Göğüs kanseri antibiyotik kullanımıyla ilişkili

Güncelleme Tarihi:

Göğüs kanseri antibiyotik kullanımıyla ilişkili
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2004 11:40

Antibiyotik kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Amerikalı bilimadamlarına göre, aşırı miktarda antibiyotik kullanmak göğüs kanseri riskini artırabiliyor.

Haberin Devamı

Binlerce hasta üzerinde yapılan araştırmada kanserle antibiyotik kullanımı arasında ilişki olabileceği ortaya çıktı.

Doktorlar bütün dünyada viral hastalıklara karşı antibiyotik kullanma eğilimi olduğunu, oysa antibiyotiğin bu hastalıklara karşı etkili olmadığını söyledi ve boşuna alınmaması gerektiği konusunda uyardı.
 
Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, 2266’sı göğüs kanseri olan 10 bin hasta incelendi ve antibiyotik tedavisi görenlerin göğüs kanseri riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ortalama 17 yıllık dönemde 25 kereden fazla antibiyotik tedavisi görenlerin hastalığa yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu bulundu. 25’ten az antibiyotik tedavisi görenlerin ise hiç antibiyotik kullanmayanlara göre göğüs kanserine yakalanma riski % 50 daha fazla.

Haberin Devamı

2000 yılında Finlandiya’da yapılan bir araştırmada da idrar yolları enfeksiyonu için antibiyotik kullanan 50 yaşından genç kadınlarda göğüs kanseri riskinin diğerlerine göre daha fazla olduğu bulunmuştu.

Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nden Dr. John Potter, “Antibiyotiğin etkili olmadığı halde soğuk algınlığı ve diğer hastalıklarda kullanıldığı biliniyor. Bulgularımız sağlık politikası kararlarını değiştirecek nitelikte algılanmamalı fakat antibiyotiğin yanlış kullanıldığını hatırlatmak istiyoruz. ” dedi. (New York Times)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!