Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Güncelleme Tarihi:

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2003 11:05

Havaların soğuması ve soğuk algınlığı salgınlarının başlaması ile birlikte birçok kişi eczanelere gidip burun tıkanıklığı için bir burun damlası alıp kullanıyor. Değerini işlevini kaybettiğinde anladığımız burnumuzu açabilmek ve rahat bir nefes alıp uyuyabilmek için kullandığımız burun damlaları, uzun süreli ve uygun olmayan dozlarda kullanıldığında daha büyük sağlık sorunlarına ve bağımlılığa yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Doktorların sinüzit gibi enfeksiyon hastalıklarında seyrek olarak uzun süreli önerdikleri burun açıcı damlalar rastgele kullanıldığında burun etlerinin daha fazla şişmesine burun tıkanıklığının artmasına neden olabiliyor. Bu ilaçlar burun içine püskürtüldüğünde geniş bir alana ulaşıp hastalık nedeniyle şişmiş ve burun tıkanıklığına neden olmuş burun etlerini küçültürler. Ancak uzun süre ve yüksek dozda kullanıldıklarında burun iç zarında zedelenmeye ve burun etlerinin daha çok şişmesiyle yakınmaların artmasına yol açıyorlar.

 

Burnu daha çok tıkanan kişi daha fazla ilaç kullanıp nefes almaya çalışır ve giderek bu bir bağımlılık haline dönüşür. Günlük pratiğimde burun damlalarına bağımlı hale gelmiş ve gece onsuz uyuyamayan hastalarla sık karşılaşıyorum. Üstelik bu alışkanlık yalnızca tıkanmaya değil burun içinde zedelenmeye neden olduğundan, burun kanamaları, burun içinde yanma ve batma hissi, koku duyusunda bozukluk, koku alamama gibi bozukluklara da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

 

Her bağımlılıktan kurtulmak zor olduğu gibi burun damlası bağımlılığından kurtulmak da sanıldığı kadar kolay değil. Bağımlı birçok kişi damla damlatmadan uyuyamadıklarını belirterek gündüzleri damla kullanımını bırakabilse de gece kullanımı çoğu zaman devam edebiliyor.

 

Aslında bu alışkanlıktan kurtulmanın tek yolu birkaç hafta zorluğu göze alıp ilaç kullanımını tümü ile kesmek. Ancak tıkanıklık yakınmalarını bir ölçüde rahatlatabilmek amacı ile okyanus suyu spreyler ve anti-alerjik burun spreyleri kullanmak bu zor dönemi bir ölçüde kolaylaştırabilir.

 

Birçoğumuz tarafından basit bir yöntem olarak görülen burun açıcı spreyler aslında sanıldığı kadar masum ilaçlar olmayıp sizin için uygun olan etken maddesinin kullanım dozu ve süresinin doktor tarafından belirlenmesi gereken ilaçlardır. Bu ilaçların birçoğu tansiyon yükselmesine neden olabileceğinden tansiyon sorunu olanlarda ve kalp hastalarında gelişigüzel kullanımı önemli risk oluşturur.

Haberin Devamı

 

Kış aylarında ofis ve evlerdeki ısıtıcılar nedeniyle kapalı alanlardaki kuru hava burun tıkanıklığına, burun içi mukozasının kurumasına ve özellikle nezle gibi hastalıkların etkisiyle daha uzun süren burun tıkanıklıklarına neden oluyor. Bu nedenle ısıtıcıların ve kaloriferlerin üzerinde mutlaka su bulundurup bulunduğunuz odanın havasının yeterince nemli olmasını sağlayın. Böylece burnunuz ve üst solunum yollarınız daha sağlıklı olacak ve burun tıkanıklığı gibi problemlere karşı daha dayanıklı olacaksınız. Unutmayalım ki burun damlalarına bağımlı olmamanın en kolay yolu doktora danışmadan bu tür ilaçları kullanmamak.

Haberin Devamı

 

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaş

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip değil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!