Gözleriniz lazere emanet

Güncelleme Tarihi:

Gözleriniz lazere emanet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyadan insanlar ameliyat olmak için artık Türkiye'ye geliyor

Son yıllarda insanlar sık sık lazer ameliyatları hakkında yeni haberler duyuyorlar veya okuyorlar. Ancak merak edilen, insanların kafasını karıştıran bir çok soru var. Lazer ameliyatının kullanım alanı hayli geniş. Dünyada çok az sayıda benzeri olan ve Türkiye'nin ilk göz hastanesi Dünya Göz Hastanesi, iki yaşını doldurdu ve geçmişteki çalışmalar ortaya döküldüğünde görüldü ki, yurtdışından insanlar, Türkiye'ye lazerle göz ameliyatı olmaya geliyorlar. Dünya Göz Hastanesi başhekimi Prof. Dr. Turgay Aktunç'un verdiği bilgiye göre iki yılda 62 kişi yurtdışından lazer ameliyatı olabilmek için Türkiye'ye gelmiş. Yıllarca yurtdışına taşınan Türkiye insanları için oldukça önemli bir gelişme. Lazerle göz kusurlarının giderilmesi konusunda merak edilen soruların hepsini, bu hastanenin başhekimi ve doktorları Opr. Dr. Ayhan Pulur, Dr. Hasan Çubuk başbaşa verdiler, ortaya döktüler. Merak edenler için mini bir rehber çıktı.

Göz bozukluklarında, kırma kusuru tedavisinde neden lazeri tercih ediyorsunuz?

- Excimer lazer ile kırma kusurlarının giderilmesi kuralları ve sonuçları belli, güvenilir bir yöntem olarak tıp dünyasındaki yerini aldı. Uygulamanın kısa olması, maliyetinin diğer yöntemlere göre düşüklüğü, insanların operasyon esnasında ve sonrasında hayatlarından memnun olması, lazerin kullanımını sıklaştırdı.

Excimer lazer nedir?

- ArF gazı kullanarak 193 mm dalga boyunda, ultraviyole ışık üreten bir cihaz. Işığın düştüğü yerdeki kornea dokusunun molekülleri arasındaki kimyasal bağları kopartarak dokuyu çevre dokulara zarar vermeden ortadan kaldırıyor. Bu sayede kırma kusurunu oluşturan şekil bozukluğu düzeltilmekte ve kişi gözlük veya kontakt lens kullanmadan net bir görüş elde edilebilmekte.

Gözde lazer ameliyatları ne kadar zamandır uygulanıyor?

- Türkiye'de sekiz yıldır, yurtdışında ise 17 yıldır lazer ameliyatı yapılıyor.

Amerika'da bu ameliyatların yasak olduğu doğru mu?

- Amerika'da FDA yani Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'nin onayı olmadan bir ilacın veya tıbbi cihazın piyasaya sürülmesi ve halk tarafından kullanılmasına izin verilmesi mümkün değil. FDA, her yeni cihazı en az 11-12 yıl denetliyor. Sağlığa uygun olduğuna karar verirse, kendi vatandaşlarının bu cihazla tedavisine izin verir. Summit marka excimer lazer cihazı, FDA onayını almış tek cihazdır.

Hangi göz bozuklukları tedavi edilebiliyor?

- Miyop, astigmat, miyop-astigmat ve hipermetrop bozuklukları tedavi edilebiliyor. Önceleri sadece miyop ameliyatlarının başarısı yüksekti. Astigmat ve hipermetrop da artık özel aparatlar kullanılarak tedavi edilebiliyor. Bunun için özel olarak kullanılan laser diskin avantajı, lazer ışığı göze gelmeden önce laser disk üzerinde işlem yapmakta ve disk üzerinde oluşan şekil aynen göze transfer edilmekte. Bu da hata payını sıfırlıyor.

GÖZ TEMBELLİĞİ ENGEL DEĞİL

Ameliyat olmak için yaş sınırı var mı?

- En az 18 yaşını doldurmuş kişiler ameliyat oluyor.

18 yaşının üzerindeki herkes ameliyat olabiliyor mu?

