolu olan, Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu’na bağlı bir oda. Odanın yönetim tarihinde en büyük iz, Ömer Aydıner’in 35 yıla yakın süren başkanlığı. Aydıner 2002’de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakınca, Suat Özbursa başkan oldu. Özbursa, hakkında kötü yönetim ve yolsuzluk iddialarının ardından kendi yönetim kurulunca görevden alındı, yönetimi bir vekil sürdürdü. 2004 Ekimi’nde de odanın şu anki başkanı Oktay Erkal seçildi. Erkal, Aydıner döneminde 10 yıla yakın süre yönetim kurulu üyeliği ve ikinci başkanlık yapmıştı. Odanın aidat veren ve seçme seçilme hakkı olan 2116 üyesi var. Seçime katılamasalar da aslında kalfalar ve dükkan sahibi olmayan kuaförlerden oluşan ‘aday üyelerle’ oda 14 bin kişiye hizmet veriyor.

Oktay Erkal, 30 Ekim seçimlerinde yine başkanlığa aday. ‘Yüzde 100 seçilirim’ iddiasında bulunsa da işi zor. Rakiplerinin çoğu koltuk tecrübeli: Ali Yatkın, Haydar Alkoç ve Suat Özbursa, daha önce yönetim kadrolarında bulunmuş. Bu listenin dışındaki ‘devrimci’ ekip ise oldukça renkli. Muhaliflerin isimleri Grup Sentez... ‘En büyük isyanımız odayı dönüp dolaşıp hep aynı isimlerin ve eski zihniyetin yönetmesine’ diyorlar. Liderleri kendilerinin aday gösterdiği 34 yıllık kuaför Salih Pehlivan. Türkiye Artistik Kuaförler Derneği’nin eski başkanı Pehlivan, aynı zamanda muhalif hareketin isim babası: ‘Sentez ismi benim fikrimdi. Arkadaşlar beni farklı görüyordu. ‘O artistik kuaför, bizim salonlarımıza gelmez’ diyorlardı. Biz de bu yapılanma her kesimden kuaförü kapsasın diye sentez adını koyduk. Tek koşulumuz: Kuaför olsun, işine sahip çıksın. Mevlevi anlayışıyla, kim olursan ol gel, yeter ki bu işi sev, diyoruz.’

Grup Sentez’den Namık Gedik ‘Çiçek Pasajı dernekçiliği’ adını verdiği yaklaşımdan rahatsız. ‘Odadaki yönetim toplantıları beş dakikada bitirilip Çiçek Pasajı’na gidilirdi’ diye anlatıyor geçmişi. Grup Sentez’in 350 kişiye ulaştığını, ancak ayrı bir dernek kurup odayı bölmek istemediklerini söylüyor. ‘Grup Sentez devrim yapmak istiyor’ diye söze giren 45 yıllık kuaför Ruşen Şubaşı eğitimde iddialı. ‘Müşteriyi iyi karşılamaya, bakım ve intizama maalesef artık çok az kuaförde rastlanıyor. Sorunun kökenine inip eğitim yapacağız, oda yönetiminde iz bırakacağız.’

KUAFÖRLÜK AYAĞA DÜŞTÜ

Grup üyelerinden Mithat Kan, kuaförlüğün ‘ayağa düştüğünü’ söylüyor: ‘Artık aileler çocuklarını kuaförlere çırak vermek istemiyor. Kaliteli çırak bulamıyoruz, olur olmaz herkese de güvenemiyoruz.’ Hedefi mesleğini yine eski saygınlığına kavuşturmak.

Grup Sentez üyeleri güçlerine güvenmekle birlikte, olası seçim cinliklerinden endişeli. ‘Kasım sonuna kadar zaman varken, seçim Şeker Bayramı’ndan üç gün önceye alındı. Kuaförlerin başını kaşıyacak zamanı olmayacak, seçime gelemeyecekler’ diyor Pehlivan. Grup Sentez, bugünlerde haftada iki, üç toplantı düzenliyor. Bir yandan yönetim planları hazırlanırken, diğer yandan seçim günü sandığa seçmen çekmenin yöntemleri tartışılıyor.

Başkan Oktay Erkal ise Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’na göre seçimin ekim ayında yapılması gerektiğini, 30 Ekim için rezervasyonlar yapıldıktan sonra Sanayi Bakanlığı’nın tarihi kasıma kadar uzattığını söylüyor. Ama yine de 30 Ekim tarihini savunuyor: ‘30 Ekim’in Kadir Gecesi’ne denk geldiğini sonradan öğredim. O gün hepimizin ibadet gecesi. O gün zaten esnafın üzerinde bir boşluk vardır.’

SALİH PEHLİVAN (Grup Sentez’in başkan adayı 46)

Bekarım, odaya ayıracak çok vaktim var

Mevcut başkan vizyon ve misyon olarak kuaförlük sektörünü yönetebilecek kapasitede değil. Öncelikli hedefimiz kuaför hizmetlerindeki genel kaliteyi artırmak. Seçilirsek profesyonellerden yönetim danışmanlığı almak, bakanlığın verdiği çıraklık eğitimlerine usta öğretici sağlamak, kaçak kuaförlerle savaşmak gibi birçok hedefimiz var. Bekarım, odaya ayıracak çok vaktim var, hedeflerimizi gerçekleştireceğim.

OKTAY ERKAL (Oda Başkanı, 65)

Kuaförlüğümüz Avrupa’dan ileri

Biz oda yönetimini çok zor bir dönemdeyken devraldık. Bu genel kurul bile aslında bizim hesaplarımızdan çok geçmiş dönemin hesapları üzerine olacak. Yeni seçimde de aday olacağım ve şansımı yüzde yüz görüyorum. Mesela bu yıl 4-6 Eylül’de bir uluslararası fuar yaptık. Odaya bir bina alacağız. Kuaför okulu kuracağız. Dil eğitimi bile düşünülüyor. Kuaförlüğümüz Avrupa’dan ileride. Aksaklıklar da eğitimle düzelecek.

ALİ YATKIN (Başkan adayı, 47)

Eski kurtlar fırsat vermedi

Geçen yıl Oktay Erkal’la seçildim, başkan vekiliydim. 3 ay sonra, seçim vaatlerinin unutulduğunu görünce istifa ettim. İlçelerde odaya şubeler açıp, merdiven altı kuaförlerine izin vermeyeceğim. Eğitim kurumu ve seyahat acentelerinden üyelerimize indirim alacağız. 32 senedir meslekteyim, geçen seçimlerde çok oy aldım ama eski kurtlar çalışma fırsatı vermedi.

HAYDAR ALKOÇ (Başkan adayı, 54)

Şeffaf düzen hedefliyorum

43 senelik kuaförüm, 12 sene yönetimde bulundum, bunun 10 senesinde Ömer Aydıner’in ikinci başkanıydım. Şeffaf bir sistem oturtmak istiyoruz. Herkes ne ödediğini ve paranın nereye gittiğini görecek. Türki cumhuriyetlerle bağlantı kuracağız. Başkanlığını yürüttüğüm Anadolu Yakası Kuaförler Derneği’nde sponsor desteğiyle kuaför akademisi kurduk. 60 öğrencimiz var. İngilizce, bilgisayar kursları veriyoruz. Bu eğitimi tüm oda üyelerine yaymak istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!