Girişte Kemal Sunal ve Yılmaz Güney heykeli üçüncü katta Muhsin Ertuğrul’un vasiyeti

Güncelleme Tarihi:

Girişte Kemal Sunal ve Yılmaz Güney heykeli üçüncü katta Muhsin Ertuğrul’un vasiyeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle Beyoğlu’na taşınan Türkiye’nin ilk ve tek ‘Sinema Tiyatro Müzesi’ TÜRVAK, yarın kapılarını açıyor. Yeşilçam’ın unutulmaz replikleri yuvasına dönüyor

TÜRVAK Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nın temelleri, 2001’de Kavacık’ta atıldı. Tiyatro kökenli sanatçılardan gelen desteklerle müzeye elbirliğiyle sahip çıkıldı. Türker İnanoğlu tiyatronun gönlü zengin dev çınarlarına borcunu ödemek için tam bir yıl sonra, 2002’de Tiyatro Müzesi’ni açtı. Müze o dönemki büyük çabalarla şimdiki halini aldı. Müze koleksiyonunun temelleri İnanoğlu’nun sinema kariyeri boyunca biriktirdiği arşivle atıldı.
Ayrıca gazetelere ilan verilerek sinemacılar, özel koleksiyoncular, eski filmci/sinemacı aileler ve tiyatrocularla sinemayla ilgilenen herkese ellerinde sinemaya dair ne varsa getirmeleri için çağrıda bulunuldu.
Müzenin fikir babası ve kurucusu İnanoğlu, “Müzeyi kurarken yıllarca emek verdiğim kariyerimle ilgili sonsuza kadar adımı yaşatacak bir imza bırakmak, Türk Sineması’nın geçmişine ait belge, bilgi ve fotoğrafları bir çatı altında toplayarak bu arşivi gelecek nesillere aktarmak istedim” diyor.
Türvak Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nın arşivinde binin üstünde cihaz, 4 bin 200 adet Türk filmi kopyası, 6 bin civarında yerli film afişi, 10 binin üstünde fotoğraf, 12 bin saati aşkın TV programı ve dizisi bulunuyor. Ayrıca 60 bin ciltlik bir kütüphaneye de ev sahipliği yapıyor.
Müzeyi salı, çarşamba, perşembe, Cuma ve cumartesi günleri 10.00-18.00; pazar günleriyse 12.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. (212) 245 80 91, www.turvak.com

KAT KAT SİNEMA TİYATRO MÜZESİ

GİRİŞ KAT/SERGİ SALONU VE KAFE:
Sinemanın zaman tünelinde hoşça vakit geçirilebilecek ilginç ve şık bir mekan olarak tasarlanmış. Sergi salonuyla iç içe olan bu katta ziyaretçileri Türkiye’ye ilk gelen 1904 model projeksiyon cihazı karşılıyor. Sergi salonunda unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen ve Feridun Karakaya’nın canlandırdıkları karakterlerin balmumundan heykelleri de sergileniyor. Sürü’den Çalıkuşu’na kadar klasikleşmiş filmlerin afişleri, Bedri Koraman’ın Kemal Sunal filmleri için yaptığı afişlerle beraber vefat eden sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri de...

1. KAT/SİNEMA MÜZESİ:
Merdivenlerde hayattaki sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri var. Fuat Uzkınay Sinema Cihazları Salonu’ndaysa sinemanın tarihinin kat ettiği yol ince ayrıntılarıyla görebiliyor.

2. KAT/SİNEMA VE TV MÜZESİ:
Adnan Öztrak Salonu’nda televizyonun geçirdiği tüm evrimler ve yakın tarihi sergileniyor. Türker İnanoğlu Salonu’daysa İnanoğlu’nun 53 yıl boyunca aldığı ödüller, Erler Film afişleri, set fotoğrafları ve siyasilerle çekilen fotoğraflar yer alıyor.

3. KAT/TİYATRO MÜZESİ:
İsmail Dümbüllü Salonu’nda Orta Oyunu, Karagöz-Hacivat, Arifçi Şeref’in orijinal baskı afişleri, Vala Somalı karikatürleri, Mengü Ertel afişleri, yanan ‘Komedi Tiyatrosu’nun maketi, İsmail Dümbüllü ve Küçük Kemal’in büstleri ve vefat eden tiyatro sanatçılarının portreleri sergileniyor. Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu’nda Türk Tiyatrosu’nun 260 yıllık tarihi anlatılıyor. Darülbedayi’nin turnelerinde kullanılan aksesuvar sandığı, Osmanlıca ve Türkçe el ilanları, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın imzalı maaş bordroları, masklar, biletler ve afişler burada. Muhsin Ertuğrul Salonu’nda Ertuğrul’un Dragos’taki evindeki çalışma masası, yağlıboya portresi, özel eşyaları, eşine ve Beklan Algan’a yazdığı vasiyetler, şapkaları, takım elbiseleri, ilk eşi Neyire Ertuğrul ve ikinci eşi Handan Uran Ertuğrul’un resimleri, daktilosu, çalışma koltuğu ve özel çalışmaları bulunuyor.

4. KAT/ULVİ URAZ KİTAPLIĞI:
Kapsamlı bir arşiv ve geniş bir kütüphanenin yanı sıra okuma salonu da ziyaretçileri bekliyor.

5. KAT VE TERAS KATI/KAFE:
Ünlülerin portreleriyle kaplı bu özel kat Tarihi Yarımada, Haliç ve Kız Kulesi manzaralı.

İLK SESLİ ÇEKİM KAMERASI

Muhsin Ertuğrul Salonu’nda Jeyan Tözüm’ün 1947’de Hanımlar Terzihanesi oyununda giydiği kostümünü, devlet tiyatrolarının tarihi oyunlarında kullanılan görkemli padişah kostümünü ve ünlü oyuncu Altan Erbulak’ın frağını görebilirsiniz.
Ertuğrul’un, 1933’te İstanbul Sokakları filminde ilk sesli çekimi yapmak için kullandığı kamera da müzenin mutlaka görülmesi gereken en ilginç parçalardan biri olarak birinci katı şereflendiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!