- Gözün yapısının lazere uygun olması çok önemli. Dolayısıyla herkes olabilir denemez. Önce ayrıntılı bir muayeneye ihtiyaç var. Kişinin en iyi gördüğü gözlük numaralarıtespit ediliyor ve gözün retina kısmına bakılıyor. Retinanın durumu özellikle miyop gözler için çok önemli. Çünkü yüksek miyop olan gözün retinasında yırtık ve delik olma riski normal gözlere oranla daha yüksek. Eğer böyle bir durum varsa, Argon laser ile tedavi ediliyor. Problem ortadan kalktıktan sonra diğer tetkiklere devam ediliyor. İkinci önemli araştırma, kornea dokusunun yüzeysel dokusunu tespit etmek alanında. Eğer tüm veriler uygunsa, ameliyata karar veriliyor.

Göz tembelliği ve şaşılık lazer ameliyatının yapılmasına engel mi?

- Hayır. Göz tembelliği olan göz, ameliyat öncesi gözlük ve lensle ne kadar iyi görüyorsa, ameliyat sonrası onlar olmadan ancak o kadar görebilecek. Yani lazer ameliyatı, kişiyi gözlük ve lensden kurtarıyor ancak tembelliği tedavi etmiyor. Göz tembelliğinin şu anda tedavisi mümkün değil. Şaşılığı olan kişiler ise önce şaşılık tedavisi görüyor daha sonra kırma kusurları tedavi ediliyor. Eğer gözdeki kayma miktarı çok fazla değilse, kişi gözlük taktığında bu kayma farkedilmiyorsa, lazerle tedaviden sonra, gözlük ve kaymadan kurtulmak mümkün.

Kaç dereceye kadar olan göz bozuklukları tedavi edilebiliyor?

- Miyop ve miyop-astigmatlar, gözün yapısı elverişliyse, 0.5 diyoptriden 20-22 dioptriye, düz astigmat ve hipermetroplar ise 5 dioptriye kadar tedavi edilebiliyor.

KÖR OLUR MUYUM?

Bu ameliyat sonucu kör olma riski nedir?

- Sıfır. Lazer ameliyatları tarihinde, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir vakaya rastlanmamıştır.

Ameliyatların başarı oranı nedir ve tekrarlayabilir mi?

- Tedavide başarı oranı yüzde 97 civarında. Yani yüzde 97 olasılıkla kişinin göz numarası, gözlüksüz yaşam koşulu denilen +-0.25 diyoptri arasına düşer. Yüzde üç ihtimalle, göz numarası ilk üç ay içerisinde tekrar bir miktar artış gösterebilir. Ancak bu artış hiçbir zaman ameliyat öncesi göz numarasına ulaşamaz. Eğer ilk üç ay içinde gözün numarası hedeflenen yerdeyse, bir daha artış söz konusu olamaz.

Tekrar ameliyat olmak gerekir mi?

- Eğer gözün numarasında üç ay sonunda artış varsa, bu miktar lazerle tekrar düşürülebilir.

Ameliyat süresi ne kadardır?

- Kişinin operasyon odasına girip, çıkması yaklaşık 7-8 dakika sürüyor. Lazer operasyonunun süresi ise 25-30 saniye kadar.

Ameliyat anestezi altında mı yapılıyor ve ağrı, acı duyuluyor mu?

- Anesteziye ihtiyaç yok. Ağrı, acı ise duyulmuyor.

Ameliyat sonrası hastanede yatmak gerekiyor mu?

- Hayır. Operasyondan sonra kişi evine gidebiliyor.

Hamile kadınlar da ameliyat olabilir mi?

- Hayır. Sadece excimer lazer değil tüm lazerlerin, röntgen ışınının gebeliğe zararı olabilir.

Ameliyat sonrasında gözler kapalı kalıyor mu?

- Hayır.

Lazer ameliyatı gözde herhangi bir rahatsızlığa zemin oluşturabilir mi?

- Hayır. Ayrıca yaş ve diğer faktörler nedeniyle katarakt gibi ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların tedavisine de engel olmuyor.

40 yaşından sonra ortaya çıkan yakını görememe sorununu da lazerle tedavi edebiliyor musunuz?

- 40 yaşından sonra oluşan ve yakını görmekte zorluk oluşturan oftalmolojide Presbiyopi denilen kusurun, lazer veya cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün değil. Lazerle genç yaşlarda gelişen kırma kusurları tedavi edilebilmekte. Orta yaşın üzerindeki kişiler genellikle iki ayrı gözlük kullanıyorlar.

Ameliyatın maliyeti ne kadar?

- Amerika'da 4500 dolar, Avrupa'da 9000 mark olan fiyatlar, Türkiye'de dörtte bir civarında ve lira olarak. Bu nedenle yurtdışından insanlar Türkiye'ye geliyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!