Görme engelliler için film seslendirdi

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliler için film seslendirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2007 00:00

<1>Foto <1>galeri Görme engeliler artık "sesli betimleme" yöntemi sayesinde film izleyebilecek.

Haberin Devamı

Ceyda Düvenci fotoğrafları için tıklayın

"Cenneti Beklerken" filminin DVD'sinde de bu yöntem kullanıldı ve annesi görme engelli olan Ceyda Düvenci, projede gönüllü olarak yer aldı. Düvenci, "Film izlerken anneme neler olduğunu anlatıyordum, artık o da tek başına film izleyebilecek. Bu nedenle çok mutluyum" dedi.

Görme engelliler için film seslendirdi
Türkiye’de görme engelliler için filmlere sesli betimleme çalışması başlatan Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü.) Mithat Alam Film Merkezi, DVD’si piyasaya çıkan, Derviş Zaim’in yönetmenliğini üstlendiği "Cenneti Beklerken" filmine ’sesli betimleme’ yaptı. Bu teknik sayesinde artık Türkiye’deki görme engelliler de film takip edebilecekler. Sesli Betimleme Çalışma Grubu Koordinatörü Kenan Önalan, yönetmen Derviş Zaim, filmin seslendirmesini yapan oyuncu Ceyda Düvenci ve film merkezi yöneticisi Yamaç Okur, B.Ü. Mithat Alam Film Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısında ’sesli betimleme’ tekniğini anlattılar.

Haberin Devamı

KAZAYI ANLATTI

Gönüllü olarak filmin betimlemesini yapan oyuncu Ceyda Düvenci, basın toplantısında annesinin 1981 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybettiğini açıkladı.

Bu teknik sayesinde annesinin artık evinde DVD takip edebileceğini belirten ünlü oyuncu, "Sesli betimlemede oyuncular diyalogsuz kaldığında sesli okuduk. Örneğin, ’Ahmet kapıyı açar’, ’Mehmet içeri girer, oturmaktadır’ gibi. Sessizlikte neler olduğunu anlattık. Projede yer aldığım için çok mutluyum. Çünkü annem görme engelli. Onunla sinemaya gittiğimizde salonda sessizlik olduğunda bana neler olduğunu sorar. Ben de neler olduğunu anlattığımda ön sıralardan ’Sessiz olun" diye bağırırlardı. Artık bu projeyle birlikte bu sıkıntımız ortadan kalkacak" dedi.

Ünlü oyuncu basın toplantısında, annesinin gözlerini kaybettiği kazayı da anlattı: "Annem müzik öğretmeniydi. 1981 yılının mart ayında Mustafa Kemalpaşa’dan Bursa’ya tiyatroya gitmek için öğrenci servisine binmiştik. Ben o zaman dört yaşındayım. Bursa’da oyunu izledikten sonra dönüşte ön koltuğa oturduk. Ben annemin kucağındaydım ve sürekli onunla oynuyordum. Annem uyumam için beni arka koltuğa gönderdi. Ve sonra da karşı şeritten gelen sarhoş

/images/100/0x0/55eac217f018fbb8f894d261
minibüs şoförü bizim servise çarptı. Annemin önündeki muavin vefat etti. Bu kazadan sonra annem gözlerini kaybetti. Annem beni o gün arka koltuğa oturtmasaydı belki şu anda hayatta değildim."

Sesli betimleme nedir

Haberin Devamı

Bundan sonra satışa sunulacak DVD’lerde artık dil tercihlerinde "Sesli betimlemeli" seçeneği de bulunacak. Sesli betimleme, filmdeki görsel kısımların sese dönüştürülmesi anlamına geliyor. Filmde herhangi bir anlatıcı, konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelli için mekánı, kişileri ve sessiz gelişen olayları betimleniyor.

Yalım’la birbirimizi tanıma aşamasındayız

Ceyda Düvenci, yeni sevgilisi Yalım Ersoy’la ilgili olarak "Ben yalan söylemeyi beceremem. Evet, gazetelerde yazılan kişiyle aramızda bir şeyler yaşanıyor. Ama bazı şeyleri söylemek için henüz çok erken. Çünkü yanlış anlaşılmak beni çok üzer. Yalım’la birbirimizi tanıma aşamasındayız ve mutlu olacağımıza inanıyorum" dedi.

İsmail benim ilk aşkım

Haberin Devamı

Ünlü oyuncu İsmail Hacıoğlu ile biten ilişkisi hakkında da konuştu: "İsmail, çok değer verdiğim bir insan. Onunla çok güzel bir üç yıl geçirdim. Ben herkesin mutlu olmasını istiyorum ancak gazetelerde çıkan haberler doğruyu yansıtmıyor.

Görme engelliler için film seslendirdi
İsmail hayatımdaki ilk aşkımdı ve bu aşk bitmesi gerektiği gibi bitti. İsmail çok değer verdiğim bir insan. Ben onun hakkında hiçbir zaman kötü konuşmadım ve bundan sonra da hiç konuşmam. İsmail’in bana yaptığı en ufak bir yanlış yoktur. Benim de ona yaptığım bir yanlışım yok. Sadece farklı yerlerden bakıyorduk hayata ve ayrıldık."

Ünlü oyuncu, bir gazetecinin "Aşk acısı mı sizi bu kadar zayıflattı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "İki buçuk aydır haftada dört gün deliler gibi spor yapıyorum. Haftanın diğer iki gününde ise plates yapıyorum. Aşk acısıyla değil sporla kilo verdim."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!