Gelsin tahminler açılsın fallar

Güncelleme Tarihi:

Gelsin tahminler açılsın fallar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2013 00:00

Bu hafta Oscar adaylarının açıklanmasıyla beyazperdenin en renkli sezonu resmi olarak başladı. Şimdi izlensin filmler, gelsin tahminler, yapılsın dedikodular, açılsın fallar....

Haberin Devamı

Dört mühim soru

1. Kırmızı halıda en çok hangi güzelin fotoğrafı çekilecek? Ne Angelina Jolie, ne de Nicole Kidman... Bu yıl kadınlar arasındaki rekabet Jessica Lawrance (Gün Işığım) ile Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) arasında geçecek. İkisi de aday ve favori, ikisi de genç ve güzel. ‘Osama Bin-Laden’i yakalayan kız’ rolündeki Chastain bir adım önde. İkiliyi Sefiller filminden Anne Hataway takip edecek.
2. İlk kez aday olan iki yakışıklı kim? Bradley Cooper ve Hugh Jackman Oscar’a ilk kez bu yıl aday gösteriliyor. Ödülü kazanmalarına pek şans verilmese de
3. Ustaların hangisi ikileyecek? Robert De Niro, Alan Arkin, Christoph Waltz, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones... Yardımcı erkek oyuncu kategorisine aday tüm isimler daha önce Oscar’ı kazandı. De Niro’nun 21 yıl aradan sonra ilk kez aday gösterilmesi bu kategorinin en enteresan dipnotu.
4. Gecenin sunucusu kim olacak? Korkmayın, geçen seneki felaketin tekrarı yaşanmayacak. Geçen yılın acemi sunucuları James Franco ve Anne Hataway, bu kez ait oldukları yerde, gecenin ağırtopları kontanjanında en ön sıralarda. Bu yılın sunucusuysa ‘Family Guy’ ve ‘American Dad’ gibi televiyon şovlarıyla ünlenmiş Seth MacFarlane.

Haberin Devamı

Oscar’ın yeni gediklileri

Yeni ‘Merly Streep’: Amy Adams

39 yaşındaki Amy Adams The Master’daki performansıyla bu yıl yardımcı kadın oyuncu kategorisinden aday. Bu aynı kategoride son 7 yılda aldığı 4’üncü adaylık. Bu hızla giderse ilerde Merly Streep’in adaylık rekoruna yetişebilir. Tek sorun henüz ödülü havaya kaldıramamış olması.

Yeni ‘Fransızlar’: Avusturalyalılar

Jean Dujardin, Marion Cotillard gibi Oscar’ın son yıllardaki gözde Fransızları bu sene görünürde yok. Üstelik Cotillard’ın Rust and Bone’daki performansıyla aday olacağını kesin gözüyle bakılmasına rağmen. Öne çıkanlarsa Oscar’a aday 3 Avusturalyalı oyuncu: Hugh Jackman (Les Miserables), Naomi Watts (The Impossible), Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Haberin Devamı

Yeni ‘Nixon’: Lincoln

Akademi, Amerikan Başkanlarına olan düşkünlüğüyle bilinir. Daha evvel Nixon’un hayatını konu alan iki film (1995 yapımı Anthony Hopkins’li Nixon ve 2008’deki Frost/Nixon) birçok Oscar adaylığıyla taçlanmıştı. Lincoln’un bu yılki performansı, başka Lincoln filmlerin de önünü açabilir.
Yeni ‘George Clooney’: George Clooney
Clooney’siz bir Oscar yarışı artık düşünülemez. Oyuncu, yardımcı oyuncu, yönetmen, senarist olarak aday gösterilmediği yıllar, yapımcı olarak en iyi film ödülünü havaya kaldırmak adına gecede hazır bulunuyor. Son 7 yılda 5 farklı kategoride 8 kez aday gösterildi. Bu yıl en iyi film Oscar’ı Argo’ya giderse yapımcı kontenjanından sahnede yine o olacak.

Haberin Devamı

Rakamlarla...

