Gördükleri her şeyi alıp sonra birbirine uyduramıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Gördükleri her şeyi alıp sonra birbirine uyduramıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00

Mağazaların stil ve alışveriş danışmanlığı hizmeti, yurtdışında uzun yıllardır uygulanıyor ve çok ilgi görüyor. Topshop’un Londra mağazasında 40’a yakın stil danışmanı var.

Görevleri, müşteriyi baştan yaratmak değil. Özel günlerde ne giyeceğini bilemeyen, eteğin üstüne uygun bluz bulamayan, hediye seçimi konusunda kararsız kalan, vücut tipine uygun giysiler arayan çoğunlukla kadın müşterileri bilgilendiriyor ve yönlendiriyorlar. Çoğu stil ve moda konusunda özel eğitim almış. Mağazanın içindeki özel odalarda, randevuyla hizmet veriyorlar. Bu hizmet için ekstra bir ücret ödemiyor, bir şeyler satın almak zorunda bırakılmıyorsunuz. Bizde de bu hizmeti düzenli olarak veren markalar var. Topshop, Boyner, Harvey Nichols ve Debenhams bunlardan birkaçı.

Zeycan PALABIYIK / Debenhams

Bizim tavsiye ettiklerimizi giymiyorlar

Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunuyum. 33 yaşındayım. Daha çok alışveriş için kısıtlı zamanı olan, çalışan ve modayı takip eden kadın ve erkekler bize geliyor. Müşterilere son trendler arasından kendi beden ölçülerine ve tarzlarına uygun seçim yapmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Hediye seçimi için de bize başvurabiliyorlar. Mağazaya gelmeden önce randevu alıyorlar. Sonra mağazanın içinde ama tamamen farklı bir atmosfere sahip bir odada konuşuyoruz. Ekstra bir ücret almıyoruz. Yeniden imaj oluşturulmasını, yenilenmeyi, kendilerine yakışacak tarz ve renkleri öğrenmeyi istiyorlar. Bazen önyargılı oluyorlar. Kendilerine yakışacak ürünleri giydirmekte zorlanabiliyoruz. Türk kadınında, vücut ölçülerine uymayan model ve desenleri tercih etme yönünde bir eğilim var. Benim kadınlara ilk tavsiyem; basenleri genişse iri desenli kıyafetlerden uzak durmaları.

Sertuğ DALYANCIGİL / Boyner

Tayt moda diye herkes giymemeli

42 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunuyum. Beş yıl öğretmenlik yaptım. Daha sonra moda ve perakendecilik sektörüne geçtim. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum. Danışmanlığa başlamadan önce, profesyonel eğitimciler tarafından verilen moda, stil ve müşteri ilişkileri eğitimlerine katıldım. Bir yıldır Metrocity mağazasında stil danışmanlığı yapıyorum. Zamanı kısıtlı olan kadın müşterilerimiz bize geliyor. En çok katılacakları sosyal ortamlara uygun kıyafet seçimiyle ilgili yardım istiyorlar. "Bir kokteyle gideceğim ne giymeliyim?" ya da "Evde desenli şifon bir eteğim var, bunu değerlendirmek istiyorum, üzerine nasıl bir bluz almalıyım?" gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bizim insanları bir anda baştan yaratmak gibi bir iddiamız yok. Sadece müşterilerimizin hoş taraflarını ortaya çıkararak onları mutlu etmek istiyoruz. Bazı kadınlar sırf trendy olabilmek için yaşına, sosyal yaşamına ya da vücut tipine bakmadan giyiniyor. Örneğin bu sezon tayt moda diye herkes tayt giymemeli. Şunu bilmek gerek; dar jean’ler, taytlar, kalem etekler ve uzun paltolar uzun ve ince vücut tipleri içindir.

Serpil Erol / Topshop

Bilinçsiz alışveriş en büyük hata

27 yaşındayım. Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum. Stil danışmanlığı; fotoğraf, resim, seramik ve takı tasarımı gibi hobilerimi birarada toplamamı sağladı. Bir buçuk senedir Nişantaşı Topshop’ta, son dönemde de Beyoğlu mağazasında stil danışmanlığı yapıyorum. Randevumuzdan önce müşterinin kişisel bilgilerini alıp hazırlanıyorum. Ama eğer uygunsam, reyonda alışveriş yapan herhangi biriyle de konuşabiliyorum. Genelde beden ölçüleri ve tarzlarıyla ilgili ipuçları istiyorlar. Kıyafetlerini birbirine uyduramama sorunuyla karşılaşıyorum en çok. Görüp beğendiği her şeyi alan ama bu gereksiz giysilerle boğuşanlar da benden yardım istiyor. Bilinçsiz alışveriş en büyük hata. Birden fazla markadan alışveriş yapanlarda bu sorun daha fazla. Moda olan her şey herkese uymayabilir. Bir giysiyi yaşantınıza ve tarzınıza adapte ederek giymelisiniz. Randevu ilerledikçe benim müşterilere sunduğum öneriler daha iyi şekilleniyor ve en uygun kıyafetleri bulabiliyoruz böylece.

Harvey Nichols danışmanları

Kadınlar renkli giyinmeyi sevmiyor

Harvey Nichols’ta stil danışmanları randevuyla hizmet veriyor. Bu hizmet için mağaza içinde özel bir bölüm oluşturulmuş. Genellikle mağazadaki ürünlerden kendileri seçim yapıp vakit kaybetmek istemeyen müşteriler danışmanlık hizmeti alıyor. Elbiseleri nasıl aksesuvarlarla kullanmaları gerektiğini, bir elbiseden nasıl farklı şekillerde yararlanabileceklerini soruyorlar en çok. Yalnızca giyim değil, kozmetik ve cilt bakımı konusunda da danışmanlık hizmeti alınabiliyor. Mağazanın alışveriş danışmanları şu konuda hemfikir: "Türk kadınları çok bakımlı olmalarına rağmen kıyafetlerinde cesur olmaktan kaçınıyor. Renkli giyinmeyi sevmiyor. Herkes kişisel stilini oluşturmalı, vücut tipini iyi tanımalı. Gardırop oluştururken mutlaka klasik parçalara yer verilmesi gerekiyor. Ama bu parçalar güncel aksesuvarlarla tamamlanmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!