Gözünüzde lensle tatile çıkmak hiç de zor değil sadece biraz dikkat

Güncelleme Tarihi:

Gözünüzde lensle tatile çıkmak hiç de zor değil sadece biraz dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 17:52

Lens kullananlar için tatil günleri ayrı bir sorun. Denizin iyodu, havuzun kloru, güneş vs. lens kullananları kara kara düşündürüyor. Tatillerde lenslerin çeşidine göre davranmak gerekir. Örneğin renkli lenslerle gece uyunmaz. Bazı lenslerle de havuza ve denize girilmesi sakıncalı olabilir. En temel önlem, kontakt lensle suya girecekseniz yüzücü gözlüğü takmanız. Bu hem yabancı maddelerin lenslere bulaşmasını hem de düşürerek kaybetmenizi engeller. Şeffaf lenslerle denize ve havuza girilebilir. Fakat deniz ve havuzdaki kimyasal maddeler ve bazı kirler zarar verebilir. Kimyasal maddelerle kirler, lens üzerine yapışıp sudan çıktıktan sonra kuruyarak mikrobik ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle sudan çıktıktan sonra solüsyonu ile lensleri durulayıp tekrar takmanın yararı var. Ama daha garantili ve iyi bir seçim yapmak istiyorsanız günlük takılıp atılan kontakt lensleri de deneyebilirsiniz. Bunlar da şeffaf lensler ve suya girerken takıp akşam atabilirsiniz. Solüsyon kullanımına da gerek yok.

SUYA DALARKEN GÖZÜNÜZÜ KAPATIN

Renkli lenslerle de suya girilecekse aynı kurallar geçerli. Fakat renkli lensler çift olduğundan suda lensleri kaybetme riskini göze almalısınız. Yüzücü gözlüğü kullanmıyorsanız, hangi lensi takarsanız takın suya dalarken gözlerinizi açmazsanız, kaybetme riskini ortadan kaldırırsınız. Sudan çıktıktan sonra da eğer vücudunuza güneş kremi veya benzer bir şey sürecekseniz gözlerinizi dolayısıyla lenslerinizi korumanız çok önemli. Lens üzerine gelecek herhangi bir kimyasal madde lensinizi veya gözünüzü bozabilir.

Spor yaparken ise yumuşak kontakt lens kullanmak gözlük kullanmaktan daha avantajlı. Kontakt lensler ne buğulanır ne de burnunuzun üstünden kayar. Kontakt lenslerinizi güneş gözlükleri ile birlikte de kullanabilirsiniz. Güneş gözlüklerine ek olarak UV korumalı kontakt lenslerini kullanarak ekstra koruma sağlayabilirsiniz. Spor yaptıktan hemen sonra ter ve çeşitli çevresel etkilerle kirlenmiş lensinizi yeni bir çift lensle değiştirebilirsiniz.

Mevsimsel alerjisi olan kişiler kontakt lens kullanmaya başladıklarında şikayetleri artabilir. Alerji belirtileri geçene kadar lens kullanım süresini azaltmak veya lens kullanımını bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Günlük, kullan-at kontakt lenslerini de deneyebilirsiniz. Bir günden fazla kullanılan lenslerde koruyucu madde içermeyen bir dezenfektan kullanmak ve lensleri daha sık ve özenli temizlemek şikayetlerin bir miktar azalmasını sağlayabilir. Yine de ayrıntılı bilgi için göz doktorunuza danışın.

Bunları unutmayın

Hekiminizin önerdiği kullanım süresine ve lens kullanım programına mutlaka uyun.

Hekiminizin önerdiği lens bakım solüsyonunu kullanın.

Lenslerin takılması ve çıkarılması ile ilgili hekiminizin önerdiği adımları mutlaka uygulayın.

Deniz kenarında, dağda bayırda, nerede olursanız olun yanınıza lensleriniz, yedek lensleriniz ve bakım solüsyonunuzu almadan yola çıkmayın.

Kadın kullanıcılar için makyaj önemli bir konu. Kontakt lens kullanımı sırasında göze makyaj uygularken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Lensleriniz gözünüzdeyken makyaj yapabilirsiniz. Ama bu arada lenslerin makyaj malzemeleriyle kirlenmemesine özen göstermeniz gerekir. Yağ içermeyen makyaj malzemesi kullanın ve kirpikleri daha uzun gösteren elyaf içeren maskara kullanmaktan kaçının. Zira maskarada yer alan elyaf parçaları düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir. Göz kapağınızın iç kenarında kullanılan makyaj malzemelerini kullanmayın. Kontakt lens yüzeyini kirletip rahatsızlığa yol açabilir. Lensler gözünüzdeyken makyajınızı silmeniz mümkündür. Bunu yaparken makyajın ya da makyaj temizleyici malzemenin lensinize değmemesine özen gösterin.

Her hangi bir aerosol sprey kullanırken, gözlerinizi kapatarak lenslerinizi spreyden koruyun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!