74: Oscar’a aday olmuş en yaşlı aktris Emmanuelle Riva (85) ile en genç oyuncu Quvenzhane Wallis (9) arasındaki yaş farkı
48: Besteci John Williams, Lincoln’la beraber aday gösterildiği Oscar sayısı
5: Pi’nin Hayatı, Avatar, Up, Oyuncak Hikayesi 3 ve Hugo’dan sonra en iyi film dalında Oscar’a aday olan 5’inci üç boyutlu film.
3: Merly Streep’in 2008 ve 2011’den sonra son 7 yılda aday gösterilmediği üçüncü sene.
500 dolar: Bir Oscar heykelciğinin yapım maliyeti.
7 dakika: Oscar tarihinin en uzun teşekkür konuşması. Rekor 1942 tarihli Mrs. Miniver filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülüne uzanan Greer Garson’a ait.

Hangi en iyi film Oscar adayı neden izlenmeli?

Haberin Devamı

Umut Işığım (Silver Lining Playbook): Oyuncuları için. Çünkü 31 yıl aradan sonra dört oyuncu kategorisine de adaylık çıkaran ilk film.
Pi’nin Hayatı (Life of Pi): Büyüleyici sahneleri için. Çünkü başta görsel efekt, kurgu, ses, yapım tasarımı olmak üzere yedi teknik dalın tamamında aday gösterildi.
Lincoln: Yönetmeni için. Çünkü Steven Spielberg’ün Er Ryan’ı Kurtarmak’tan beri çektiği en epik, en görkemli film.12 dalda adaylıkla gecenin başrolünde.
Zero Dark Thirty: Gündemi yakalamak için. Çünkü daha evvel Hurt Locker’la Oscar kazanmış yönetmen Kathryn Bigelow bu kez Bin Laden’in yakalanma hikayesini politik tonu, şiddet tozu yüksek bir dilde anlatıyor.

Haberin Devamı

En iyi film adayı diğer filmler: Düşler Diyarı (Beasts of the Southern Wild), Aşk (Amour), Sefiller (Les Misérables), Django Unchained, Operasyon: Argo

Oscar sezonunda şimdilik...

En hayal kırıklığı yaşayan: Ben Affleck
Argo’yla yönetmenlikteki başarısını kanıtladı. Eleştirmenler yönetmenlikteki tek hatasının oyuncu olarak Ben Affleck’i kullanmasında hem fikir. Buna rağmen aday bile gösterilmedi.
En sürpriz: Aşk (Amour)
Hiç kimse Akademi’den bu kadar duygusallık beklemiyordu. Fakat, sürpriz bir şekilde 80’lerinde emekli ve eğitimli iki müzik öğretmenin aşkını anlatan bu Fransız filmi, tartışmalı politik film Zero Dark Thirty’le aynı sayıda, en iyi film dahil 5 dalda Oscar’a aday gösterildi.
En hakkı yenen: Leonardo Di Caprio
Akademi, ona aslında ilk mesajı Titanic’te vermişti. 14 dalda aday filmin ıskaladığı tek mühim kategori en iyi erkek oyunculuktu. Son 10 yılda Catch Me If You Can, Departed, Inception’dan sonra bu kez de bir Tarantino filmi olan Django Unchained’deki performansı es geçildi.
En ‘yine hüsran, yine hüsran’: James Bond
Oysa ilk kez Oscar maratonunda ön saflarda yer almak için herşeye sahipti. Yardımcı erkek kontenjanından Javier Bardiem, daha naif daha kırılgan bir James Bond, serinin 50’inci yılı oluşu, Skyfall’un birçok eleştirmen tarafından pamuklara sarmanlanması... Olmayınca, olmuyor; Akademi sevmeyince, sevmiyor.
En çok retweet edilen Oscar tweet’i : Adele
Aman tanrım! Kendimi Merly Streep gibi hissediyorum. Çok teşekkürler... @OfficialAdele (5.740 kez reweet edildi, 4.067 kez favori olarak işaretlendi)
Adele, Skyfall’la en iyi şarkı dalında Oscar’a aday.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!